Szaszłyki z kurczakiem na soczewicy

Przepis na kurczaka z kalarepka - pyszne szaszłyki

Dodany przez:

Szaszłyki z kurczakiem na soczewicy

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
470 kcal
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • pierś kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 7 łyżek oliwy
  • kalarepa
  • kiść małych pomidorków
  • 2 łyżki czarnuszki
  • 3/4 szklanki pomarańczowej soczewicy
  • 4 łyżki drobno posiekanego szczypiorku

Przygotowanie

  1. Pierś kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z bardzo drobno posiekanym  czosnkiem,  solą,  pieprzem i 3 łyżkami oliwy. Kalarepę obrać, pokroić w kostkę. Mięso nadziać na zwilżone szpikulce do szaszłyków na przemian z kalarepą i pomidorkami.
  2. Szaszłyki posmarować oliwą. Piec na średnio rozgrzanym grillu lub w piekarniku 3–4 min z każdej strony, aż mięso będzie miękkie w środku.  Posypać  czarnuszką.  Soczewicę zalać niewielką ilością wody i  gotować,  aż  będzie  miękka i wchłonie cały płyn (przez ok. 15 min). Odparować, gdyby pozostało  trochę  wywaru.
  3. Przyprawić solą i pieprzem, wymieszać z pozostałą oliwą oraz szczypiorkiem. Szaszłyki  podawać  z  soczewicą.
  4. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  5. Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
mięso obiad szaszłyki z kurczakiem przepisy na szaszłyki kurczak z kalarepką
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy