Domowe chipsy z batatów, buraków i jabłek

Chrupiące, domowe chipsy to idealny pomysł na przekąskę! Co ważne, domowe chipsy możemy zrobić zarówno z batatów, jak i buraków czy jabłek! Wszystko zależy od tego, na jaki smak mamy ochotę!

Ocena:

(średnia 4.49 z 172 głosów)

Składniki:

  • 3 buraki
  • 3 bataty
  • 3 jabłka
  • oliwa
  • szczypta ulubionych suszonych ziół (np. oregano)

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Warzywa: buraki i bataty myjemy i obieramy, jabłka tylko myjemy. Wszystkie warzywa i owoce kroimy w cienkie plastry, rozkładamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą i oprószamy ziołami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 140°C. Pieczemy 10–15 min, odwracamy na drugą stronę i pieczemy tyle samo
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 10/2017

Porady

Domowe chipsy najlepiej zapakować w małe kolorowe torebki, z których zawsze są chętnie podjadane. Czuć w nich smak nie tylko soli, jak w tych sklepowych. Sprawdzą się też jako poczęstunek dla przyjaciół, przecież wiadomo, że w dobrym towarzystwie wszystko smakuje lepiej!

Zobacz też: bataty w kuchni - przepisy i właściwości

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy

Główne składniki: