Sałatka w arbuzie

Sałatka w arbuzie to łatwa przekąska dla osób na diecie bezglutenowej. Feta i arbuz to dobrane połączenie smaków. Spróbuj sałatki w arbuzie na rodzinne grillowanie.

Sałatki

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 163 głosów)

Składniki:

  • połówka małego arbuza
  • kilka liści sałaty
  • po garści listków młodej mięty i rukoli
  • pół szklanki czarnych oliwek
  • 100 g sera typu feta
  • w kostkach
  • mała czerwona cebula
  • pocięta w plasterki
  • 5–6 rzodkiewek
  • pociętych w plasterki
  • garść orzeszków pinii
  • uprażonych
  • nasiona z połówki małego granatu
  • na sos: po łyżeczce miodu
  • soku z cytryny oraz musztardy
  • 2 łyżki oliwy
  • po szczypcie soli i pieprzu

Kroki wykonania:

  • Z połówki arbuza wycinamy i wydrążamy miąższ. Wybieramy najładniejsze kawałki i kroimy w kostkę lub nadajemy ciekawe kształty (np. małymi foremkami do ciasteczek). Wszystkie liście rwiemy na mniejsze kawałki
  • mieszamy z pozostałymi składnikami sałatki i umieszczamy w wydrążonej z owocu misce.
  • Składniki na sos dokładnie ucieramy. Polewamy przygotowaną sałatkę. Podajemy od razu.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2018.

Porady

Zobacz: grillowany ser halloumi z arbuzem

 


 

 

 

 

Notka redakcyjna

Wersja dla ambitnych: przed dodaniem do sałatki grillujemy część kawałków arbuza oraz cały ser feta – należy zawinąć go w folię aluminiową

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy