Sos Salsa ze świeżych pomidorów

Salsa to idealny dodatek do chipsów i nachos ale także do grzanek i kanapek.

Dodany przez:

Sos Salsa ze świeżych pomidorów

Sosy i dipy

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 3.6 z 10 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 4 czerwone dojrzałe pomidory
  • 1 duża lub dwie mniejsze czerwone cebule
  • ząbek czosnku
  • papryczka chilli
  • czerwona słodka papryka w proszku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki octu spirytusowego
  • mielona kolendra
  • bazylia suszona
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki. Kroimy je w bardzo drobną kostkę, siekamy cebulę. Wyciskamy ząbek czosnku i mieszamy składniki. Dodajemy czubatą łyżeczkę bazylii, dwie czubate łyżeczki mielonej kolendry, sól i pieprz do smaku, Dolewamy oliwę z oliwek i ocet. W trakcie mieszamy i próbujemy, bo w zależności od jakości pomidorów, ich słodkości można dodawać mniej lub więcej składników. Na koniec dodajemy siekane chilli. Jeśli lubimy ostrzejsze potrawy dodajemy również ziarenka.Chilli dodajemy stopniowo po trochu, mieszamy i próbujemy, ponieważ ocet podkreśla ostry smak. Wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki, żeby smaki się wymieszały.
  2. Salsę można przechowywać w lodówce pod przykryciem (żeby zapachem nie przeszły inne rzeczy) nawet tydzień. Najlepiej smakuje po 24 godzinach :]
przekąska wegetariańska sos pomidory kolendra salsa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze