Sałatka z jarmużu, pestek granatu i kaszy gryczanej

Jarmuż, zimowe warzywo, doskonale sprawdzi się do sałatek. Zielone liście będą doskonale smakować w połączeniu z kaszą (szefowa Agata Wojda poleca paloną kaszę gryczaną) i pestkami granatu.

Dodany przez:

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • olej słonecznikowy
  • 4 kłącza topinamburu
  • sól, pieprz
  • 6–8 dużych liści jarmużu
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 łyżki pestek dyni
  • szczypta cynamonu
  • szczypta ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki cukru brązowego
  • szklanka ugotowanej na sypko kaszy gryczanej palonej
  • nieduży owoc granatu
  • sok z 2 cytryn
  • łyżka płaska miodu

Przygotowanie

  1. W niedużym, szerokim garnku rozgrzewamy 2 szklanki oleju. Wyszorowany i osuszony topinambur ścieramy na mandolinie na cieniutkie chipsy i w dwóch turach rumienimy na złoty kolor. Wyławiamy na papier, osuszamy z tłuszczu, solimy.
  2. Blanszujemy listki jarmużu przez 2 min w osolonym wrzątku, dokładnie suszymy. Odcinamy twarde części, a liście bardzo drobno siekamy. Na suchą patelnię wlewamy oliwę, dorzucamy pestki dyni, cynamon, ostrą paprykę, cukier i solimy. Poruszając patelnią, pozwalamy im się zrumienić, okleić cukrem i zapachnieć przyprawami.
  3. Zimną kaszę mieszamy w misce z wyłuskanymi pestkami granatu, dynią, topinamburem. Z soku z cytryny, miodu i soli do smaku ukręcamy winegret, dodając 3–4 łyżki oleju słonecznikowego. Sos dodajemy do warzyw tuż przed podaniem. Czubkami palców łączymy wszystko z topinamburem. Serwujemy natychmiast.
  4. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 01/2017

Wskazówki

>>> Kaszę przygotujcie według przepisu babć, które zagotowanej pozwalały dojrzeć w cieple i całkowicie wchłonąć wodę – wtedy jest idealnie sypka.

>>> Polecam blanszować jarmuż, ponieważ taki lubię najbardziej, ale to nie znaczy, że surowy, wymieszany z dobrą oliwą lub winegretem nie będzie smakował. W takiej formie fenomenalnie nadaje się do sałatek na bazie makaronów, ziemniaków, kasz lub fasoli. Lubi też jogurtowo-majonezowe dressingi, towarzystwo serów typu feta lub starty ostry parmezan.

>>> Topinambur jest rzadkim warzywem, przepysznym w proponowanej tu wersji, i warto poszukać go na zimowym bazarze. Z ciekawostek – rośnie na polach jak szalony; myśliwi, którzy posadzili go raz na polu, żeby zwabić dziki, już zawsze go tam zastaną.

Zobacz też: pesto z jarmużu z polentą

Komentarz redakcji

Ważne, aby wybierać jędrne i zielone liście - jeśli jarmuż ma żółte przebarwienia, nie nadaje się do jedzenia.
sałatka z jarmużu
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy