Syrop z truskawek

Syrop z truskawek to gęsta, aromatyczna esencja, którą w każdej chwili można rozcieńczyć w wodzie lub herbacie. Jest świetnym rozwiązaniem zarówno na upalne wakacyjne dni, jak i zimowe wieczory. Wystarczy zaopatrzyć się w wiaderko owoców, cukier, duży garnek i odrobinę cierpliwości. Sprawdźcie, jak w prosty sposób zrobić syrop truskawkowy do wody lub lemoniady.

dodany przez: Ewa Niepytalska

syropy

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • gotowanie

Sposób podania:

  • na zimno
  • na ciepło

Posiłek:

Syrop z truskawek - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Truskawki: opłukujemy pod zimną, bieżącą wodą. Usuwamy szypułki. Kroimy owoce w połówki i przekładamy do dużego garnka z grubym dnem. Zasypujemy cukrem. Odstawiamy na co najmniej godzinę w ciepłe miejsce, żeby puściły sok. Dzięki temu nie będzie trzeba dodawać do nich wody. 

  • 2.

    Gotowanie: stawiamy garnek na gazie i podgrzewamy owoce na małym ogniu, bez przykrycia, przez około 60 minut.  

  • 3.

    Syrop z truskawek: przecedzamy sok przez sito, żeby oddzielić resztki owoców. Ponownie stawiamy go na gazie, dodajemy do niego sok z cytryny i zagotowujemy. Od razu rozlewamy do wyparzonych słoików lub butelek.

Porady

  • Jeśli chcemy przyspieszyć proces sporządzania syropu, możemy dodać do owoców kilka łyżek wody i od razy zacząć je podgrzewać. Pamiętajmy, że im dłużej gotujemy sok z truskawek, tym bardziej skoncentrowany i aromatyczny będzie nasz syrop. Warto poświęcić więcej czasu i starannie odparować nadmiar płynu.  
  • Owoce, które zostały nam z gotowania syropu, można wykorzystać do różnych deserów lub zrobić z nich dżem truskawkowy. Warto je jeszcze przesmażyć lub zagęścić za pomocą pektyny.  
  • W sezonie letnim syrop z truskawek można przyrządzić z dodatkiem rabarbaru. Pokrojone warzywo od raz łączymy z zasypanymi cukrem owocami i postępujemy zgodnie z kolejnymi krokami przygotowania. Sok z rabarbaru doskonale komponuje się z truskawkami – ten słodko-kwaśny, charakterystyczny aromat przypomina czasy dzieciństwa.  
  • Syrop truskawkowy na zimę da się zrobić także w inny sposób, chętnie wykorzystywany przez nasze babcie. Wystarczy zasypać owoce cukrem, umieścić je w słoikach i zapasteryzować.  
  • W upalnie dni polecamy dolać syrop truskawkowy do wody z lodem lub lemoniady. Sprawdzi się jako dodatek do deserów, takich jak sernik, brownie lub panna cotta, a także do owsianki. W sezonie jesienno-zimowym posłodzi rozgrzewającą herbatę.   
  • Żeby jak najdłużej cieszyć się syropem, zagęszczony sok z truskawek przelewamy do wyparzonych słoików. Starannie je zakręcamy i stawiamy na ściereczce do góry dnem. Odwracamy je dopiero, kiedy płyn całkowicie wystygnie. Nie trzeba ich wtedy dodatkowo pasteryzować. 
  • Syrop będzie jak znalazł, gdy najdzie nas ochota na szybki kompot z truskawek do obiadu. Wystarczy wtedy rozcieńczyć sok z wodą i udekorować go świeżymi owocami lub listkami mięty.  
  • Jeśli latem nie znaleźliśmy czasu na robienie przetworów, poza sezonem możemy przyrządzić syrop z truskawek mrożonych. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy