Biszkopt z olejem to świetny sposób na puszyste i wilgotne blaty do tortu. Sprawdzi się także do ciast z owocami sezonowymi i galaretką. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu i nie wymaga skomplikowanych składników. Jednak receptą na sukces jest uważne postępowanie zgodnie z kolejnymi krokami – w ten sposób ciasto wyjdzie puszyste i równe. Na bazie przepisu na jasny biszkopt na oleju możemy przygotować także wersję z kakao lub orzechami włoskimi.
Getty Images
(średnia 4.46 z 165 głosów)
Na początku: rozgrzewamy piekarnik do 170°C. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę: przesiewamy do dużej miski i mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Białka: oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier – drobny i waniliowy.
Olej: mieszamy z żółtkami w osobnym naczyniu. Dodajemy do piany z białek i mieszamy łyżką do połączenia składników.
Masa na biszkopt: do masy jajecznej dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość ostrożnie mieszamy przy pomocy szpatułki do ciasta. Ciasto przekładamy na przygotowaną tortownicę.
Pieczenie: biszkopt z olejem wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 40–45 min.
Studzenie: ciasto wyjmujemy z formy po całkowitym wystygnięciu. Kładziemy do góry dnem, aby na wierzchu uzyskać równą powierzchnię.
Porady
- Jeśli chcemy upiec biszkopt na oleju w mniejszej tortownicy, redukujemy ilość składników proporcjonalnie do ilości wykorzystanych jajek. Na formę o średnicy 18 cm wystarczą 3 jajka, na 20 cm – 4 jajka, a na 22 cm – 5 jajek.
- Nie trzeba wykładać papierem całej tortownicy. Wystarczy przykryć dno – biszkopt z olejem łatwo odchodzi od ścianek.
- Jeśli nie mamy papieru do pieczenia, możemy posmarować formę masłem i obsypać bułką tartą.
- Należy zadbać o to, żeby widełki miksera i naczynie do ubijania piany były idealnie czyste i suche. Woda czy tłuszcz mogą zaburzyć jej strukturę.
- Masa na biszkopt nie może czekać. Jeśli piana opadnie ciasto może nie wyjść tak lekkie i puszyste jak chcemy. Dlatego ważne jest to, żeby wcześniej rozgrzać piekarnik do odpowiedniej temperatury i trzymać się kroków przepisu.
- Jak sprawdzić, czy ciasto już się upiekło? Używamy drewnianego patyczka. Nakłuwamy nim biszkopt i sprawdzamy, czy ciasto jeszcze się klei. Jeśli po wyciągnięciu, patyczek jest suchy, wyjmujemy wypiek.
Dodatek oleju sprawia, że biszkopt jest bardziej wilgotny i dłużej świeży. To świetne rozwiązanie dla osób, które cenią szybkie i sprytne rozwiązania, ponieważ biszkoptu na oleju nie trzeba nasączać ponczem.
Takie ciasto jest jednak bardziej kaloryczne. Żeby zredukować ilość tłuszczu, możemy w połowie zastąpić olej jogurtem naturalnym.
Podstawowy przepis na jasny biszkopt na oleju możemy zmodyfikować, żeby przygotować ciasto:
Biszkopt z olejem możemy wykorzystać do wielu ciast z owocami, galaretką i kremem. Po ostygnięciu bez problemu podzielimy go na trzy równe blaty. Jest więc świetną bazą do tortów, ale sprawdzi się także w przepisach na:
Komentarze