Rogaliki serowe z 3 składników są łatwe do zrobienia i smakują wyśmienicie. Są także fit, ponieważ nie zawierają cukru. Możecie nadziać je kawałkami owoców, które nadadzą im naturalnej słodyczy albo domowymi przetworami – konfiturą z wiśni, róży czy powidłami śliwkowymi. Świetnie smakują również maczane w kremie waniliowym lub gorącej czekoladzie. Przepis jest banalnie prosty, a z jednej porcji zrobicie 16 serowych rogalików.
iStock
(średnia 4.59 z 147 głosów)
Zagniatanie ciasta: mąkę wysypujemy na stolnicę. Dodajemy zimne masło z lodówki i siekamy je nożem na mniejsze kawałki. Dokładamy ser i szybko łączymy składniki w gładką masę. Ciasto dzielimy na pół. Jedną cześć zostawiamy na stolnicy, a drugą owijamy folią i odkładamy do lodówki na czas przygotowywania pierwszej partii.
Wałkowanie: ciasto rozwałkowujemy na kształt koła o grubości ok. 0,5 cm. Powinno mieć ok. 20 cm średnicy.
Wycinanie trójkątów: kroimy ciasto na 8 trójkątów – tak jak pizzę.
Formowanie rogalików: zwijamy rogalik, zaczynając od podstawy.
Pieczenie: rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Należy pamiętać o zachowaniu ok. 3 cm odstępu pomiędzy nimi, aby po wyrośnięciu nie skleiły się ze sobą. Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180°C. W tym czasie wyjmujemy z lodówki pozostawione ciasto i przygotowujemy drugą partię rogalików.
Podawanie: rogaliki serowe, po wyjęciu z piekarnika, studzimy przez krótką chwilę. Jednak warto zaserwować jeszcze ciepłe, bo takie smakują najlepiej.
Porady
- Rogaliki serowe można piec od razu. Będą jednak bardziej kruche, jeśli ciasto na wypiek schłodzicie w lodówce.
- Osoby na diecie bezglutenowej mogą zastąpić mąkę pszenną – owsianą lub bezglutenową mieszanką do wypieków.
- Jeśli chcecie zrobić rogaliki z jednej porcji, nie trzeba kupować całego wiaderka sera o wadze 1 kg. Można zrobić rogaliki z kremowym serkiem philadelphia, serkiem homogenizowanym lub mascarpone.
- Można użyć twarogu na wagę, jednak przed dodaniem go do ciasta trzeba go dwukrotnie zmielić lub zblendować na gładką masę. Aby był bardziej gładki, można dodać łyżkę śmietanki kremówki.
- Przed włożeniem rogalików serowych do piekarnika można posmarować je rozkłóconym jajkiem – po wypieczeniu będą bardziej rumiane i chrupiące.
Rogaliki z ciasta twarogowego nie są słodkie, więc można dodać nieco słodyczy na wierzch każdego z nich. Poniżej znajdziecie kilka pomysłów na słodki dodatek do wypieków:
Komentarze