Kandyzowana pigwa w galaretce

Ocena:

4.52 (196)

  • 1 godz. 10 min.
  • dla 5 osób
  • łatwy

Zamiast dżemu z pigwy warto przyrządzić aromatyczną galaretkę. Pigwa zawiera dużo pektyn i właśnie dlatego świetnie nadaje się na galaretki.

Składniki:

  • pigwa  1 kg

  • cukier puder  500 g

  • cytryna  1 szt.

  • woda  1 l

Kandyzowana pigwa w galaretce - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Połowę owoców pigwy kroimy na ćwiartki. Nie usuwamy gniazd nasiennych. Resztę kroimy w wąskie paski. Wkładamy owoce do rondla i zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu przez 40 min. Owoce wyjmujemy z garnka, ćwiartki wyciskamy przez ściereczkę, paski zachowujemy w całości.

  • Krok 2:

    Otrzymany sok przecedzamy do rondla, dodajemy taką samą ilość (wg wagi) cukru i gotujemy na dużym ogniu z sokiem z cytryny i paskami pigwy, delikatnie mieszając. Przelewamy do wyparzonych słoików, zamykamy wieczka i odwracamy do góry nogami, żeby usunąć powietrze.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 09/2017

Porady

  • Marmelo – to portugalska nazwa pigwy. Dosłownie słowo to oznacza wygotowane w cukrze owoce pigwy. Stąd właśnie pochodzi słowo marmolada, która przyjęła się również w stosunku do innych owoców, konserwowanych w ten sposób. 
  • Pigwa to prawdziwa bogactwo witamin i minerałów, dlatego warto ją włączyć do diety, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. 
  • Pigwa w słoikach przyda się do herbaty, grzańca i kompotów. 
  • Świetnym pomysłem na wykorzystanie pigwy jest również nalewka. 
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne