Placek z truskawkami

Placek z truskawkami to wypiek, który idealnie smakuje w czerwcu. Gdy truskawki są najsłodsze i najbardziej pachnące można przyrządzać z nimi ciasta i inne desery. Placek z truskawkami to świetny przepis na podwieczorek a także jako alternatywa dla tortów urodzinowych. Przepis na ciasto z truskawkami jest na tyle prosty, że uda się nawet początkującym kucharzom. 

ciasto z owocamiciasto z truskawkamiDesery

Czas przygotowania:
80 min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.55 z 170 głosów)

Kroki wykonania:

  • iStock-truskawki-swieze-min (1)1.Placek z truskawkami - przepis:
    Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Tortownicę o śr. 25–26 cm smarujemy masłem. Mąkę, proszek do pieczenia i sól należy połączyć w małej misce. W większej misce resztę masła trzeba ubić z 200 g cukru za pomocą miksera na jasny i puszysty krem. Następnie należy dodać jajko, mleko i wanilię, dalej ucierać aż składniki na placek z truskawkami się połączą.
  • iStock-maka-pszenna-min2.Następnie należy stopniowo dosypywać suche składniki, wymieszać, aż masa będzie gładka. Następnie masę trzeba przelać do przygotowanej tortownicy. Na wierzchu trzeba ciasno ułożyć truskawki, przecięciem do dołu, aby wszystkie weszły – mogą być w dwóch warstwach. Następnie placek z truskawkami trzeba posypać pozostałym cukrem. Placek z truskawkami należy piec przez 10 min, potem zmniejszyć temp. do 160°C i piec 50–60 min, aż ciasto się zarumieni. Następnie pozwalamy ostygnąć ciastu w formie. Placek z truskawkami można podawać z bitą śmietaną lub na wpół roztopionymi lodami śmietankowymi.

Porady

Placek z truskawkami zawiera w przepisie: 

  • masło w temperaturze pokojowej
  • 450 g umytych, oczyszczonych i przekrojonych na pół truskawek

Notka redakcyjna

Jak zrobić placek z truskawkami?

Placek z truskawkami możemy przygotować ze świeżymi lub mrożonymi owocami. Na początek należy rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Następnie tortownicę o śr. 22 cm trzeba posmarować 1 łyżeczką masła, a dno wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie trzeba podzielić 400 g truskawek. Jedną trzecią mrożonych truskawek należy odłożyć na później, resztę trzeba oprószyć mąką i odstawić (nie rozmrażamy). W dużej misce 275 g drobnego cukru powinno być utarte z 2 jajkami na kogel-mogel, następnie należy dodać 165 ml oleju roślinnego, skórkę i sok z cytryny oraz 250 ml gęstego jogurtu naturalnego. Składniki mokre trzeba połączyć za pomocą trzepaczki z 335 g mąki wymieszanej z 4 łyżeczkami proszku do pieczenia i solą. Jeżeli pozostanie kilka grudek, to nie ma problemu. Następnie trzeba dodać truskawki wymieszane z mąką. Masa na placek z truskawkami powinna być wylana do przygotowanej formy. Na wierzch ciasta należy wyłożyć pozostałe truskawki. Placek z truskawkami trzeba wstawić do piekarnika, zmniejszyć temp. do 180°C. Placek z truskawkami pieczemy 50 min lub do momentu, aż szpikulec wbity w ciasto wyjdzie czysty i suchy. Po wyjęciu z piekarnika placek z truskawkami odstawiamy do wystudzenia. Po wyjęciu z formy placek z truskawkami oprószamy cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy