Stek z łososia w sosie z wina

Przygotowanie: 20 minut Porcja: 140 kcal Składniki na 4 porcje

Dodany przez:

Stek z łososia w sosie z wina

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Kalorie:
140 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 4 steki z łososia norweskiego (po ok. 20 dag)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 10 dag cebuli
  • 2 łyżki masła
  • 125 ml białego wytrawnego wina
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • łyżeczka mąki
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • 100 g gęstej śmietany
  • łyżka posiekanej natki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Łososia oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Cebule pokroić w piórka, poddusić na łyżce masła. Wlać wino, zagotować, przyprawić solą i pieprzem, wlać bulion, przykryć i gotować 10 min. Dodać łyżeczkę mąki wymieszanej z 2 łyżkami wody, zmiksować, doprawić gałką i solą, zagotować, połączyć ze śmietaną.
  2. Steki z łososia smażyć na pozostałym maśle po 3 min z każdej strony. Usmażone układać na talerzach, polać sosem, posypać siekaną natką.
  3. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  4. Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
ryby Wielkanoc obiad ryba łosoś białe wino Stek z Łososia
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze