Sałatka z pomidorów, pieczonej papryki i buraków

Sałatka na lato, zrobiona z jego skarbów - pomidorów, papryki, buraków.

Dodany przez:

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 7–8 niedużych ugotowanych buraków
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki miodu
  • 5 łyżek octu winnego czerwonego
  • 8 łyżek oliwy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 6 czerwonych papryk
  • olej zwykły
  • 5 obranych pomidorów
  • 10 dag posiekanych włoskich orzechów
  • pęczek kopru
  • pęczek natki
  • pestki z 1 owocu granatu

Przygotowanie

  1. Buraki obieramy i kroimy na mandolinie w cieniutkie płatki. Zasypujemy czosnkiem, czarnuszką, solimy, zalewamy miodem, octem i połową oliwy. Doprawiamy cynamonem, delikatnie mieszamy i odstawiamy na noc (a przynajmniej kilka godzin) do lodówki. Następnego dnia rozgrzewamy piekarnik do temp. 200°C.
  2. Papryki kroimy na pół, oczyszczamy z pestek i błon, smarujemy olejem, oprószamy solą i wstawiamy do piekarnika na 20–30 min. Studzimy, zdejmujemy skórkę, kroimy na kawałki. Pomidory dzielimy na ósemki, pozbawiamy pestek. W misce mieszamy pomidory z orzechami, lekko solimy, polewamy resztką oliwy.
  3. Wykładamy buraki na sitko, odcedzamy z marynaty. Grubo kroimy koper i natkę. Buraki, zieleninę, paprykę i pestki granatu dodajemy do pomidorów, całość krótko mieszamy, doprawiając solą i pieprzem do smaku. Podajemy natychmiast.
  4. Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 8/2016

Wskazówki

To fenomenalny dodatek do obiadu z duszonym mięsem lub do mielonego kotleta. Jako samodzielne danie może wystąpić na kolację, posypane np. kruszoną fetą.

Rezygnując z granatu, można podać taką sałatkę do klasycznego śledzia: kromki razowego chleba smarujemy masłem, wykładamy porcję sałatki i kilka kawałków śledzia na górę (lub wędzonych szprotek).

sałatka pomidory Papryka buraki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy