Chipsy z piekarnika

Ocena:

4.48 (179)

  • 45 min.
  • dla 3 osób
  • łatwy

Chipsy z piekarnika to zdrowsza wersja popularnej przekąski smażonej w głębokim tłuszczu. Ziemniaki wystarczy pokroić w cienkie plasterki, podpiec na rumiano i oprószyć solą. Można je zajadać do meczu lub ulubionego serialu. Warto wykorzystać je jako chrupiący dodatek do drugiego dania lub kanapki. Domowe chipsy z piekarnika można przyrządzić także z dowolnych warzyw korzeniowych, a nawet z owoców.  

Składniki:

  • ziemniaki  300 g

  • olej  25 ml

  • sól  3 g

  • oregano  3 g

Chipsy z piekarnika - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Piekarnik: nagrzewamy do 200°C, grzałka góra-dół. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. 

  • Krok 2:

    Ziemniaki: obieramy i kroimy na bardzo cienkie plastry (1–2 mm) za pomocą mandoliny. Wkładamy je do miski z zimną wodą na 15 minut. Co 5 minut przepłukujemy je i wymieniamy wodę. Powinniśmy zauważyć, że za każdym razie staje się ona coraz bardziej klarowna. Dzięki temu pozbywamy się skrobi i nasze chipsy z piekarnika będą chrupiące. Wyjmujemy plasterki ziemniaków z zimnej kąpieli i dokładnie osuszamy.  

  • Krok 3:

    Olej: wlewamy do dużej miski i dosypujemy do niego sól. Wrzucamy do niego pokrojone ziemniaki i mieszamy łyżką lub lekko podrzucamy, tak żeby wszystkie pokryły się tłuszczem. 

  • Krok 4:

    Pieczenie: układamy plasterki ziemniaków na blaszce, tak żeby się nie stykały. Nie układamy ich warstwowo. Pieczemy je przez około 7 minut, po czym przekręcamy, żeby upewnić się, że równomiernie się zarumienią i trzymamy w piekarniku przez kolejne 7–10 minut. 

  • Krok 5:

    Podanie: wyjmujemy z piekarnika i posypujemy suszonymi ziołami. Chipsy najlepiej smakują, kiedy są świeże.

Porady

  • Czas pieczenia zależy w dużej mierze od rodzaju ziemniaków i grubości plasterków, dlatego starajmy się na bieżąco kontrolować to, w jaki sposób zmieniają kolor. 
  • Mandolina, czyli ręczne urządzenie do szatkowania warzyw, to najlepsze narzędzie do krojenia plastrów na domowe chipsy z piekarnika. Możemy to zrobić za pomocą noża, ale bardzo trudno będzie nam uzyskać kawałki o tej samej grubości. Innym sposobem jest użycie obieraczki do warzyw lub noża do sera. Plastry będą cienkie, ale o nieregularnych kształtach. 
  • Jeśli chcemy upiec zdrowe chipsy w piekarniku, zaopatrzmy się w olej w sprayu. Dzięki temu użyjemy mniej tłuszczu, a będzie on rozprowadzony równomiernie po plasterkach ziemniaków. 
  • Do oleju, do którego wkładamy chipsy ziemniaczane przed pieczeniem, możemy dodać swoje ulubione przyprawy lub suszone zioła, takie jak ostra papryka, oregano, tymianek lub rozmaryn. Alternatywą jest posypanie nimi upieczonej już przekąski. Możemy także użyć gotowej mieszanki przypraw do ziemniaków.   
  • Zamiast oleju możemy użyć masła klarowanego, który sprawi, że chipsy z piekarnika będą miały niepowtarzalny aromat. Lepiej nie używajmy oliwy, ponieważ zalecana maksymalna temperatura jej podgrzewania wynosi 180°C, a jej punkt dymienia to 210°C.  
  • Wybierajmy ziemniaki o niskiej lub średniej zawartości skrobi.  
  • Chipsy z ziemniaków to przede wszystkim przekąska na domówki, do meczu lub wciągającego filmu. Możemy je podawać z ketchupem lub majonezem, tak jak frytki, lub dipami takimi jak sos belgijski lub sos aioli.    
  • Nie układajmy zbyt dużo chipsów podczas jednego pieczenia. Jeśli będziemy je przyrządzać niewielkimi porcjami, łatwiej będzie nam kontrolować, w jaki sposób rozkłada się ciepło w piekarniku. Dzięki temu nauczymy się, jak zrobić domowe chipsy, żeby były idealnie chrupiące.  

 

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Chipsy z piekarnika nie tylko z ziemniaków 

Pieczenie cienkich plasterków warzyw korzeniowych to świetny sposób na zdrową przekąskę. Możemy w ten sposób przyrządzić nie tylko popularne chipsy ziemniaczane, ale także inne chipsy z warzyw, na przykład: 

  • Chipsy z selera – nie będą co prawda tak chrupiące, jak ich tradycyjny odpowiednik, ale na pewno mają mniej kalorii. Intensywny smak selera nie jest mocno wyczuwalny w podpieczonych chipsach. Możemy je podawać na przykład z pastą z awokado. 
  • Chipsy z topinamburu – słonecznik bulwiasty ma słodkawy smak podobny do karczochów lub orzechów. Dobrze sprawdzi się jako zdrowa przekąska. 
  • Chipsy ze słodkich ziemniaków – przyprawmy je ostrą papryką, imbirem i czosnkiem, żeby przełamać naturalną słodycz batatów.  
  • Chipsy z buraków – to zdecydowanie najbardziej atrakcyjna przekąska. Głęboka czerwień plasterków będzie ciekawie wyglądać w naszej miseczce na chipsy. Poza tym buraki mają mnóstwo cennych składników odżywczych. Wymieszajmy je z chipsami z innych warzyw, żeby uzyskać kolorową przekąskę.  

Owocowe chipsy z piekarnika 

Takie chipsy możemy jeść jako samodzielną przekąskę lub dodawać do dań śniadaniowych, takich jak owsianka lub kasza manna na mleku. Dzięki temu wzbogacamy kremową potrawę o chrupiący element. Chipsy możemy upiec na przykład z jabłek, gruszek, banana lub ananasa. Ponieważ chcemy przede wszystkim pozbyć się wilgoci z mięsistych plasterków, przekąskę równie dobrze możemy przyrządzić w suszarce do grzybów i warzyw. Nie zapomnijmy o użyciu ulubionych przypraw korzennych. Jabłka i gruszki posypmy cynamonem, a chipsy bananowe możemy doprawić pikantnymi przyprawami. 

Chipsy z tortilli z piekarnika 

Ten przepis na domowe chipsy różni się nieco od pozostałych. Do ich przyrządzenia nie używamy warzyw ani owoców. Naszym produktem jest tortilla, czyli przaśny placek pszenny lub kukurydziany – tradycyjne pieczywo kuchni meksykańskiej. Wystarczy go doprawić, pokroić w trójkąty i wstawić do piekarnika na 15 minut. Przekąskę podajemy z guacamole, salsą lub kwaśną śmietaną. Chipsy z tortilli możemy zmienić w nachosy, jeśli dodatkowo posypiemy je serem i zapieczemy.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne