Makowiec zawijany na cieście drożdżowym to pyszny i tradycyjny wypiek, bez którego wiele rodzin nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia. Bakalie, orzechy włoskie, kandyzowana skórka pomarańczy nadają mu niepowtarzalnego smaku i aromatu. W naszym przepisie na makowiec zawijany proponujemy polać go własnoręcznie przygotowanym lukrem. Podpowiadamy, jak zrobić makowiec zawijany.
StockFood
Na początku realizacji przepisu na makowiec zawijany drożdże rozpuszczamy z 6 łyżeczkami cukru oraz mlekiem (letnim) i odstawiamy na około 15 minut. Następnie dodajemy 3 szklanki mąki pszennej, 6 żółtek, 1,5 łyżki oleju, sól i 1,5 łyżki spirytusu. Na samym końcu dodajemy rozpuszczoną margarynę. Potem zostawiamy ciasto przykryte ściereczką do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Kolejnym krokiem w przepisie na makowiec zwijany jest wykonanie masy makowej. Zaczynamy od zaparzenia maku w 500ml wrzącej wody i odstawienia go do wystygnięcia. Jak już mak będzie zimny, to należy go dwukrotnie zmielić i wymieszać go z 250g cukru, rodzynkami, zmielonymi orzechami włoskimi, łyżeczką miodu, łyżeczką margaryny, kandyzowaną skórką pomarańczową, cynamonem i olejkiem migdałowym. Potem ubijamy 6 białek (pozostałych nam z ciasta) oraz dodajemy go do wyrobionej masy makowej i lekko mieszamy.
Następnie ciasto drożdżowe dzielimy na trzy części, rozwałkowujemy na prostokątne placki, nakładamy masę makową i zwijamy w posmarowany olejem pergamin, zostawiając ok. 3 cm marginesu. Końce makowca podkładamy pod spód. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, to należy podsypać je mąką. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez ok. 40 minut.
Wówczas, gdy nasz makowiec zawijany piecze się w piekarniku, możemy zabrać się za przygotowanie lukru. W tym celu mieszamy ze sobą pół szklanki cukru pudru i 3 łyżki gorącej wody i rozcieramy je na gładką masę. Możemy do niego dodać również odrobinę soku z cytryny.
Porady
- Jeśli nie mamy w domu spirytusu, to możemy go zastąpić innym alkoholem np. wódką lub rumem. Rolą alkoholu w cieście jest zmniejszanie poziomu wytwarzanego glutenu w mące pszennej. Dzięki temu ciasto jest delikatniejsze, a zarazem bardziej kruche i chrupiące.
- Makowiec zawijany z gotowej masy makowej to dobry sposób na skrócenie czasu przygotowania i uproszczenie przepisu. Na rynku dostępne są gotowe masy makowe w wiaderku i w puszce – oba nadają się do przygotowania makowca zwijanego. Jeśli chcemy przygotować makowiec zawijany z gotowej masy makowej, to warto zwrócić uwagę na jej skład. Spora część gotowych produktów zawiera sporo wody, syropu glukozowo-fruktozowego oraz stosunkowo mało czystego maku (zaledwie 20 proc.)
- Jeśli nie przepadamy za lukrem, wierzch naszego makowca zawijanego możemy posypać cukrem pudrem.
- Makowiec zawijany dobrze prezentuje się w ozdobnym półmisku czy paterze do serwowania ciast.
Tradycyjny makowiec zawijany nie należy do najłatwiejszych wypieków – nie należy się tym jednak zniechęcać. Dla ułatwienia przygotowaliśmy kilka instrukcji, które ułatwią przygotowanie tego wyśmienitego deseru.
Jednym z największych wyzwań w przygotowaniu makowca jest jego zwijanie. Na samym początku przygotowujemy papier do pieczenia, a następnie dokładnie rozwałkowujemy ciasto drożdżowe na makowiec i równomiernie nakładamy uprzednio przygotowaną masę makową (możemy użyć gotowej). Następnie składamy makowiec na kopertę (3 cm z góry, 3 cm z dołu i po 2 cm z boków). Potem zwijamy makowiec w roladę i przekładamy go na papier do pieczenia – najlepiej dwukrotnie, pozostawiając niego luzu. Dzięki temu zyskamy pewność, że nasz makowiec zawijany nie rozwinie się podczas pieczenia.
Nasz przepis na makowiec zawijany wymaga dwukrotnego zmielenia maku na maszynce o najdrobniejszych oczkach. Jednakże przed jego zmieleniem, należy go dokładnie opłukać, namoczyć we wrzątku, pozostawić do wystygnięcia, a następnie dokładnie odsączyć z wody. Dobrym pomysłem jest pozostawienie maku w wodzie na całą noc. Jeśli mimo to, mak pozostaje nadal bardzo wilgotny, to można do masy makowej dodać łyżeczkę bułki tartej lub kaszy manny. Mają one właściwości zagęszczające.
Komentarze