Pikantny smażony ryż

Ekspresowe danie dla zapracowanych. Pikantny smażony ryż z warzywami i jajkiem sadzonym to przepis nawet dla amatorów w kuchni.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania z ryżem

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.55 z 191 głosów)

Składniki:

  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • garść zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
  • kawałek posiekanej papryczki chili
  • szklanka ugotowanego na sypko ryżu
  • do smaku: kurkuma, kumin, sos sriracha
  • 2 jajka
  • 1-2 łyżki sosu sojowego

Okazje:

Sposób przygotowania:

  • smażenie

Posiłek:

Pikantny smażony ryż - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Na łyżce oleju smażymy na rumiano posiekaną cebulę, dodajemy garść zielonego groszku (świeżego lub mrożonego) i kawałek posiekanej papryczki chili, przesmażamy.
  • Wsypujemy szklankę ugotowanego na sypko ryżu, przyprawiamy kurkumą, kuminem i sosem sriracha, smażymy minutę.
  • Jajko roztrzepujemy z 1–2 łyżkami sosu sojowego, dolewamy do ryżu i smażymy na bardzo dużym ogniu, stale mieszając, aż stanie się sypki.
  • Smażymy sadzone jajko, kładziemy na ryż.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Mojego Gotowania" nr 6/2018

Porady

Do dania idealnie pasują kotlety z bobu

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy