Pikantny smażony ryż

Ocena:

4.55 (191)

  • 20 min.
  • dla 2 osób

Ekspresowe danie dla zapracowanych. Pikantny smażony ryż z warzywami i jajkiem sadzonym to przepis nawet dla amatorów w kuchni.

Składniki:

  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • garść zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
  • kawałek posiekanej papryczki chili
  • szklanka ugotowanego na sypko ryżu
  • do smaku: kurkuma, kumin, sos sriracha
  • 2 jajka
  • 1-2 łyżki sosu sojowego

Pikantny smażony ryż - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Na łyżce oleju smażymy na rumiano posiekaną cebulę, dodajemy garść zielonego groszku (świeżego lub mrożonego) i kawałek posiekanej papryczki chili, przesmażamy.
  • Wsypujemy szklankę ugotowanego na sypko ryżu, przyprawiamy kurkumą, kuminem i sosem sriracha, smażymy minutę.
  • Jajko roztrzepujemy z 1–2 łyżkami sosu sojowego, dolewamy do ryżu i smażymy na bardzo dużym ogniu, stale mieszając, aż stanie się sypki.
  • Smażymy sadzone jajko, kładziemy na ryż.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Mojego Gotowania" nr 6/2018

Porady

Do dania idealnie pasują kotlety z bobu

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne