Kandyzowana pigwa w galaretce

Zamiast dżemu z pigwy warto przyrządzić aromatyczną galaretkę. Pigwa zawiera dużo pektyn i właśnie dlatego świetnie nadaje się na galaretki.

Dodany przez:

Owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 3.69 z 13 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 1 kg owoców pigwy
  • ok. 50 dag cukru pudru
  • cytryna
  • 1 l wody

Przygotowanie

  1. Połowę owoców pigwy kroimy na ćwiartki. Nie usuwamy gniazd nasiennych. Resztę kroimy w wąskie paski. Wkładamy owoce do rondla i zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu przez 40 min. Owoce wyjmujemy z garnka, ćwiartki wyciskamy przez ściereczkę, paski zachowujemy w całości.
  2. Otrzymany sok przecedzamy do rondla, dodajemy taką samą ilość (wg wagi) cukru i gotujemy na dużym ogniu z sokiem z cytryny i paskami pigwy, delikatnie mieszając. Przelewamy do wyparzonych słoików, zamykamy wieczka i odwracamy do góry nogami, żeby usunąć powietrze.
  3. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 09/2017

Wskazówki

Marmelo – to portugalska nazwa pigwy. Dosłownie słowo to oznacza wygotowane w cukrze owoce pigwy. Stąd właśnie pochodzi słowo marmolada, która przyjęła się również w stosunku do innych owoców, konserwowanych w ten sposób. 
 

przetwory Dżem galaretka pigwa kandyzowana pigwa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze