12 przepisów

kaszanka k

Kaszanka to w naszym kraju niezwykle popularny produkt spożywczy. Często pojawia się na grillach, ale nie tylko. To wyrób wędliniarski z kaszy i krwi, a także różnego rodzaju podrobów. Oprócz Polski, wyrób ten jest również wykorzystywany w kuchni słowackiej, niemieckiej i węgierskiej. Właśnie z Niemiec najprawdopodobniej w XVII wieku trafiła do nas kaszanka - przez Śląsk. Kaszanka dzieli się na różne rodzaje - zwykle kojarzymy ją z ciemniejszym kolorem, ale istnieje także biała kaszanka. 

W zależności od regionu, a nawet kraju znajdziemy rozmaite wersje kaszanki - na przykład w Wielkiej Brytanii miesza się krew z owsem, a we Włoszech do mieszanki dodaje się też rodzynki i orzechy. W Polsce najpopularniejsze są krupnioki śląskie, wytwarzane w osłonce naturalnej. Posiadają kruchą strukturę, nieco mniej kaszy i wyrazisty smak, płynący z zawartych w nich przypraw. Co warto wiedzieć o kaszankach? Jak wytwarzana jest kaszanka domowa i z czym podawać ten wyrób wędliniarski?
 

Z czego jest kaszanka?

Kaszanka to wyrób wędliniarski, przygotowywany z kaszy, krwi i takich podrobów jak wątroba, płuca, ozorki, tłuszcz czy skórki wieprzowe. Jej dokładny smak uzależniony jest od zastosowanych w procesie produkcji składników. Najpopularniejsza jest kaszanka z cebulą. Tradycyjna kaszanka składa się z kaszy gryczanej lub jęczmiennej, choć można również zdecydować się na inne jej rodzaje. Jeśli chodzi o zastosowane przyprawy, zwykle to liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, a także czosnek i jałowiec. Czasami dodaje się do wyrobu suszonej papryki, przez co jest nieco ostrzejsza. Można również zdecydować się na majeranek lub gałkę muszkatołową. Kaszanka biała powstaje w taki sam sposób jak tradycyjna kaszanka. Różnicą jest jednak brak krwi, przez co jest zdecydowanie jaśniejsza i dużo delikatniejsza w smaku.

Jak jeść kaszankę?

Kaszanka z grilla jest niezwykle smakowita. Można ją podawać z grillowaną papryką, albo innymi warzywami. Niezwykle popularna jest też kaszanka z patelni. Można ją przygotować z podsmażaną cebulką i podawać z chlebem. Smaczna jest również kaszanka z jajkiem sadzonym, przygotowywana na patelni. Podaje się ją też często z ziemniakami i świeżą kapustą. 

Dużym powodzeniem cieszy się także kaszanka z piekarnika. Układa się ją na papierze lub na folii. Można dodatkowo zadbać o jeszcze lepszy smak, rozsmarowując na niej chrzan lub musztardę. Niektórzy wolą ostry sos pomidorowy. Można ją zatem podać tak, jak się lubi. Jednym słowem, należy ją podawać na ciepło. Można ją obrać z osłonki i rozgnieść widelcem, albo pokroić na plasterki. Niektórzy jednak wolą podawać ją w osłonce, którą oddziela się od wnętrza dopiero na talerzu. 

Dania z kaszanki

Smażona kaszanka z wątróbką i czerwoną fasolą, knedle z kaszanką i mizerią z kiełkami buraka, kaszanka roślinna z czerwonej fasolki i kaszy jęczmiennej, kaszanka z papryką i cebulką, grillowana kaszanka w cukinii czy czerwone cebule z grilla nadziane kaszanką - to kilka pomysłów na przygotowanie pysznych dań obiadowych z wykorzystaniem kaszanki. Można ją też po prostu grillować razem z warzywami lub mięsem, wykonać przy jej pomocy smakowite szaszłyki, albo nawet krokiety z kaszankowym farszem. Bardzo ciekawym daniem są też pierogi z kaszanką, które z pewnością wielu osobom przypadną do gustu. Kaszanką można też faszerować różne inne warzywa - na przykład paprykę, pomidory czy białą cebulkę. Wyjątkowo smakowita i dość prosta w przygotowaniu jest też tarta z kaszanką. Z kaszanki można nawet zrobić przepyszne kotlety!

Co ciekawe, można z niej wykonać dania zarówno na słono i na ostro, jak też na słodko. Wspaniale smakuje ona w towarzystwie wielu różnych składników. Jej fani chętnie przygotowują kaszankę z rodzynkami lub z kaszankę z jabłkami, chwaląc sobie to pozornie nietypowe połączenie smaków. A czy wykonanie domowej kaszanki jest bardzo trudne? Na pewno początkowo będzie się takie wydawać, ale w końcu dojdzie się do wprawy. Trzeba przygotować podroby, kaszę oraz odpowiednie zioła, jak też krew suszoną i jelita w których umieści się farsz.