Piersi z kurczaka po japońsku

Ocena:

4.58 (164)

  • 3 godz. 0 min.
  • dla 4 osób
Znika ze stołu baaaardzo szybko.

Składniki:

  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 2 duże cebule
  • 1 słoik ogórków konserwowych
  • 1 słoik papryki konserwowej
  • 1 puszka kukurydzy
  • sól, pieprz, vegeta
  • jajko i bułka tarta do panierki
  • smalec do smażenia
  • ZALEWA
  • 4 szkl wody
  • 1 szkl oleju
  • 1,5 słoiczka koncentratu pomidorowego ( u mnie Madero z Biedronki )
  • 8 łyżek ketchupu (dowolnego)
  • 8 łyżek cukru
  • 10 łyżek octu
  • ziele angielskie
  • liść laurowy

Piersi z kurczaka po japońsku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, rozbić, podzielić na mniejsze kawałki. Przyprawić solą, pieprzem i vegetą. Panierować w jajku i bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
  • Ogórki i paprykę pokroić w słupki. Obraną cebulę w piórka. Kukurydzę dokłądnie osączyć z zalewy. Warzywa dokłądnie razem wymieszać.
  • Piersi z kurczaka układać w misce na przemian z warzywami.
  • Wszystkie składniki zalewy razem zagotować i chwilkę pogotować. Gorącą zalać piersi z kurczaka z warzywami. Odstawić do lodówki najlepiej na całą noc do "przegryzienia"
  • zamiast piersi z kurczaka możemy użyć jakąś rybkę.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne