Świąteczny Barszcz czerwony z uszkami

Polecam na Świąteczny stół

dodany przez: eluchap

barszcz czerwony barszcz wigilijny uszka

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 155 głosów)


Składniki:

  • Barszcz czerwony:
  • 1 kg buraków czerwonych
  • 4 kapelusze borowików
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • ząbek czosnku
  • 2 szklanki kwasu buraczanego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 ziarna pieprzu
  • liść laurowy
  • łyżka soku z cytryny
  • Farsz:
  • pasztet drobiowy w puszce
  • 1 cebula duża
  • 100 g suszonych grzybów
  • sól,pieprz do smaku
  • Ciasto na uszka:1 jajko
  • 500 g mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • woda gorąca

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Barszcz czerwony:namoczone w letniej
  • przegotowanej wodzie kapelusze
  • borowików gotujemy do miękkości w wodzie
  • w której się moczyły.
  • Obrane pokrojone na kawałki buraki a warzywa w paski zalewamy
  • wodą.przyprawiamy i gotujemy przez 30minut
  • odstawiamy do wychłodzenia.
  • Letni wywar z buraków,warzyw cedzimy przez sito
  • dodajemy przecedzony
  • wywar z grzybów
  • kwas buraczany
  • przyprawiamy solą i pieprzem
  • sokiem z
  • cytryny i cukrem. Przed podaniem podgrzewamy.
  • Farsz: zalewamy grzyby letnią wodą
  • odstawiamy na 2godz. Gotujemy do
  • miękkości w tej samej wodzie.Ugotowane grzyby przemielić przez maszynkę
  • wymieszać z cebulą uprzednio pokrojoną i podsmażoną na maśle,
  • pasztetem i doprawić solą i pieprzem.
  • Uszka do barszczu:Ciasto: z mąki
  • jajka
  • soli i odrobiny gorącej wody
  • zagniatamy ciasto.Rozwałkowujemy je na cienki placek
  • z którego wykrawamy
  • kwadraty 5X5cm. Nakładamy farsz i lepimy uszka.Gotujemy w gorącej
  • osolonej wodzie z 2 łyżkami oliwy. Po ugotowaniu odcedzamy.
  • Taki barszcz można podać z kawałkami warzyw
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy