Deser bezowy (z malinami)

Deser bezowy to kwintesencja sama w sobie. Słodkie  bezy, schłodzony krem i słodko–kwaśne maliny – wszystko to doskonale ze sobą współgra. Taka propozycja sprawdzi się idealnie na letnie spotkanie lub codzienny podwieczorek. Nie dość, że jest prosty w przygotowaniu, do tego zachwyca smakiem, to jeszcze prezentuje się wprost obłędnie. Podpowiadamy, jak zrobić deser z bezą i owocami – gwarantujemy, że nie przejdziecie obok niego obojętnie.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

desery

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.47 z 202 głosów)

Deser bezowy (z malinami) - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Maliny 1.

    Maliny: myjemy owoce i umieszczamy 200 g malin w rondelku, pozostałe zostawiamy na później. Dosypujemy 2 łyżki cukru i dodajemy sok z cytryny. Podgrzewamy na małym ogniu przez 8 minut, mieszając od czasu do czasu. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie rozkładamy maliny z rondelka do silikonowego pojemniczka na lód lub do robienia czekoladek domowych i wstawiamy na 30 minut do zamrażarki.

  • smietana 2.

    Śmietana i migdały: mocno schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy partiami pozostały cukier. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni uważając by ich nie spalić.

  • wegańskie bezy przepis 3.

    Deser bezowy: do pięknej szklanej patery lub zwykłych pucharków, rozkruszamy gotowe bezy, dodajemy kulki malinowe, bitą śmietanę, świeże maliny i obsypujemy prażonymi płatkami migdałowymi. Podajemy od razu.

Porady

  • Jeśli nie mamy świeżych malin lub nie ma na nie sezonu, możemy sięgnąć po mrożone owoce i z nich przygotować deser bezowy.
  • W jeszcze szybszej wersji, deser bezowy można zrobić z lodami malinowymi. Najlepsze będą domowe, wcześniej przygotowane, po które po prostu sięgamy w razie potrzeby.
  • Bardziej wykwintny deser bezowy możemy przygotować również z dodatkiem serka mascarpone, który miksujemy razem ze śmietaną. Dodajemy go partiami do już ubitej kremówki. Deser bezowy z mascarpone i malinami jest jeszcze bardziej kremowy i wprost rozpływa się w ustach.
  • Deser bezowy możemy przyrządzić również z innymi owocami, pasują tu w zasadzie wszystkie. Dlatego możemy wybrać swoje ulubione.
  • Polecamy też spróbować wersji bez mrożenia malin, a jedynie z przestudzonym sosem malinowym. Wielbiciele czekolady mogą połączyć go z musem czekoladowym.

Notka redakcyjna

Deser bezowy – z domowymi bezikami

Do zrobienia deseru bezowego z owocami, możemy wykorzystać minibezy, które dostępne są w sklepach lub cukierniach. Jeśli mamy jednak nieco więcej czasu, warto zrobić domowe  beziki. Są doskonałe do deserów, ale też do przegryzania bez dodatków.

Będziemy potrzebowali 2 białek, 110 g cukru oraz szczyptę soli. Jak zrobić minibezy? Zaczynamy od ubicia białek wraz z solą. Są odpowiednio ubite, gdy utworzą sztywną pianę. Jak są już gotowe dodajemy do nich stopniowo cukier (najlepiej cukier puder) i ponownie ubijamy. Masę miksujemy do momentu aż stanie się gładka, sztywna i błyszcząca. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

Gotową masę na minibezy wykładamy na papier. Możemy w tym celu użyć rękawa cukierniczego i wyciskać porcje na papier. Pieczemy je przez 50–60 minut w piekarniku rozgrzanym do 110 stopni. Gdy się upieką, wyłączamy piekarnik i zostawiamy je w środku do wystygnięcia. Takie domowe bezy świetnie smakują i doskonale pasują do deseru z malinami. Przyjemnie chrupią i smakują naprawdę wybornie.


Maliny – dlaczego warto je jeść?

Maliny rosną niemal na całym świecie, jest ich aż 250 gatunków. Jednak u nas najbardziej znane są różowe, a właściwie w kolorze malinowym. Są niezwykle zdrowe, zawierają mnóstwo witamin: C, A i z grupy B (B1, B2 i B9), a także minerały: wapń, żelazo, magnez i potas. Mają właściwości antyoksydacyjne, co oznacza, że opóźniają procesy starzenia się komórek. Stosowane są w czasie przeziębień, działają napotnie i obniżają wysoką temperaturę. Wspomagają leczenie kaszlu i kataru. Są też niskokaloryczne, więc nie warto od nich stronić nawet jak jesteśmy na diecie.

W kuchni wykorzystywane są zarówno do ciast, tortów, deserów, ale też do potraw wytrawnych. Robi się z nich oczywiście lody, sorbety, soki, syropy i przetwory: dżemy, konfitury. Wykorzystuje się zarówno owoce, jak i liście, np. do herbatek. Nie można też nie wspomnieć tu o malinach liofilizowanych, czyli suszonych sublimacyjnie, przez usunięcie z nich wody. Co ważne, proces ten nie wpływa na zmniejszenie prozdrowotnych właściwości tych owoców.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy