Makaron z łososiem

Ocena:

4.49 (161)

  • 20 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Makaron z łososiem to pomysł na pyszne i sycące danie. Ugotowana w bulionie ryba jest niezwykle delikatna i nadaje daniu wyjątkowy smak i aromat. Z kolei świeży koperek daje efekt orzeźwienia. Danie idealnie nadaje się na wynos, np. do lunchboxa do pracy. Do tego robi się je szybko, a przepis jest naprawdę prosty.

Składniki:

  • makaron spaghetti  400 g

  • koperek  1 pęczek

  • sól  1 szczypta

  • bulion warzywny  500 ml

  • łosoś  4 szt.

  • oliwa z oliwek  20 ml

  • pieprz  1 szczypta

Makaron z łososiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Gotowanie makaronu: wlewamy 1 litr wody do garnka, dodajemy odrobinę soli i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy makaron – gotujemy ok. 8–10 min – dokładny czas będzie podany na opakowaniu.

  • Krok 2:

    Łosoś: filety z łososia, bez skóry, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w bulionie warzywnym przez 5–8 min. Następnie odsączamy rybę na ręczniku papierowym i rozdrabniamy widelcem.

  • Krok 3:

    Makaron z łososiem: ugotowany makaron odcedzamy, zostawiając łyżkę wody z gotowania, dodajemy do niego łososia. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wlewamy wodę, dorzucamy posiekany koperek – mieszamy. Opcjonalnie posypujemy startym, twardym serem żółtym.

Porady

  • Dla urozmaicenia składników można zrobić też makaron z łososiem i szpinakiem. Dobrze sprawdzi się on zarówno w wersji świeżej, jak i mrożonej. Dla wzmocnienia smaku warto dodać czosnek, który świetnie się z nim komponuje.
  • Ciekawym dodatkiem do makaronu z łososiem będzie też świeży pomidor pokrojony w kostkę, cebula, posiekana natka pietruszki i suszone pomidory.
  • Po przygotowaniu makaronu z łososiem, warto również posypać całe danie startym serem. Sprawdzi się tu np. grana padano lub cheddar.
  • Podczas przygotowywania sosów do makaronów, warto dodawać do nich odrobinę wody, w której gotował się makaron. Podkreśli ona smak sosu i sprawi, że będzie on miał lepszą konsystencję.
  • Możemy również przygotować makaron z łososiem wędzonym – danie z pewnością będzie miało bardziej wyrazisty smak.
  • Do tego rodzaju dań pasują różne makarony, w naszym przepisie są to kokardki, ale dobrze sprawdzi się również tagliatele.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Makaron z łososiem ekspresowe danie

Makaron z łososiem to naprawdę szybkie danie. Jeśli jednak chcemy, żeby przygotowanie było naprawdę ekspresowe, możemy zrezygnować z gotowania ryby w bulionie i wykorzystać gotowego łososia wędzonego.


Alternatywą jest łosoś smażony na oliwie. W tym wypadku jednak czas przygotowania będzie nieco dłuższy, a kaloryczność dania zwiększy się. W 100 g gotowanego łososia jest 185 kalorii. Natomiast w wersji smażonej liczba kalorii wzrasta już do 251.

 

Makaron z łososiem w sosie śmietanowym

Makaron z łososiem w sosie śmietanowym to pomysł na to jak sprawić, by nasz obiad stał się prawdziwą ucztą. Dodatek śmietany nada temu daniu kremowej konsystencji, a całość nabierze niepowtarzalnego smaku. Najlepiej sprawdzi się w tym wypadku kremówka 30%. Zamiast można wykorzystać również serek mascarpone, choć ta wersja będzie zdecydowanie bardziej kaloryczna. Przygotowując makaron z łososiem w sosie śmietanowym, wystarczy wlać śmietankę na patelnię, dodać przygotowanego wcześniej łososia, przyprawy i zioła, a następnie wymieszać wszystko z makaronem.


W mniej kalorycznym wariancie sprawdzi się jogurt naturalny, najlepiej typu greckiego.

 

Wybór łososia – na co warto zwrócić uwagę?

Łosoś to niewątpliwie ryba o wielu zaletach. Jego mięso jest soczyste i delikatne, oprócz tego nie zawiera on dużej ilości ości. Podobnie jak wiele innych ryb jest źródłem niezbędnych dla człowieka kwasów omega-3 oraz wielu innych witamin i minerałów. Pamiętajmy jednak, że ryby oprócz pysznego smaku, mają również tendencję do pochłaniania toksyn i zanieczyszczeń ze środowiska w jakim żyją. Wybierając więc łososia, najlepiej zdecydować się na rybę dziko żyjącą bądź pochodzącą z hodowli ekologicznej. Warto wiedzieć, że mocny pomarańczowy kolor łososia nie świadczy o jego jakości, a jedynie o tym, iż producent dodał do niego specjalny barwnik. Taka ryba będzie więc niekoniecznie dobrym wyborem.

 

Łosoś z makaronem z cukinii

Ciekawą alternatywą dla tradycyjnego pszennego makaronu, jest spaghetti przygotowane z cukinii. Do jego przyrządzenia wykorzystuje się specjalną temperówkę do warzyw, których cena zaczyna się już od kilkunastu złotych. Makaron z cukinii ma zdecydowanie mniej kalorii niż ten pszenny. Świetnie sprawdzi się również u osób uczulonych na gluten. Wystarczy rozgrzać na patelni oliwę z oliwek, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i obraną cukinię. Spaghetti z cukinii smażymy przez 5–7 minut, a następnie łączymy je z dodatkami. Łosoś z makaronem z cukinii to pyszne i dietetyczne danie, którego przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a smak pozytywnie zaskakuje.

Zobacz także: warzywne makarony

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne