Pyszny placek z truskawkami

Warstwowy placek z truskawkami. Przepis nieskomplikowany, a efekt pyszny. Placek z truskawkami to połączenie ciasta, kremu i słodkiej galaretki oraz owoców.

Dodany przez:

Ciasta owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
15 porcji
Ocena:

(średnia 4.33 z 6 głosów)

Składniki

  • truskawki
  • Biszkopt:
  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 szklanka mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 1/2 l mleka
  • budyń waniliowy
  • 1 lekko czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 lekko czubata łyżka mąki pszennej
  • 2/3 szkl cukru
  • kostka masła lub margaryny
  • Dodatkowo:
  • 4 galaretki czerwone

Przygotowanie

  1. Biszkopt:
  2. 1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.
  3. 2. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać.
  4. 3. Wylać na formę do pieczenia.
  5. 4. Piec w temp 160-180ºC około 30-40 minut.
  6. Masa:
  7. Mleko z cukrem zagotować (pół szklanki mleka zostawić). Budyń i obie mąki rozmieszać w pozostałym mleku, i tak rozmącone wlać na gotujące się mleko. Pogotować 2 minuty. Ostudzony krem połączyć z utartym masłem (lub margaryną).
  8. Truskawki umyć i wyszypółkować.
  9. 4 galaretki rozpuścić w 1 i 1/2 l wody.
  10. Na biszkopt wyłożyć masę, do masy powbijać truskawki, i wylać na nie tężejącą galaretkę.
  11. Po kilku chwilach w lodówce placek z truskawkami można kroić i podawać!

Komentarz redakcji

Składniki na dużą blachę (42 x 30).
deser truskawki galaretka placek z truskawkami
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze