REKLAMA

Deser bezowy z malinami

Deser bezowy z malinami to przepis, który pokochasz. Słodkie  bezy, schłodzony krem i słodko-kwaśne maliny doskonale ze sobą współgrają. Taka propozycja na letnie spotkanie sprawdzi się idealnie. Deser bezowy z owocami jest prosty i naprawdę zachwyca smakiem. Zobacz, jak zrobić deser z bezową i malinami i przygotuj pyszną słodkość dla całej rodziny!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Desery

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.47 z 202 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Maliny 1.

    Jak przygotować maliny z bezami? Zaczynamy od przyrządzenia malin. W tym celu myjemy owoce i umieszczamy 200 g malin w rondelku. Dosypujemy 2 łyżki cukru i sok z cytryny. Podgrzewamy na małym ogniu przez 8 minut, mieszając od czasu do czasu. Odstawiamy do ostygnięcia.
     

  • smietana 2.

    Następnie rozkładamy maliny z rondelka do silikonowego pojemniczka na lód lub do robienia czekoladek domowych i wstawiamy na 30 minut do zamrażarki. Śmietanę ubijamy z pozostałym cukrem. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni uważając by ich nie spalić.

  • wegańskie bezy przepis 3.

    Do pięknej szklanej patery lub zwykłych pucharków, rozkruszamy bezę, dodajemy kulki malinowe, bitą śmietanę, świeże maliny i obsypujemy prażonymi płatkami migdałowymi. Podajemy od razu.

Porady

  • Jeśli nie mamy świeżych malin lub nie ma na nie sezonu, możemy sięgnąć po mrożone owoce i nich przygotować deser bezowy z malinami.
     
  • Deser bezowy z owocami możemy przygotować również z dodatkiem serka mascarpone, który dodajemy do pucharków wraz z malinami i bezami. Deser bezowy z mascarpone i malinami jest jeszcze bardziej kremowy i wprost rozpływa się w ustach.
     

Notka redakcyjna

Mini beziki – przepis

Przygotowując deser bezowy z owocami, możemy wykorzystać mini bezy, które dostępne są w sklepach lub cukierniach. Jeśli mamy jednak nieco więcej czasu, warto zrobić domowe mini beziki, które doskonale sprawdzą się do deserów. Będziemy potrzebowali 2 białek, 110 g cukru oraz szczyptę soli. Jak zrobić mini bezy? Zaczynamy od ubicia białek wraz z solą. Białka są odpowiednio ubite, gdy utworzą sztywną pianę. Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier i ponownie ubijamy. Masę ubijamy do momentu aż stanie się gładka, sztywna i błyszcząca. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Gotową masę na mini beziki wykładamy na papier. Możemy w tym celu użyć rękawa cukierniczego i wyciskać bezy na papier. Mini beziki pieczemy przez 50-60 minut w piekarniku rozgrzanym do 110 stopni. Gdy bezy się upieką, wyłączamy piekarnik i zostawiamy je w środku do wystygnięcia. Takie domowe bezy świetnie smakują i doskonale pasują do deseru z malinami. Mini bezy można również jeść osobno. Beziki przyjemnie chrupią i smakują naprawdę wybornie.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy