Smażona Kaszanka z Wątróbką i Czerwoną Fasolą

Śmażoną wątróbki podaje się prosto z patelni, każde ponowne odgrzewanie powoduje jej nadmierne wysuszenie i stwardnienie - można to ograniczyć przez dodanie nieco wody.

Kaszanka

Czas przygotowania:
50 min.
Ocena:

(średnia 4.54 z 140 głosów)

Składniki:

  • 1 pęto kaszanki (około 500 g.)
  • 400 g. wątróbki drobiowej
  • tłuszcz do smażenia (masło z margaryną)
  • 1 puszka czerwonej fasolki kidney (425 g.)
  • 2 średnie cebule (pokroić w kostkę)
  • 2 pęczeki szczypiorku (posiekać)
  • majeranek
  • przyprawy: sól / pieprz

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • ► Wątróbkę drobiową przeciąć wzdłuż czarnej linii, by łatwiej było wyciąć niechciane elementy: białe wiązadła, błony oraz krwiste skrzepy (uwaga na miejsca, w których mogłyby się znajdować resztki żółci). Wątróbkę umyć, osuszyć i przekroić na dwa kawałki. W międzyczasie opłukać i odsączyć czerwoną fasolkę.
  • ► Wątróbkę smażyć przez około 5 minut, aż uzyska jasnobrązowy kolor (posolić na koniec i nie smażyć wątróbki zbyt długo, by nie stwardniała). Przełożyć na talerz. Na pozostałym tłuszczu w używanej patelni po smażeniu wątróbki, przysmażyć cebulkę.
  • ► Do zeszklonej cebulki, dodać kaszankę obraną z kiszki i pokrojoną w plasterki i razem smażyć przez kilka minut, aż całość nabierze pięknego koloru. Następnie dodać wątróbkę, fasolę i doprawić do smaku solą pieprzem oraz majerankiem. Pod konieć smażenia domieszać posiekany szczypiorek.

Porady

Zobacz też: czarna polewa, czyli czernina i jej rola w polskiej kuchni

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy