Sos do spaghetti bolognese

Ocena:

4.3 (192)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Sos do spaghetti to przepis na błyskawiczny obiad. Wystarczy ugotować do niego makaron, żeby cieszyć się aromatem włoskiej kuchni we własnym domu. Ten prosty, pomidorowy dodatek jest uwielbiany zarówno przez dzieci i dorosłych, dlatego tak często gości na naszych stołach po szkole lub pracy. Można też przygotować go na zimę do słoików. Sprawdźcie, jak samodzielnie zrobić najlepszy sos do spaghetti bolognese.

Składniki:

  • pomidory w puszce  800 g

  • mięso mielone  300 g

  • cebula  200 g

  • czosnek  3 ząbki

  • marchewka  200 g

  • oliwa z oliwek  40 ml

  • sól  6 g

  • pieprz  3 g

  • oregano  3 g

  • oregano  3 g

Sos do spaghetti bolognese - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie składników: obieramy cebulę i marchewkę. Kroimy je w drobną kostkę. Czosnek siekamy. Pomidory z puszki przekładamy do wysokiego naczynia i miksujemy za pomocą blendera.  

  • Krok 2:

    Soffritto: na głębokiej patelni rozgrzewamy połowę oliwy. Na małym ogniu podsmażamy cebulę, czosnek i marchewkę. Oprószamy je solą. Czekamy, aż zmiękną i uwolnią aromat.  

  • Krok 3:

    Mięso: podsmażamy na pozostałej oliwie ze szczyptą soli i pieprzu. Mieszamy je co jakiś czas i rozdrabniamy. Kiedy zmieni kolor i odparuje z niego woda, łączymy je z warzywami. 

  • Krok 4:

    Sos do spaghetti: dodajemy rozdrobnione pomidory z puszki do bazy z warzyw i mięsa. Całość można podlać jeszcze bulionem warzywnym lub wołowym. Wsypujemy oregano i bazylię. Gotujemy sos, aż odparuje i zgęstnieje. Podajemy z makaronem ugotowanym al dente. 

Porady

  • Podstawą dobrego sosu do spaghetti bolognese jest soffritto, czyli aromatyczna baza z warzyw podsmażonych na oliwie. Oprócz składników wymienionych w naszym przepisie, warto wykorzystać również seler naciowy. Soffritto często podlewa się winem, które podkreśla smak sosu.  
  • Jeśli zależy nam na czasie i nie możemy się poszczycić dobrą techniką władania nożem, marchewkę możemy zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę posiekać za pomocą malaksera, a czosnek przecisnąć przez praskę.  
  • Możemy wykorzystać zarówno mieloną wieprzowinę (na przykład szynkę), jak i wołowinę (łopatkę). Dobrym pomysłem jest też połączenie obu rodzajów mięsa.  
  • Ten sam sos przepis na sos do spaghetti możemy wykorzystać do zrobienia lasagne bolognese lub cannelloni. Pasuje też do innych makaronów, takich jak kokardki, wstążki lub rurki. 
  • Zimą najlepiej użyć przecieru pomidorowego, koncentratu lub warzyw z puszki. Dzięki tym produktom uzyskamy odpowiedni balans smaków. W sezonie warto jednak korzystać ze świeżych plonów lata. Jak zrobić sos do spaghetti z pomidorów prosto z krzaczka? Należy najpierw obrać je ze skórki. W tym celu sparzamy je przez mniej więcej 1 minutę w gorącej wodzie, po czym umieszczamy w zimnej kąpieli. Łupinka powinna łatwo odchodzić. Tak przygotowane pomidory kroimy w kostkę i dusimy z pozostałymi warzywami.      
  • Sos pomidorowy do spaghetti można wzbogacić za pomocą guanciale lub pancetty, zwłaszcza jeśli wykorzystaliśmy chude mięso mielone. Pamiętajmy, że tłuszcz jest nośnikiem smaku – dodatek boczku lub podgardla sprawia, że sos staje się apetyczny, treściwy i wyrazisty. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak zagęścić sos do spaghetti? 

Prosty sos do spaghetti z passaty pomidorowej nie wymaga szczególnych kulinarnych zabiegów. Zazwyczaj wystarczy go odpowiednio długo redukować na wolnym ogniu, żeby uzyskał upragnioną konsystencję. Jeśli jednak zależy nam na czasie i chcemy zrobić błyskawiczny obiad, wykorzystajmy jeden ze znanych sposobów na to, jak zagęścić sos pomidorowy. Możemy dodać do niego takie składniki jak: 

  • mąka pszenna – pamiętajmy, że trzeba ją wcześniej dokładnie wymieszać z niewielką ilością ciepłego płynu, żeby nie powstały grudki. Dla pewności można też taki zagęstnik wlać do sosu przez gęste sitko. Mąkę pszenną można zamienić na ryżową. Nie polecamy stosowania skrobi ziemniaczanej, ponieważ może wpłynąć ona na smak potrawy. 
  • zasmażka – w kuchni francuskiej znana jako roux. Używa się jej jako bazy do sosów i zup. Mąkę należy podsmażyć z tłuszczem (olejem lub masłem), a następnie rozprowadzić niewielką ilością wywaru i dodać do całości.    
  • śmietana – zagęszcza i sprawia, że potrawa staje się aksamitna. Możemy wykorzystać słodką kremówkę lub śmietanę 18% (pamiętajmy, żeby ją wcześniej zahartować). 
  • żółtko – wymieszane ze śmietanką tworzy liaison. Dodajemy je pod koniec gotowania, inaczej może się ściąć.                    

Domowy sos do spaghetti do słoików  

Prosty sos do spaghetti bez mięsa idealnie sprawdzi się w roli przetworów na zimę. Dzięki niemu przygotujemy błyskawiczny obiad. Wystarczy, że przyrządzimy bazę z warzyw, podobnie jak w powyższym przepisie. Najpierw podsmażamy cebulę i czosnek (opcjonalnie marchewkę i seler naciowy) na oliwie, a następnie dodajemy przecier pomidorowy. Doprawiamy mieszankę solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi, po czym gotujemy ją przez około 30 minut. Możemy też wsypać niewielką ilość cukru, żeby zbalansować kwaskowy posmak warzyw. Gotowy sos przelewamy do umytych i wyparzonych słoików. Zakręcamy je i pasteryzujemy w garnku z wrzącą wodą przez 15–20 minut. Pomijamy składnik mięsny, żeby pyszny sos do spaghetti na zimę przetrwał jak najdłużej w spiżarni. Mieloną wieprzowinę lub wołowinę możemy dodać już podczas przyrządzania makaronu, ale polecamy też eksperymentowanie z roślinnymi zamiennikami. Na pewno będzie pasować ugotowana soczewica (czerwona lub zielona) lub rozdrobnione widelcem tofu. 

Jaki sos do makaronu spaghetti można zrobić?  

Spaghetti bolognese to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni włoskiej. Często robimy je po swojemu, z najbardziej dostępnych składników. Świetnie sprawdzi się na szybki i sycący obiad. Do ugotowanego makaronu można też dodawać inne sosy, na wzór klasycznych potraw takich jak:   

  • spaghetti carbonara – błyskawiczny makaron z sosem na bazie żółtek jaj i twardego sera (najlepiej pecorino romano). Kluczowym elementem jest pancetta, czyli dojrzewający boczek wieprzowy. Niektórzy dodają do sosu śmietankę, która ułatwia uzyskanie kremowej konsystencji, ale prawidłowo wykonany makaron w włoskim stylu potrzebuje jedynie jajek.  
  • spaghetti napoli – prosty sos spaghetti ze świeżych, mięsistych pomidorów (najlepiej z włoskiej odmiany San Marzano). Oprócz tego potrzebne są tylko dobra oliwa, czosnek i listki bazylii. Można podawać ze startym serem.  
  • spaghetti aglio olio – absolutny klasyk wśród przepisów na makaron. Jest błyskawiczny, a na dodatek niedrogi. W skład tego dania wchodzi czosnek, oliwa extra virgin, drobno posiekana natka pietruszki i parmezan. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne