Ewa Niepytalska

Bramble – drink jeżynowy

Ocena:

0 (0)

  • 10 min.
  • dla 1 osoby
  • łatwy

Bramble to drink, który łączy słodki smak leśnych owoców z ziołowym aromatem ginu. Kojarzy się z wakacyjną beztroską – nic dziwnego, w końcu inspiracją do jego powstania były młodzieńcze wypady na jeżyny. Trunek sprawdzi się podczas imprez na świeżym powietrzu lub kameralnych spotkaniach w domowym zaciszu. Żeby cieszyć się pełnią leśnego aromatu, warto udekorować go świeżymi owocami. Sprawdźcie, jak zrobić drink bramble. Przepis zachwyci Was swoją prostotą.

Składniki:

  • gin  40 ml

  • likier jeżynowy  20 ml

  • sok z cytryny  20 ml

  • syrop cukrowy  10 ml

Bramble – drink jeżynowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: rozdrabniamy lód za pomocą blendera o dużej mocy lub kruszarki. Wsypujemy go do niskiej szklanki z grubym dnem typu old fashioned.  

  • Krok 2:

    Mieszanie składników: za pomocą jiggera odmierzamy wszystkie składniki i wlewamy je do shakera wypełnionego lodem. Potrząsamy nim przez kilkanaście sekund, żeby dobrze schłodzić koktajl.   

  • Krok 3:

    Drink bramble: przelewamy zawartość shakera do szklanki. Dekorujemy koktajl świeżymi jeżynami.  

Porady

  • Jeśli nie mamy jiggera barmańskiego do odmierzania składników, możemy użyć zwykłej miarki kuchennej lub kieliszka do wódki.  
  • Lód możemy także pokruszyć ręcznie. Kostki należy włożyć do woreczka foliowego, przykryć ściereczką, a następnie rozbić za pomocą tłuczka do mięsa, młotka lub wałka do ciasta.  
  • Bramble drink będzie się też pięknie prezentował, jeśli likier jeżynowy dodamy na końcu – polejemy go ostrożnie po kostkach lodu. Uzyskamy wtedy dwukolorowy koktajl, który aż się prosi o robienie zdjęć.  
  • Syrop cukrowy, który jest niezbędnym składnikiem wielu drinków i koktajli, powstaje z gorącej wody i cukru w proporcjach 1:1. Możemy zrobić go więcej za jednym razem i przechowywać w szczelnej buteleczce, w domowym barku.    
  • Tradycyjnym składnikiem tego drinka jest francuski likier crème de mûre pochodzący z doliny Loary. Głęboki, lekko kwaskowy, owocowy smak uzyskamy w zaciszu własnej kuchni także wtedy, kiedy użyjemy domowej nalewki z jeżyn.  
  • Klasyczna dekoracja to świeże owoce jeżyn, które podkreślają leśny aromat drinka. Poza sezonem letnim możemy wrzucić do szklanki plasterek cytryny lub pomarańczy oraz listki świeżej mięty
  • W upalne dni, podczas przyjęcia na świeżym powietrzu lub odpoczynku w ogrodzie uraczmy się bramble royale – koktajlem z ginu, likieru jeżynowego i szampana. Dodatek musującego wina sprawia, że drink staje się lekki i orzeźwiający. 
  • Chociaż przepis z 1984 jest doskonały w swojej oryginalnej postaci i nie trzeba w nim nic zmieniać, nie wszyscy są miłośnikami jałowcowego posmaku ginu. Można go zastąpić wytrawnym pisco lub rhum agricole. Warto wzmocnić owocowy aromat drinka za pomocą kilku kropel innych likierów, na przykład crème de cassis (z czarnych porzeczek) lub chambord (z malin).   
  • Jeśli chcemy zrobić bezalkoholowy drink o smaku jeżynowym, zastąpmy likier syropem z leśnych owoców. Można go kupić w sklepach z zaopatrzeniem dla barmanów i baristów. Wystarczy połączyć go z wodą, sokiem z cytryny i prostym syropem cukrowym.  
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne