Sok z czarnego bzu

Lato to czas na przetwory! Syrop z czarnego bzu nie tylko pysznie smakuje, ale wykazuje prozdrowotne właściwości. Syrop z czarnego bzu dodajemy do herbaty, ale sprawdzi się też w deserach.

Przetworysok

Czas przygotowania:
25 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.25 z 191 głosów)

Składniki:

  • 2 kg owoców czarnego bzu
  • 1/2 kg cukru na litr soku

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Owoce oderwać od łodyżek, umyć, osuszyć. Przełożyć do garnka. Lekko rozgnieść, zalać wodą. Gotować, mieszając, aż powstanie papka.
  • Na naczynie naciągnąć gazę, wylać na nią papkę z bzu. Pozostawić na noc, aby odciekł sok z czarnego bzu.
  • Zmierzyć objętość soku. Dodać cukier według podanych proporcji. Gotować 15 minut. Gorący wlać do butelki, natychmiast zamknąć. Syrop z czarnego bzu możemy przechowywać w chłodnym miejscu przez kilka tygodni, ale jest tak smaczny, że często zapasy kończą się szybciej niż zakładaliśmy.

Notka redakcyjna

Syrop z czarnego bzu nie tylko dodaje smaku, ale też pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie. Pomoże w walce z przeziębieniem, naturalnie detoksykuje organizm i poprawia krążenie.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 180 min.
PROSTY SOK NA ZIME

pavla

SOK Z CZARNEGO BZU

Główne składniki: