Kandyzowana pigwa w galaretce

Zamiast dżemu z pigwy warto przyrządzić aromatyczną galaretkę. Pigwa zawiera dużo pektyn i właśnie dlatego świetnie nadaje się na galaretki.

galaretkiPrzetworydżemy

Czas przygotowania:
70 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 194 głosów)

Składniki:

  • 1 kg owoców pigwy
  • ok. 50 dag cukru pudru
  • cytryna
  • 1 l wody

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Połowę owoców pigwy kroimy na ćwiartki. Nie usuwamy gniazd nasiennych. Resztę kroimy w wąskie paski. Wkładamy owoce do rondla i zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu przez 40 min. Owoce wyjmujemy z garnka
  • ćwiartki wyciskamy przez ściereczkę
  • paski zachowujemy w całości.
  • Otrzymany sok przecedzamy do rondla
  • dodajemy taką samą ilość (wg wagi) cukru i gotujemy na dużym ogniu z sokiem z cytryny i paskami pigwy
  • delikatnie mieszając. Przelewamy do wyparzonych słoików
  • zamykamy wieczka i odwracamy do góry nogami
  • żeby usunąć powietrze.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 09/2017

Porady

Marmelo – to portugalska nazwa pigwy. Dosłownie słowo to oznacza wygotowane w cukrze owoce pigwy. Stąd właśnie pochodzi słowo marmolada, która przyjęła się również w stosunku do innych owoców, konserwowanych w ten sposób. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy