Sok z czarnego bzu ma nie tylko niezwykły aromat, ale także prozdrowotne właściwości. Najlepiej smakuje przygotowany samodzielnie, z darów ogrodu lub sadu. Żeby nie stracił swoich walorów, przechowujemy go w chłodnym miejscu, w lodówce lub spiżarni. Gęsty sok z owoców czarnego bzu można dodawać do herbaty – świetnie pomaga w walce z przeziębieniem. Co ciekawe, sprawdzi się też w deserach.
StockFood
Owoce: zdejmujemy z łodyżek baldachów. Przebieramy je (zielone lub zgniłe kuleczki odrzucamy) i myjemy. Wkładamy czarny bez do garnka. Lekko go rozgniatamy i zalewamy szklanką wody. Gotujemy bez przykrycia przez około 20 minut, aż owoce się rozpadną.
Filtracja: przelewamy płyn przez gęste sito lub gazę. Sok powinien ściekać powoli przez materiał. Nie przecieramy go.
Sok z czarnego bzu: łączymy płyn otrzymany z gotowania owoców z cukrem i sokiem z cytryny. Doprowadzamy go do wrzenia. Gotujemy przez 15–20 minut. Zanim wystygnie, rozlewamy go do butelek lub słoików.
Porady
- Poziom słodyczy możemy dostosować do własnych preferencji. Najczęściej dodaje się 0,5 kg cukru na 1,5 l soku z bzu.
- Pulpę w owoców możemy zostawić na sicie na noc. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że odzyskaliśmy każdą cenną kroplę.
- Dzięki dużej zawartości witaminy C i związków mineralnych sok z owoców czarnego bzu traktowany jest jako domowy lek na przeziębienie. Warto dodać go na przykład do herbaty zimowej z imbirem.
- Bardzo łatwo da się przygotować sok z czarnego bzu z sokownika parowego. Jest to specjalny garnek zbudowany z połączonych ze sobą naczyń. W jednym z nich umieszczamy owoce, w kolejnym znajduje się gotująca się woda, a do trzeciej części garnka spływa sok, który odzyskujemy za pomocą wężyka, a następnie łączymy z cukrem.
- Prosty przepis na sok z czarnego bzu można urozmaicić za pomocą rozgrzewających dodatków, takich jak przyprawy korzenne. Świetnie smakuje z goździkami, cynamonem, anyżem lub wanilią.
- Żeby obniżyć kaloryczność przetworów, można zastąpić cukier ksylitolem lub stewią. Dzięki temu prostemu zabiegowi z właściwości zdrowotnych soku będą mogły korzystać osoby na diecie redukcyjnej lub cukrzycowej. Dobrym pomysłem jest także wykorzystanie miodu, który podkreśli delikatny, lekko kwiatowy czarny bez. Sok z takim dodatkiem zyska właściwości antybakteryjne.
- Jeśli chcemy otrzymać esencjonalny syrop z czarnego bzu, gotujmy sok z cukrem przez dłuższy czas, aż nadmiar wody wyparuje i powstanie gęsty płyn.
- Pamiętajmy, że nie należy spożywać surowych owoców dzikiego bzu. Zawierają one glikozydy cyjanogenne, które mogą być niebezpieczne dla człowieka. Zawsze poddawajmy je obróbce termicznej.
Słodki, aromatyczny, o niezwykłych właściwościach zdrowotnych – tak można opisać sok z czarnego bzu. Przepis babci, wykorzystywany od pokoleń, przyda się na przełomie sierpnia i września, kiedy na dzikich krzewach i w ogrodach dojrzewają te niepozorne owoce. Żeby sok zachował wszystkie swoje walory smakowe i właściwości zdrowotne, warto odpowiednio przedłużyć jego trwałość. Można to zrobić za pomocą:
Kiedy sok z czarnego bzu wystygnie, możemy opatrzyć słoiki etykietkami z nazwą i datą powstania przetworów, a następnie przenieść je do chłodnego, zaciemnionego miejsca. Dzięki temu mamy je zawsze pod ręką, kiedy dopadnie nas przeziębienie lub najdzie nas ochota na rozgrzewający napój.
Aromatyczny sok lub syrop z bzu nie tylko świetnie smakuje, ale też pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Kiedy krzewy zaczną rodzić czarne kuleczki, warto zerwać ich więcej na zapas, żeby przygotować z nich wartościowe przetwory. Sok z czarnego bzu:
Sok z bzu można pić w czystej postaci (rozcieńczony z wodą) lub jako dodatek do ciepłych i zimnych napojów. Szczególnie dobrze sprawdzi się jako składnik rozgrzewającej herbaty. Idzie wtedy w parze z korzeniem imbiru i plasterkiem pomarańczy. Należy jednak spożywać go z umiarem. Najlepiej, żeby jego dzienna dawka nie przekraczała 150 ml.
Jeśli chcemy wykorzystać sok z czarnego bzu w postaci sosu do deserów, możemy zredukować go do upragnionej konsystencji na wolnym ogniu. Można go też dosłodzić – dzięki temu nieco zgęstnieje. Polecamy polewać nim zimne desery, takie jak pudding waniliowy, sernik lub panna cotta. Warto też wymieszać go ze śmietaną kremówką i zamrozić. Powstaną w ten sposób niezwykłe lody o smaku bzu.
W naszej recepturze używamy owoców czarnego bzu – charakterystycznych czarnych kuleczek, które rosną na rozłożystych łodyżkach. Jednak to nie wszystko, co może zaoferować ta roślina. Możemy także wykorzystać ją w okresie kwitnienia. Białe baldachy zbiera się na przełomie maja i czerwca. Posłużą do zrobienia syropu, nalewki, a nawet szampana. Sok z kwiatów czarnego bzu ma przyjemny, delikatny smak. Często łączy się go w orzeźwiających drinkach z szampanem lub prosecco. Jeśli na Waszym podwórku rośnie krzew dzikiego bzu, możecie swobodnie tworzyć różne ciekawe przetwory. Polecamy takie przepisy jak:
Komentarze