Szaszłyki z kurczakiem na soczewicy

Przepis na kurczaka z kalarepka - pyszne szaszłyki

dania mięsne

Czas przygotowania:
25 min.
Kalorie:
470.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.55 z 195 głosów)

Składniki:

  • pierś kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 7 łyżek oliwy
  • kalarepa
  • kiść małych pomidorków
  • 2 łyżki czarnuszki
  • 3/4 szklanki pomarańczowej soczewicy
  • 4 łyżki drobno posiekanego szczypiorku

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Pierś kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z bardzo drobno posiekanym  czosnkiem,  solą,  pieprzem i 3 łyżkami oliwy. Kalarepę obrać, pokroić w kostkę. Mięso nadziać na zwilżone szpikulce do szaszłyków na przemian z kalarepą i pomidorkami.
  • Szaszłyki posmarować oliwą. Piec na średnio rozgrzanym grillu lub w piekarniku 3–4 min z każdej strony, aż mięso będzie miękkie w środku.  Posypać  czarnuszką.  Soczewicę zalać niewielką ilością wody i  gotować,  aż  będzie  miękka i wchłonie cały płyn (przez ok. 15 min). Odparować, gdyby pozostało  trochę  wywaru.
  • Przyprawić solą i pieprzem, wymieszać z pozostałą oliwą oraz szczypiorkiem. Szaszłyki  podawać  z  soczewicą.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Kalorie: 470.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy