Makaron z łososiem

Makaron z łososiem to pomysł na pyszne i sycące danie. Ugotowany w bulionie łosoś jest niezwykle delikatny i nadaje daniu wyjątkowego smaku i aromatu. Przepis ten jest prosty i nie wymaga dużego nakładu czasu. Łosoś z makaronem to danie, które sprawdzi się również jako posiłek na wynos np. do lunchboxa. Dodatek świeżej pietruszki nada naszej potrawie nutę świeżego i soczystego smaku. Do przygotowania tego posiłku można wykorzystać zarówno makaron w kształcie kokardek oraz każdy inny, który akurat mamy pod ręką. Poznaj pomysł na łososia z makaronem i zaskocz swoich bliskich wyjątkowym daniem!

dodany przez: mojegotowanie

dania z makaronem

Czas przygotowania:
20min.
Kalorie:
255 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.49 z 161 głosów)


Kroki przygotowania:

  • gotowanie-makaronu 1. Wlewamy 1 litr wody do garnka, dodajemy odrobinę soli i gotujemy. Następnie umieszczamy makaron w gotującej się wodzie na 8-10 min - najlepiej zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Filety z łososia kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w bulionie przez 5-8 min.
  • koperek 2. Następnie odsączamy łososia na ręczniku papierowym i rozdrabniamy widelcem. Ugotowany makaron odcedzamy, zostawiając łyżkę wody z gotowania, dodajemy do niego łososia. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy wodę, dodajemy posiekany koperek i opcjonalnie starty, twardy ser.

Kalorie: 255

Porady

  • Aby urozmaicić przepis na makaron z łososiem, można dodać do niego szpinak. Dobrze sprawdzi się on zarówno w wersji świeżej jak i mrożonej. Ciekawym dodatkiem będzie też świeży pomidor pokrojony w kostkę, cebula, posiekana natka pietruszki i suszone pomidory.
  • Po przygotowaniu makaronu z łososiem, warto również posypać całe danie startym serem. Sprawdzi się tu np. Grana Padano lub Cheddar.
  • Podczas przygotowywania sosów do makaronów, warto dodać do nich odrobinę wody, w której gotował się makaron. Podkreśli ona smak sosu i sprawi, że będzie on miał lepszą konsystencję.

Notka redakcyjna

Makaron z łososiem - ekspresowe danie

Makaron z łososiem to naprawdę szybkie danie. Jeśli jednak chcemy aby przygotowanie go było jeszcze szybsze, możemy zrezygnować z gotowania łososia w bulionie i wykorzystać gotowego łososia wędzonego. Drugą alternatywą jest również usmażenie go na oliwie. W tym wypadku jednak czas przygotowania będzie nieco dłuższy, a kaloryczność dania zwiększy się. W 100 g gotowanego łososia jest 185 kalorii. Natomiast w wersji smażonej liczba kalorii wzrasta już do 251.

Makaron z łososiem w sosie śmietanowym

Makaron z łososiem w sosie śmietanowym to pomysł na to jak sprawić, by nasz obiad stał się prawdziwą ucztą. Dodatek śmietany nada temu daniu kremowej konsystencji, a całość nabierze niepowtarzalnego smaku. Najlepiej sprawdzi się w tym wypadku śmietanka 30%. Zamiast śmietany można wykorzystać również serek mascarpone, choć ta wersja będzie już bardziej kaloryczna. Chcąc ograniczyć liczbę kalorii, warto zdecydować się na jogurt naturalny, który dobrze sprawdzi się jako zamiennik śmietany. Przygotowując makaron z łososiem w sosie śmietanowym, wystarczy wlać śmietankę na patelnię, dodać przygotowanego wcześniej łososia, przyprawy i zioła, a następnie wymieszać wszystko z makaronem.

Wybór łososia – na co warto zwrócić uwagę?

Łosoś to niewątpliwie ryba o wielu zaletach. Jego mięso jest soczyste i delikatne, oprócz tego nie zawiera on dużej ilości ości. Podobnie jak wiele innych ryb jest źródłem niezbędnych dla człowieka kwasów omega 3 oraz wielu innych witamin i minerałów. Pamiętajmy jednak, że ryby oprócz pysznego smaku, mają również tendencję do pochłaniania toksyn i zanieczyszczeń ze środowiska w jakim żyją. Wybierając więc łososia, najlepiej zdecydować się na rybę dziko żyjącą bądź pochodzącą z hodowli ekologicznej. Warto wiedzieć, że mocny pomarańczowy kolor łososia nie świadczy o jego jakości, a jedynie o tym, iż producent dodał do niego specjalnego barwnika. Taka ryba będzie więc niekoniecznie dobrym wyborem.

Łosoś z makaronem z cukinii

Ciekawą alternatywą dla tradycyjnego pszennego makaronu, jest spaghetti przygotowane z cukinii. Do jego przyrządzenia wykorzystuje się specjalną temperówkę do warzyw, których cena zaczyna się już od kilkunastu złotych. Makaron z cukinii ma zdecydowanie mniej kalorii niż ten pszenny. Świetnie sprawdzi się również u osób uczulonych na gluten. Aby go przygotować, wystarczy obrać cukinię obieraczką do warzyw i umieścić ją na patelni, na której wcześniej rozgrzejemy oliwę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Spaghetti z cukinii smażymy przez 5 - 7 minut, a następnie łączymy go z dodatkami. Łosoś z makaronem z cukinii to pyszne i dietetyczne danie, którego przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a smak pozytywnie zaskakuje.

Zobacz także: Warzywne makarony 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy