Sałatka w arbuzie

Sałatka w arbuzie to łatwa przekąska dla osób na diecie bezglutenowej. Feta i arbuz to dobrane połączenie smaków. Spróbuj sałatki w arbuzie na rodzinne grillowanie.

Dodany przez:

Sałatki

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • połówka małego arbuza
  • kilka liści sałaty
  • po garści listków młodej mięty i rukoli
  • pół szklanki czarnych oliwek
  • 100 g sera typu feta, w kostkach
  • mała czerwona cebula, pocięta w plasterki
  • 5–6 rzodkiewek, pociętych w plasterki
  • garść orzeszków pinii, uprażonych
  • nasiona z połówki małego granatu
  • na sos: po łyżeczce miodu, soku z cytryny oraz musztardy
  • 2 łyżki oliwy
  • po szczypcie soli i pieprzu

Przygotowanie

  1. Z połówki arbuza wycinamy i wydrążamy miąższ. Wybieramy najładniejsze kawałki i kroimy w kostkę lub nadajemy ciekawe kształty (np. małymi foremkami do ciasteczek). Wszystkie liście rwiemy na mniejsze kawałki, mieszamy z pozostałymi składnikami sałatki i umieszczamy w wydrążonej z owocu misce.
  2. Składniki na sos dokładnie ucieramy. Polewamy przygotowaną sałatkę. Podajemy od razu.
  3. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2018.

Wskazówki

Zobacz: grillowany ser halloumi z arbuzem

 


 

 

 

 

Komentarz redakcji

Wersja dla ambitnych: przed dodaniem do sałatki grillujemy część kawałków arbuza oraz cały ser feta – należy zawinąć go w folię aluminiową
arbuz feta
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy