fot. Artur Rogalski, stylizacja. Anna Borowska
4.47 (173)
Jeśli nie mamy pomysłu co zrobić z pomidorkami koktajlowymi, zamarynujmy je! Są pyszne, a w dodatku bardzo proste w przygotowaniu.
pomidor 1 kg
sól 15 g
czosnek 3 ząbki
woda 1 l
Przygotowanie: pomidorki płuczemy i nakłuwamy wykałaczką. Czosnek obieramy.
Słoki: myjemy je i wyparzamy. Układamy w nich pomidorki i czosnek.
Zalewa: do garnka wlewamy wodę i wsypujemy sól, doprowadzamy do wrzenia. Następnie jeszcze gorącą zalewamy pomidorki, zostawiamy ok. 2 cm wolnej przestrzeni od rantu. Zakręcamy słoiki.
Pasteryzacja: garnek wykładamy bawełnianą ściereczką, ustawiamy słoiki, tak żeby się nie stykały. Doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu gotujemy przez 25 min w temp. 85°C.