Stek z łososia w sosie z wina

Przygotowanie: 20 minut Porcja: 140 kcal Składniki na 4 porcje

ryba

Czas przygotowania:
20 min.
Kalorie:
140.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 179 głosów)

Składniki:

  • 4 steki z łososia norweskiego (po ok. 20 dag)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 10 dag cebuli
  • 2 łyżki masła
  • 125 ml białego wytrawnego wina
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • łyżeczka mąki
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • 100 g gęstej śmietany
  • łyżka posiekanej natki
  • sól
  • pieprz

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Łososia oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Cebule pokroić w piórka, poddusić na łyżce masła. Wlać wino, zagotować, przyprawić solą i pieprzem, wlać bulion, przykryć i gotować 10 min. Dodać łyżeczkę mąki wymieszanej z 2 łyżkami wody, zmiksować, doprawić gałką i solą, zagotować, połączyć ze śmietaną.
  • Steki z łososia smażyć na pozostałym maśle po 3 min z każdej strony. Usmażone układać na talerzach, polać sosem, posypać siekaną natką.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!

Kalorie: 140.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy