Paluszki serowe

Paluszki serowe świetnie sprawdzą się zarówno jako przekąski na imprezę, jak i jako smaczna przegryzka między posiłkami. Miękkie, aromatyczne ciasto, dodatek słodkiego serka twarogowego i sezamowa posypka sprawia, że paluszki smakują wprost wyśmienicie. Ze względu na niewielką ilość cukru w przepisie, można je spokojnie podawać dzieciom.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

desery przekąski paluszki

Czas przygotowania:
50min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.5 z 150 głosów)

Paluszki serowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Ciasto na serowe paluszki: Ser biały mielimy w maszynce do mielenia. Dodajemy do niego mąkę cukier drobny i waniliowy, jedno jajko oraz miękkie masło. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą do połączenia. Przekładamy ciasto na stolnicę i zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. 

  • 2.

    Wycinanie paluszków: Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 0,5 cm. Następnie tniemy je na 3 cm paski. Wycięte paski przekręcamy kilka razy, by przybrały kształt wiertła. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 

  • 3.

    Pieczenie paluszków z serem: Piekarnik nagrzewamy do 180°C. W małej misce roztrzepujemy pozostałe jajko. Smarujemy nim wierzch paluszków. Jedną połowę paluchów posypujemy makiem, a drugą sezamem. Pieczemy przez około 15-20, aż do lekkiego zarumienienia ciasta. 

Porady

  • Do mielenia sera można również użyć blendera ręcznego lub malaksera.
  • Do rozwałkowywania masy na paluszki najlepiej sprawdzi się silikonowa stolnica, która zapobiega przyklejaniu i rozrywaniu się ciasta. Można w tym celu użyć również stolnicy drewnianej lub metalowej, ale należy pamiętać o podsypaniu jej sporą ilością mąki. 
  • Grubość pasków na paluszki z serem możecie dostosować, w zależności od tego, czy wolicie miękkie czy grube paluchy. Grubsze paluszki po wypieczeniu będą miękkie i puszyste, z kolei cieńsze będą bardzie chrupiące.
  • By przygotować paluszki z serem w zdrowszej wersji, można zastąpić podany w przepisie cukier stewią, ksylitolem lub erytrolem
  • Paluszki można też przygotować w wersji bezglutenowej. Wystarczy, zamiast mąki pszennej użyć jej odpowiednika pozbawionego glutenu. Do przygotowania paluszków z białym serem świetnie sprawdzi się mąka jaglana, ryżowa, czy też orkiszowa. Należy również upewnić się, że używamy bezglutenowego cukru wanilinowego. 

Notka redakcyjna

Paluszki z serem – przepis

Paluszki serowe z piekarnika można przygotować na wiele różnych sposobów. W wersji na słodko można zrobić je na bazie twarogu, serka homogenizowanego lub sera mascarpone. Do ciasta polecamy dodać odrobinę cynamonu i garść namoczonych rodzynek. Paluchy serowe świetnie smakują z posypką z maślanej kruszonki, czy też z polewą na bazie czekolady. Można je również przygotować z ciasta francuskiego. Nabiorą wówczas bardziej delikatnej, lżejszej konsystencji.

Przekąskę z serem można również przyrządzić w wersji wytrawnej. Wystarczy pominąć dodatek cukru, a wierzch ciasta posypać ulubionymi przyprawami. Szczególnie dobrze smakują z kminkiem, wędzoną papryką lub z mieszanką oregano i bazylii. W takiej wersji można przygotować je zarówno na bazie sera białego, jak i twardych serów żółtych, takich jak cheddar czy gouda. Polecamy również spróbować paluszków z dodatkiem prażonej cebuli i czosnku lub z odrobiną jakościowej szynki.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy