Deser bezowy z malinami

Słodkie bezy, schłodzony krem i słodko-kwaśne maliny. Taka propozycja na letnie spotkanie sprawdzi się idealnie.

Dodany przez:

Desery owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 5 głosów)

Składniki

  • 350 g malin
  • 3 łyżki cukru pudru
  • łyżka soku z cytryny
  • 200 ml kremówki
  • 300 g gotowych bez
  • 50 g prażonych płatków migdałowych

Przygotowanie

  1. W rondlu mieszamy 200 g malin z 2 łyżkami cukru i sokiem z cytryny, podgrzewamy na małym ogniu przez 8 min, mieszając od czasu do czasu. Odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Rozkładamy do silikonowego pojemniczka na lód lub do robienia czekoladek domowych, wstawiamy na 30 min do zamrażarki. Śmietanę ubijamy z pozostałym cukrem.
  3. Do pięknej szklanej patery rozkruszamy bezę, dodajemy kulki malinowe, bitą śmietanę, świeże maliny i obsypujemy prażonymi płatkami migdałowymi. Podajemy od razu.
  4. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2017.
maliny deser bezowy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze