REKLAMA

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany na cieście drożdżowym to pyszny i tradycyjny wypiek, bez którego wiele rodzin nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia. Bakalie, orzechy włoskie, kandyzowana skórka pomarańczy nadają mu niepowtarzalnego smaku i aromatu. W naszym przepisie na makowiec zawijany proponujemy polać go własnoręcznie przygotowanym lukrem. Podpowiadamy, jak zrobić makowiec zawijany. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

makowiec Desery

Czas przygotowania:
2godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Trudny
Ocena:

(średnia 4.47 z 165 głosów)


Kroki przygotowania:

  • drożdże 1.

     Na początku realizacji przepisu na makowiec zawijany drożdże rozpuszczamy z 6 łyżeczkami cukru oraz mlekiem (letnim) i odstawiamy na około 15 minut. Następnie dodajemy 3 szklanki mąki pszennej, 6 żółtek, 1,5 łyżki oleju, sól i 1,5 łyżki spirytusu. Na samym końcu dodajemy rozpuszczoną margarynę. Potem zostawiamy ciasto przykryte ściereczką do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. 

  • masa makowa 2.

     Kolejnym krokiem w przepisie na makowiec zwijany jest wykonanie masy makowej. Zaczynamy od zaparzenia maku w 500ml wrzącej wody i odstawienia go do wystygnięcia. Jak już mak będzie zimny, to należy go dwukrotnie zmielić i wymieszać go z 250g cukru, rodzynkami, zmielonymi orzechami włoskimi, łyżeczką miodu, łyżeczką margaryny, kandyzowaną skórką pomarańczową, cynamonem i olejkiem migdałowym. Potem ubijamy 6 białek (pozostałych nam z ciasta) oraz dodajemy go do wyrobionej masy makowej i lekko mieszamy. 

  • ciasto drożdżowe 3.

     Następnie ciasto drożdżowe dzielimy na trzy części, rozwałkowujemy na prostokątne placki, nakładamy masę makową i zwijamy w posmarowany olejem pergamin, zostawiając ok. 3 cm marginesu. Końce makowca podkładamy pod spód. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, to należy podsypać je mąką. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez ok. 40 minut. 

  • cytryna 4.

    Wówczas, gdy nasz makowiec zawijany piecze się w piekarniku, możemy zabrać się za przygotowanie lukru. W tym celu mieszamy ze sobą pół szklanki cukru pudru i 3 łyżki gorącej wody i rozcieramy je na gładką masę.  Możemy do niego dodać również odrobinę soku z cytryny. 

Porady

  • Jeśli nie mamy w domu spirytusu, to możemy go zastąpić innym alkoholem np. wódką lub rumem. Rolą alkoholu w cieście jest zmniejszanie poziomu wytwarzanego glutenu w mące pszennej. Dzięki temu ciasto jest delikatniejsze, a zarazem bardziej kruche i chrupiące. 
  • Makowiec zawijany z gotowej masy makowej to dobry sposób na skrócenie czasu przygotowania i uproszczenie przepisu. Na rynku dostępne są gotowe masy makowe w wiaderku i w puszce – oba nadają się do przygotowania makowca zwijanego. Jeśli chcemy przygotować makowiec zawijany z gotowej masy makowej, to warto zwrócić uwagę na jej skład. Spora część gotowych produktów zawiera sporo wody, syropu glukozowo-fruktozowego oraz stosunkowo mało czystego maku (zaledwie 20 proc.) 
  • Jeśli nie przepadamy za lukrem, wierzch naszego makowca zawijanego możemy posypać cukrem pudrem. 
  • Makowiec zawijany dobrze prezentuje się w ozdobnym półmisku czy paterze do serwowania ciast. 
     

Notka redakcyjna

Tradycyjny makowiec zawijany nie należy do najłatwiejszych wypieków – nie należy się tym jednak zniechęcać. Dla ułatwienia przygotowaliśmy kilka instrukcji, które ułatwią przygotowanie tego wyśmienitego deseru. 

Jak zawijać makowca? 

Jednym z największych wyzwań w przygotowaniu makowca jest jego zwijanie. Na samym początku przygotowujemy papier do pieczenia, a następnie dokładnie rozwałkowujemy ciasto drożdżowe na makowiec i równomiernie nakładamy uprzednio przygotowaną masę makową (możemy użyć gotowej). Następnie składamy makowiec na kopertę (3 cm z góry, 3 cm z dołu i po 2 cm z boków). Potem zwijamy makowiec w roladę i przekładamy go na papier do pieczenia – najlepiej dwukrotnie, pozostawiając niego luzu. Dzięki temu zyskamy pewność, że nasz makowiec zawijany nie rozwinie się podczas pieczenia. 

Jak mielić mak?

Nasz przepis na makowiec zawijany wymaga dwukrotnego zmielenia maku na maszynce o najdrobniejszych oczkach. Jednakże przed jego zmieleniem, należy go dokładnie opłukać, namoczyć we wrzątku, pozostawić do wystygnięcia, a następnie dokładnie odsączyć z wody. Dobrym pomysłem jest pozostawienie maku w wodzie na całą noc. Jeśli mimo to, mak pozostaje nadal bardzo wilgotny, to można do masy makowej dodać łyżeczkę bułki tartej lub kaszy manny. Mają one właściwości zagęszczające.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy