Dbacie o zdrowe odżywianie i macie ochotę na coś do pochrupania? Oto prosty przepis na pyszną i prostą bananową przekąskę. Chipsy z banana to świetna alternatywa dla chipsów ziemniaczanych, którą możemy zajadać podczas oglądania filmu czy podać gościom jako przekąskę. Zobaczcie, jak je zrobić w domu.
stockfood
(średnia 4.25 z 259 głosów)
Banany obieramy i kroimy w plastry grubości około 5 mm. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i równomiernie rozkładamy na niej plasterki banana. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni przez około 15-20 minut. Chipsy powinny być suche i chrupkie.
Porady
- Czy chipsy bananowe są zdrowe? Zdecydowanie tak! Mają dużo witamin i dostarczają zdrowych kalorii.
- Blachę do pieczenia można lekko natłuścić, aby chipsy z bananów się nie przyklejały.
- Chipsy z bananów i innych owoców można przygotować również w specjalnej suszarce do owoców, grzybów i warzyw. Taki sprzęt w kuchni z pewnością zachęci do przygotowywania tej zdrowej przekąski częściej.
Przekąski między posiłkami powinny być zdrowe – pomoże to utrzymać odpowiednią wagę oraz (przede wszystkim!) zdrowie. Chipsy z banana nie są przekąską niskokaloryczną, jednak dzięki swoim właściwościom odżywczym zdecydowanie zaliczają się do tych dodatków, które podalibyśmy naszym dzieciom. Chipsy bananowe z piekarnika zawierają sporo potasu i błonnika pokarmowego. Ponieważ w bananach znajduje się sporo cukru, chipsy z banana nie powinny być spożywane bez diabetyków. Jak zrobić chipsy bananowe? Nic prostszego! Wystarczy pokroić owoce na cienkie plasterki i wysuszyć w piekarniku. Im grubsze będą plasterki, tym więcej czasu będzie potrzebne, aby wysuszyć chipsy bananowe.
W domu bardzo prosto można przygotować najróżniejsze chipsy z owoców i warzyw. Podobnie słodkie, jak chipsy z banana będą chipsy z jabłka oraz z marchewki. Osobom poszukującym bardziej wytrawnych smaków polecamy chipsy z jarmużu oraz klasyczne chipsy ziemniaczane.
Banany przez niektórych są nazywane zdrowym fast foodem. Dzieje się tak, ponieważ w tych owocach znajdziemy sporo cukrów. Są to jednak zdrowe kalorie. Chipsy bananowe, które możemy dostać w sklepie mają koło 500 kcal w 100 gramach produktu! Przekąski te są często smażone na oleju słonecznikowym oraz dosładzane, co ma poprawić ich smak. Nie poprawia jednak wartości chipsów. Chipsy bananowe z piekarnika wypadają znacznie lepiej w tym pojedynku – w 100 gramach produktów znajduje się 350 kcal. Choć banan nie jest najbardziej dietetyczną przekąską, jaką możemy sobie wyobrazić, to jednak smak tych słodkich chipsów jest wart swojej kalorycznej ceny. Z tego powodu warto wiedzieć, jak zrobić chrupiące chipsy bananowe w domu!
Komentarze