Sok z czarnego bzu

Przygotowanie: 25 minut Gotowanie: 15–20 minut Składniki na 1 l

Dodany przez:

Sok z czarnego bzu

Zimne

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 3.14 z 36 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 2 kg owoców czarnego bzu
  • 1/2 kg cukru na litr soku

Przygotowanie

  1. Owoce oderwać od łodyżek, umyć, osuszyć. Przełożyć do garnka. Lekko rozgnieść, zalać wodą. Gotować, mieszając, aż powstanie papka.
  2. Na naczynie naciągnąć gazę, wylać na nią papkę z bzu. Pozostawić na noc, aby odciekł sok.
  3. Zmierzyć objętość soku. Dodać cukier według podanych proporcji. Gotować 15 minut. Gorący wlać do butelki, natychmiast zamknąć.
przetwory sok czarny bez sok z czarnego bzu
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze