Ryż zapiekany z rodzynkami i jabłkami

Przygotowanie: 25 minut
Zapiekanie: 30- 40 minut
Porcja: 560 kcal

dodany przez: mojegotowanie

Desery

Czas przygotowania:
25min.
Kalorie:
560 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 167 głosów)


Składniki:

  • 20 dag ryżu
  • 2 kwaśnych jabłek
  • 10 dag rodzynek
  • 2 łyżki rumu
  • 2 łyżki curry
  • 3 jajka
  • szklanka kwaśnej śmietany
  • szklanka mleka
  • łyżka cukru
  • łyżka masła
  • sól

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Rodzynki namoczyć w rumie, osączyć. Jabłka umyć, pokroić w ćwiartki, usunąć nasiona i pokroić na małe kawałki. Ryż z dodatkiem curry gotować 25 min w 1 i 1/2 szklanki wody.
  • Jajka roztrzepać z mlekiem, śmietaną, cukrem i solą.
  • Ryż, rodzynki i jabłka wymieszać w nasmarowanej masłem formie żaroodpornej i polać mieszanką jajeczną. Zapiekać 30–40 min w temp. 180°C.

Kalorie: 560

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy