Sos dyniowo-pomidorowy
Sos dyniowo-pomidorowy - Przepis na Sos dyniowo-pomidorowy
Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
Składniki:
- 2 i 1/2 kg podłużnych, mięsistych pomidorów
- 1 kg miąższu młodej dyni (ew. kabaczka lub cukinii)
- 3 łyżki oliwy
- 100 ml białego wina wytrawnego
- 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
- płaska łyżka cukru
- pęczek bazylii
- sól
Rodzaj diety:
Sposób przygotowania:
Posiłek:
Kroki wykonania:
- Pomidory kroimy w grubą kostkę, dynię ścieramy na dużych oczkach, razem z oliwą wrzucamy na patelnię z grubym dnem.
- Dolewamy wino, dodajemy czosnek i cukier, dusimy pod przykryciem, na małym ogniu, ok. 30 min.
- Listki bazylii odrywamy z łodyżek, kroimy w cienkie paski, dorzucamy do sosu, dusimy kolejne 10 min, doprawiamy solą, przecieramy.
- Przekładamy do wyparzonych słoiczków, pasteryzujemy przez 30 min w wodzie. Studzimy, stawiając do góry dnem.
- Autorka przepisu: Agata Wojda
Porady
>>> Sos jest rewelacyjnym dodatkiem do makaronu – wystarczy dorzucić trochę tuńczyka, i mamy obiad. Jeśli wymieszamy go z dobrym wywarem mięsnym albo warzywnym – będzie zupa. Możemy też wzbogacić nim smak mielonego mięsa do lazanii lub spaghetti, zapiec z filetem z morskiej ryby, wymieszać z podsmażoną kiełbasą, zapiec z jajkami albo po prostu posmarować gorące tosty z serem.
>>> Na sos bierzmy tylko podłużne pomidory, ponieważ są mięsiste i pozbawione nadmiaru soku. Od kilku lat robią furorę, ponieważ wreszcie samemu można je ususzyć: przekrojone wzdłuż na połówki kładziemy na blasze z gałązkami świeżego rozmarynu, skrapiamy oliwą, posypujemy grubą solą, cukrem i pieprzem młotkowanym. Gdy po kilku godzinach w temp. 120°C obeschną, zalewamy je w słoiczkach ciepłą oliwą.
Notka redakcyjna
Makaron z tym sosem warto posypać aromatycznym tartym serem - będzie jeszcze pyszniej!Podobne przepisy

Sos pomidorowy

Sos pomidorowy do pizzy

Sos pomidorowy

Sos pomidorowy

Sos pomidorowy

sos pomidorowy do spaghetti

Prosty sos pomidorowy

Ostry sos pomidorowy
