Dania jarskie to wiele możliwości. Można przygotować je na grillu lub w piekarniku dysponującym odpowiednią funkcją. Czasem trzeba zamarynować warzywa w odpowiedniej marynacie lub zmielić ulubione warzywa strączkowe np.: przy pomocy maszynki do mielenia CompactPower marki Bosch o mocy zablokowania silnika 2000 W. Wydajny silnik z łatwością przetworzy na raz nawet duże ilości składników. Podpowiadamy, jak zrobić proste dania, które zachwycą swoim smakiem.

Kotlety z ciecierzycy – przepis na obiad

Popularnym przepisem pochodzącym z kuchni wegetariańskiej są burgery z ciecierzycy. Można przyrządzić je z intensywnymi przyprawami, które przywiodą na myśl orientalne smaki. Aby wykonać zdrowe kotlety ze zmielonych strączków, należy uprzednio namoczyć, ugotować i zmielić ulubiony składnik. Warto wiedzieć, że korzystając z maszynki do mielenia CompactPower marki Bosch, nie tylko rozdrobnicie warzywa i rośliny strączkowe. Stosując odpowiednie nakładki, można zetrzeć orzechy i twarde sery, które urozmaicą smak bezmięsnych potraw. W szczególności polecamy przyrządzenie burgerów z ciecierzycy, które będą zdrową przekąską w ciągu dnia. Aby je przygotować, trzeba wziąć:

  • 1 szklankę ciecierzycy z puszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchewkę
  • 1 jajko
  • 2 łyżki stołowe mąki
  • 50 ml sosu barbecue
  • 1 łyżkę stołową miodu
  • Szczyptę soli
  • Szczyptę pieprzu
  • Szczyptę kuminu (kminu rzymskiego)
  • 2 łyżki stołowe oleju

Na początku ciecierzycę z puszki należy odsączyć na sitku i razem z posiekanym czosnkiem zmielić maszynką do mielenia CompactPower marki Bosch na gładką masę. Masę na burgery z ciecierzycy mieszamy ze startą na dużych oczkach marchewką. Można to wykonać, korzystając z przystawki do tarcia warzyw. Następnie dodajemy duże jajko i mąkę. Aby nadać daniu intensywny smak, dodajemy sos barbecue z butelki oraz miód, przyprawiamy do smaku.

 

Z masy formujemy 4 kotlety z ciecierzycy i marchewki. Jeżeli przygotujemy podwójną porcję, to kotlety możemy zapakować w specjalny woreczek lub pojemnik z zastosowaniem systemu próżniowego marki Bosch, który przedłuży świeżość i dzięki temu skróci przygotowanie obiadu w przyszłości.

Kolejnym krokiem jest rozgrzanie oleju na patelni z grubym dnem. Następnie smażymy każdego burgera na złoto z obu stron. Po usmażeniu warto odłożyć burgery z ciecierzycy na ręcznik papierowy, aby były mniej tłuste. Burgery posmarowane z wierzchu delikatnie olejem można też usmażyć na ruszcie. Tak przygotowane burgery z ciecierzycy można podać w bułce, tortilli lub pszennej picie.

Grillowane warzywa – danie nie tylko dla wegetarian

Jednym z najsmaczniejszych warzyw, które można przygotować na grillu, jest bakłażan. Odpowiednio zamarynowany i poddany wysokiej temperaturze zaskakuje głębią smaków. Podczas przyrządzania warto sięgnąć po pastę sezamową tahini albo japońską pastę miso. Wtedy danie nabierze zupełnie nowej wyrazistości. Intrygującym dodatkiem do pieczonych bakłażanów jest także orzechowa posypka. Wystarczy orzechy włoskie lekko uprażyć, a następnie zmielić przy pomocy maszynki do mielenia CompactPower.

Ponadto orzechy włoskie i bakłażany to także tradycyjne zestawienie w kuchni gruzińskiej. Grillowane bakłażany można podać z pastą wykonaną ze zmielonych orzechów, czosnku, liści kolendry, posiekanej cebuli, drobno pokrojonego selera naciowego, estragonem i szczyptą mielonej słodkiej papryki. Aby przygotować bakłażana z grilla, należy przygotować:

  • 4 sztuki bakłażana
  • 5 ml soku z cytryny
  • 65 ml oliwy z oliwek
  • 12 sztuk pomidorków cherry
  • 10 ml octu balsamicznego
  • 12 sztuk czosnku
  • 10 sztuk bazylii
  • 50 g pestek dyni
  • 50 g pestek słonecznika
  • 10 g soli
  • 10 g pieprzu

Na samym początku przygotowania bakłażanów na grilla, kroimy je wzdłuż – w plastry o grubości ok. 2-3 cm. Następnie układamy je na grillu i kropimy sokiem z cytryny i oliwą oraz przyprawiamy je do smaku solą i pieprzem. Obok bakłażana układamy ząbki czosnku (wcześniej ich nie obierając). Całość grillujemy przez około 15 minut, regularnie obracając.

Kolejnym krokiem jest rozłożenie pomidorków koktajlowych i włożenie ich na ruszt 8 minut przed końcem grillowania bakłażanów. W międzyczasie ocet balsamiczny mieszamy z solą, pieprzem i oliwą, a upieczony czosnek wyjmujemy z łupinek. Na samym końcu grillowanego bakłażana, pomidorki i czosnek kropimy sosem balsamiczny, a następnie posypujemy listkami bazylii, pestkami dyni i słonecznika.

Tofu z grilla - pyszna przekąska 

Przygotowując dania z grilla, warto też pamiętać o sztandarowym składniku wielu wegańskich dań, czyli tofu. Gdy zamarynujemy je w oliwie z przyprawami, świeżo wyciśniętym soku z pomarańczy lub cytryny, obtoczymy w mące ziemniaczanej i usmażymy na płycie grillowej, to zyskamy świetną przekąskę do surówki ze świeżych warzyw. A gdy wyciśniemy więcej soku z ulubionych cytrusów możemy zaserwować domową lemoniadę np.: z ulubionymi ziołami.

Dzięki wykorzystaniu nowoczesnych sprzętów marki Bosch w łatwy i szybki sposób przygotujecie wiele smakowitych dań, które mogą zaskoczyć brakiem mięsa w składzie. A osoby, które na co dzień stosują dietę roślinną, mogą być mile zaskoczone, że na spotkaniu rodzinnym znajdzie się wiele dań na bazie warzyw i innych wegetariańskich składników.

Artykuł powstał we współpracy z marką Bosch, producentem sprzętu CompactPower.