Miękkie rogaliki drożdżowe z serem idealnie sprawdzają się w roli słodkiej przekąski w czasie przerwy w pracy lub szkole. Dobrze smakują nie tylko od razu po upieczeniu, ale także na drugi dzień. Są więc doskonałe jako prowiant na dłuższą dwudniową wycieczkę. Słodkie nadzienie z kremowego serka sprawia, że ich smak przyjemnie rozchodzi się po podniebieniu. A po zjedzeniu jednego, nie można oprzeć się temu, żeby sięgnąć po więcej. Poniższy przepis pozwala na upieczenie od 40. do 50. małych rogalików.
iStock
Rozczyn drożdżowy: lekko podgrzewamy 150 ml mleka, aby było ciepłe, ale nie gorące. Dodajemy drożdże, 15 g cukru i 45 g mąki pszennej. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut.
Przygotowanie składników na ciasto: w małym rondelku roztapiamy masło i przelewamy do osobnego naczynia, aby lekko się schłodziło. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałą część cukru i szczyptę soli. Mieszamy, a następnie wlewamy wyrośnięty rozczyn drożdżowy.
Wyrabianie ciasta: dodajemy jajka i lekko przestygnięte płynne masło. Ugniatamy ciasto, aż będzie elastyczne. Formujemy kulę, ponownie przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.
Masa serowa: podczas gdy ciasto drożdżowe wyrasta, w osobnej miseczce rozdrabniamy ser na nadzienie. Dodajemy żółtka i cukier waniliowy. Ucieramy na gładką masę.
Wałkowanie: wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na cztery porcje. Bierzemy jedną, a pozostałe przykrywamy ściereczką, aby nie wyschły. Stolnicę posypujemy mąką i rozwałkowujemy na niej porcję ciasta na grubość ok. 0,5 cm. Staramy się uzyskać kształt dużego prostokąta o wymiarach ok. 20×35 cm.
Zwijanie rogalików: prostokątne ciasto kroimy w długie trójkąty. Smarujemy słodkim serkiem i zwijamy w rogaliki, zaczynając od podstawy.
Pieczenie: rogaliki drożdżowe z serem układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętamy, aby zachować pomiędzy nimi odstęp, bo słodkości z pewnością wyrosną. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Po 20 minutach wyjmujemy blachę i wstawiamy następną porcję, przygotowaną w ten sam sposób.
Porady
- Ciasto drożdżowe jest odpowiednio wyrobione, kiedy samo podczas ugniatania odkleja się od ścianek miski. Można je wyrabiać ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem do ciasta drożdżowego.
- Dobrze wyrośnięte ciasto drożdżowe przez 1,5 godziny powinno podwoić swoją objętość.
- Przed włożeniem rogalików do piekarnika można posmarować ich wierzch rozkłóconym jajkiem, aby nabrały rumianego koloru.
- Rogaliki drożdżowe z serem zwijamy od podstawy w kierunku wierzchołka. Układamy je na blasze wierzchołkiem pod spód, aby nie rozwinęły się podczas pieczenia.
Jeżeli rogaliki z serem mają posłużyć jako słodka przekąska w pracy lub część drugiego śniadania dla dziecka w szkole, zostawcie część bez dekoracji – łatwiej będzie je przenieść w śniadaniówce i nie skleją się ze sobą. W przypadku serwowania w domu do wyboru są następujące propozycje:
Komentarze