Prażynki – przepis

Prażynki – przepis na nie jest bardzo prosty i szybki, wystarczy zaopatrzyć się w papier ryżowy. Są lekko słone i przyjemnie chrupią, to świetna alternatywa dla sklepowych produktów, bazujących na skrobi ziemniaczanej. Co powiecie na filmowy seans z miską domowych prażynek? Poniżej znajdziecie nasz sprawdzony i niezawodny przepis na prażynki z papieru ryżowego.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

chipsy Przekąski na zimno

Czas przygotowania:
10min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • smażenie

Sposób podania:

  • na zimno

Posiłek:

Prażynki – przepis - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Papier ryżowy: tniemy go nożyczkami na różne kształty wielkości 4-5 cm. Prażynki podczas smażenia pofalują w różne formy.

  • 2.

    Olej: przelewamy do głębszej patelni lub szerokiego garnka czy rondla. Dodajemy sól. Rozgrzewamy.

  • 3.

    Smażenie: wrzucamy na rozgrzany olej jeden kawałek papieru ryżowego. Jeśli od razu się napuszy i zrobi się biały, to znaczy, że tłuszcz jest dobrze nagrzany. Jeśli nie, to musimy go jeszcze chwilę zaczekać, aż uzyska odpowiednią temperaturę. Prażynki smażymy po kilka sztuk na raz. Wrzucamy je do oleju i praktycznie od razu, przy pomocy metalowej łyżki cedzakowej, wyjmujemy i przekładamy na papier kuchenny, żeby usunąć nadmiar tłuszczu.

Porady

  • Prażynki nie nasiąkną tłuszczem, jeśli olej będzie dobrze nagrzany, a papier ryżowy zanurzymy w nim tylko na chwilę. Jeśli potrwa to dłużej wchłoną olej, zaczną się przypalać i chrupki zrobią się gorzkie. Prawidłowo usmażone są jasne, sztywne i chrupiące po ostudzeniu.
  • Usmażone możemy posypać ulubionymi przyprawami, np. papryką wędzoną, słodką, ostrą, czosnkiem granulowanym, pieprzem, curry. Możemy dodatkowo podać je z sosem jogurtowym, czosnkowym czy serowym.
  • Prażynki można przechowywać 2–3 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku, żeby nie zwilgotniały. Jednak najlepiej smakują bezpośrednio po przygotowaniu.
  • W podobny sposób można przygotować również chrupki z makaronu ryżowego.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy