Sok z czarnego bzu

Lato to czas na przetwory! Syrop z czarnego bzu nie tylko pysznie smakuje, ale wykazuje prozdrowotne właściwości. Syrop z czarnego bzu dodajemy do herbaty, ale sprawdzi się też w deserach.

Dodany przez:

Sok z czarnego bzu

Zimne

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 3.14 z 36 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 2 kg owoców czarnego bzu
  • 1/2 kg cukru na litr soku

Przygotowanie

  1. Owoce oderwać od łodyżek, umyć, osuszyć. Przełożyć do garnka. Lekko rozgnieść, zalać wodą. Gotować, mieszając, aż powstanie papka.
  2. Na naczynie naciągnąć gazę, wylać na nią papkę z bzu. Pozostawić na noc, aby odciekł sok z czarnego bzu.
  3. Zmierzyć objętość soku. Dodać cukier według podanych proporcji. Gotować 15 minut. Gorący wlać do butelki, natychmiast zamknąć. Syrop z czarnego bzu możemy przechowywać w chłodnym miejscu przez kilka tygodni, ale jest tak smaczny, że często zapasy kończą się szybciej niż zakładaliśmy.

Komentarz redakcji

Syrop z czarnego bzu nie tylko dodaje smaku, ale też pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie. Pomoże w walce z przeziębieniem, naturalnie detoksykuje organizm i poprawia krążenie.
przetwory sok czarny bez sok z czarnego bzu syrop z czarnego bzu
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy