Sos sambal oelek

Ocena:

4.41 (187)

  • 25 min.
  • dla 1 osoby
  • łatwy

Sos sambal oelek to ostry sos pochodzący z kuchni indonezyjskiej. Często możemy go spotkać w restauracjach azjatyckich. Przygotowywany z papryczek chili oraz przypraw, stanowi doskonały dodatek do dań mięsnych, smażonego ryżu czy owoców morza. Sos sambal jest bardzo intensywny w smaku, dzięki czemu nada naszym potrawom wyjątkowego charakteru. Jego przygotowanie jest niezwykle proste i szybkie. Zobacz, jak zrobić sos sambal oelek i ciesz się smakiem tego ostrego i pysznego dodatku!

Składniki:

  • olej  4 łyżki stołowe

  • papryka chili  12 szt.

  • sól  0.5 łyżeczki

Sos sambal oelek - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Jak zrobić sos sambal? Zaczynamy od przygotowania papryczek chili, które myjemy, a następnie osuszamy i siekamy razem z nasionami. Dodajemy 4 łyżki oleju słonecznikowego i 1/2 łyżeczki soli. Wszystko razem miksujemy na pastę.

  • Krok 2:

    W kolejnym kroku powstałą pastę przelewamy do rondelka. Cały czas mieszając, podgrzewamy przez około 10 minut, do momentu aż na powierzchni pojawi się olej. Gotowy sos sambal oelek przelewamy do wcześniej wyparzonego słoika. Dokładnie zamykamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Porady

  • Jeśli nie posiadamy akurat w domu papryczki chili, możemy sięgnąć po sos sambal. To doskonały zamiennik świeżego chili, który możemy dodawać do wielu potraw.
  • Sos sambal to produkt, który możemy znaleźć w sklepie. Warto jednak przygotować go samemu. Nie jest to trudne zadanie, a za to będziemy mieli pewność co znajduje się w naszym sosie. Dodatkowo, zmieniając nieco proporcje naszych składników, możemy przygotować mniej lub bardziej pikantny sos, w zależności od naszych preferencji.
  • Sos sambal jest też doskonałym dodatkiem do dań z makaronu ryżowego i sojowego.
  • Do zmiksowania sosu, najlepiej sprawdzi się blender.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne