Paluszki serowe świetnie sprawdzą się zarówno jako przekąski na imprezę, jak i jako smaczna przegryzka między posiłkami. Miękkie, aromatyczne ciasto, dodatek słodkiego serka twarogowego i sezamowa posypka sprawia, że paluszki smakują wprost wyśmienicie. Ze względu na niewielką ilość cukru w przepisie, można je spokojnie podawać dzieciom.
iStock
(średnia 4.5 z 150 głosów)
Ciasto na serowe paluszki: Ser biały mielimy w maszynce do mielenia. Dodajemy do niego mąkę cukier drobny i waniliowy, jedno jajko oraz miękkie masło. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą do połączenia. Przekładamy ciasto na stolnicę i zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.
Wycinanie paluszków: Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 0,5 cm. Następnie tniemy je na 3 cm paski. Wycięte paski przekręcamy kilka razy, by przybrały kształt wiertła. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczenie paluszków z serem: Piekarnik nagrzewamy do 180°C. W małej misce roztrzepujemy pozostałe jajko. Smarujemy nim wierzch paluszków. Jedną połowę paluchów posypujemy makiem, a drugą sezamem. Pieczemy przez około 15-20, aż do lekkiego zarumienienia ciasta.
Porady
- Do mielenia sera można również użyć blendera ręcznego lub malaksera.
- Do rozwałkowywania masy na paluszki najlepiej sprawdzi się silikonowa stolnica, która zapobiega przyklejaniu i rozrywaniu się ciasta. Można w tym celu użyć również stolnicy drewnianej lub metalowej, ale należy pamiętać o podsypaniu jej sporą ilością mąki.
- Grubość pasków na paluszki z serem możecie dostosować, w zależności od tego, czy wolicie miękkie czy grube paluchy. Grubsze paluszki po wypieczeniu będą miękkie i puszyste, z kolei cieńsze będą bardzie chrupiące.
- By przygotować paluszki z serem w zdrowszej wersji, można zastąpić podany w przepisie cukier stewią, ksylitolem lub erytrolem.
- Paluszki można też przygotować w wersji bezglutenowej. Wystarczy, zamiast mąki pszennej użyć jej odpowiednika pozbawionego glutenu. Do przygotowania paluszków z białym serem świetnie sprawdzi się mąka jaglana, ryżowa, czy też orkiszowa. Należy również upewnić się, że używamy bezglutenowego cukru wanilinowego.
Paluszki serowe z piekarnika można przygotować na wiele różnych sposobów. W wersji na słodko można zrobić je na bazie twarogu, serka homogenizowanego lub sera mascarpone. Do ciasta polecamy dodać odrobinę cynamonu i garść namoczonych rodzynek. Paluchy serowe świetnie smakują z posypką z maślanej kruszonki, czy też z polewą na bazie czekolady. Można je również przygotować z ciasta francuskiego. Nabiorą wówczas bardziej delikatnej, lżejszej konsystencji.
Przekąskę z serem można również przyrządzić w wersji wytrawnej. Wystarczy pominąć dodatek cukru, a wierzch ciasta posypać ulubionymi przyprawami. Szczególnie dobrze smakują z kminkiem, wędzoną papryką lub z mieszanką oregano i bazylii. W takiej wersji można przygotować je zarówno na bazie sera białego, jak i twardych serów żółtych, takich jak cheddar czy gouda. Polecamy również spróbować paluszków z dodatkiem prażonej cebuli i czosnku lub z odrobiną jakościowej szynki.
Komentarze