Sos dyniowo-pomidorowy

Doskonały sos, w którego aromacie zatrzymacie wspomnienie lata - posłuży do błyskawicznego przygotowania obiadu.

PrzetworySosy

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.47 z 182 głosów)

Składniki:

  • 2 i 1/2 kg podłużnych, mięsistych pomidorów
  • 1 kg miąższu młodej dyni (ew. kabaczka lub cukinii)
  • 3 łyżki oliwy
  • 100 ml białego wina wytrawnego
  • 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
  • płaska łyżka cukru
  • pęczek bazylii
  • sól

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Pomidory kroimy w grubą kostkę, dynię ścieramy na dużych oczkach, razem z oliwą wrzucamy na patelnię z grubym dnem.
  • Dolewamy wino, dodajemy czosnek i cukier, dusimy pod przykryciem, na małym ogniu, ok. 30 min.
  • Listki bazylii odrywamy z łodyżek, kroimy w cienkie paski, dorzucamy do sosu, dusimy kolejne 10 min, doprawiamy solą, przecieramy.
  • Przekładamy do wyparzonych słoiczków, pasteryzujemy przez 30 min w wodzie. Studzimy, stawiając do góry dnem.
  • Autorka przepisu: Agata Wojda

Porady

>>> Sos jest rewelacyjnym dodatkiem do makaronu – wystarczy dorzucić trochę tuńczyka, i mamy obiad. Jeśli wymieszamy go z dobrym wywarem mięsnym albo warzywnym – będzie zupa. Możemy też wzbogacić nim smak mielonego mięsa do lazanii lub spaghetti, zapiec z filetem z morskiej ryby, wymieszać z podsmażoną kiełbasą, zapiec z jajkami albo po prostu posmarować gorące tosty z serem.

>>> Na sos bierzmy tylko podłużne pomidory, ponieważ są mięsiste i pozbawione nadmiaru soku. Od kilku lat robią furorę, ponieważ wreszcie samemu można je ususzyć: przekrojone wzdłuż na połówki kładziemy na blasze z gałązkami świeżego rozmarynu, skrapiamy oliwą, posypujemy grubą solą, cukrem i pieprzem młotkowanym. Gdy po kilku godzinach w temp. 120°C obeschną, zalewamy je w słoiczkach ciepłą oliwą.

Notka redakcyjna

Makaron z tym sosem warto posypać aromatycznym tartym serem - będzie jeszcze pyszniej!
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy