REKLAMA

Sok z czarnego bzu

Sok z czarnego bzu nie tylko pysznie smakuje, ale wykazuje prozdrowotne właściwości. Najlepiej smakuje domowy, przygotowany z owoców bzu z ogrodu lub sadu. Aby nie stracił swoich cennych właściwości, przechowujemy go w chłodnym miejscu, może być to lodówka lub spiżarnia. Gęsty sok z czarnego bzu można dodawać do herbaty – świetnie pomaga on walczyć z przeziębieniem. Co ciekawe, sprawdzi się też w deserach. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Przetwory syropy sok

Czas przygotowania:
55min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.25 z 194 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Czarny bez owoce 1.

    Owoce  czarnego bzu  od łodyżek, umyć, osuszyć. Przełożyć do garnka, w którym będziemy gotować syrop z czarnego bzu. Owoce lekko rozgnieść, zalać wodą. Gotować, mieszając, aż czarny bez zacznie się rozpadać. Na naczynie naciągnąć gazę, wylać na nią rozgnieciony i zagotowany czarny bez. Sok powinien ściekać powoli przez materiał. Całość pozostawić na noc. Dodać cukier i gotować 15 minut syrop z czarnego bzu. Przepis podpowiada, aby gorący sok z czarnego bzu wlać do butelki, natychmiast zamknąć. 

Porady

  • Dzięki dużej zawartości witaminy C i związków mineralnych sok z bzu traktowany jest jako domowy lek na przeziębienie. Warto dodać go na przykład do herbaty zimowej z imbirem
  • Syrop z czarnego bzu możemy przechowywać w chłodnym miejscu przez kilka tygodni, ale jest tak smaczny, że często zapasy kończą się szybciej niż zakładaliśmy.
     

Notka redakcyjna

Jak się robi sok z czarnego bzu?

Syrop z czarnego bzu nie tylko dodaje smaku, ale też pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie. Pomoże w walce z przeziębieniem, naturalnie detoksykuje organizm i poprawia krążenie. Z jego picia płyną same korzyści, dlatego kiedy bez zacznie rodzić owoce warto zerwać ich trochę, aby przygotować sok z czarnego bzu. Przepis ten, podobnie jak inne przepisy na soki, nie jest trudny, jednak słodki smak przetworu zdecydowanie jest warty poświęcenia odrobiny czasu. Jak się robi syrop z czarnego bzu? Przepis zaczyna się od umycia owoców i przełożenia ich do garnka. Należy gotować je do momentu, aż zaczną się one rozpadać. Na duży słój lub dzbanek nałożyć gazę – można ją przyczepić mocnymi gumkami recepturkami. Przecier z owoców bzu powoli wylać na gazę i pozostawić na noc, aby sok z bzu mógł się odsączyć. Otrzymany sok z bzu zagotować z cukrem przez 15 minut i przelać do butelek lub słoików. 

Zobacz: jak pasteryzować domowe produkty

Jak pić sok z czarnego bzu?

Wiele roślin rosnących w Polsce cechuje się wysokim poziomem witaminy C – rokitnik, jarzębina, czy właśnie czarny bez. Syrop z owoców tego ostatniego działa moczopędnie, przeciwzapalnie, oczyszczająco, a nawet odchudzająco. Sok z bzu można pić sam, rozcieńczony z wodą albo jako dodatek do napojów i herbat. Jako dodatek do deserów sprawdzi się zredukowany syrop z czarnego bzu. Przepis na sos z tego syropu jest banalny – wystarczy na wolnym ogniu odparować wodę, można dodatkowo dosypać trochę cukru, aby go zagęścić i dosłodzić. Sos z soku z bzu można wykorzystać do polania deserów i ciast lub wymieszać ze śmietanką kremówką i zamrozić, aby przygotować lody o smaku bzu. Podobnie, jak inne zioła, należy z umiarem spożywać czarny bez. Syrop z niego nie jest wyjątkiem. Najlepiej, aby w ciągu dnia nie wypijać więcej niż 150 ml soku.

Jak zrobić sok z kwiatów czarnego bzu? 

Przepisie powyżej używamy owoców czarnego bzu – charakterystycznych czarnych kuleczek. Jednak to nie wszystko, co może zaoferować nam czarny bez. Sok z kwiatów czarnego bzu ma przyjemny, lekki smak. Kwiaty bzu to charakterystyczne białe baldachimy. Kwiaty dzikiego bzu łatwo pomylić z niejadalnym bzem hebd. Zbierając kwiaty i owoce bzu należy zwrócić uwagę, czy baldachy zwisają w dół (baldachy bzu hebd wzniesione są w górę).

Dowiedz się więcej o dzikich roślinach jadalnych występujących w Polsce.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy