Karkówka z grilla - sprawdzony przepis

Karkówka z grilla to, tuż obok kiełbasy, najpopularniejsze danie z rusztu. Soczysta, krucha i rozpływająca się w ustach – taka powinna być właśnie dobra karkówka z grilla. Kluczem do kulinarnego sukcesu jest marynata do karkówki z grilla. Dzięki niej nie będzie ona sucha, twarda i łykowata. Podpowiadamy, jak przyrządzić karkówkę z grilla! 

dodany przez: mojegotowanie
Autor przepisu: Agata Wojda

dania mięsne

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 7 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.42 z 182 głosów)


Kroki przygotowania:

  • karkówka 1.

    Na początku przygotowania dobrej karkówki z grilla zabieramy się za przygotowanie marynaty bliskowschodniej. Najpierw siekamy drobno cebulę, a z pomidora ściągamy skórkę i kroimy w drobną kostkę, całość mieszamy ze wszystkimi wszystkie składnikami na marynatę, a  następnie zanurzamy w niej karkówkę, którą wcześniej kroimy na plastry i rozbijamy tłuczkiem. Następnie mięso zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po upływie doby mięso wyjmujemy z lodówki i grillujemy po 5 minut z każdej ze stron. 

Porady

  • Karkówkę z grilla możemy serwować podpieczoną na ruszcie z tortillą, pitą, świeżym pieczywem lub z ziemniaczkami. Do tego możemy podać także sos tzatziki czy sałatę rzymską. 
  • Niepoprawnie przygotowana kartkówka jest twarda, gumiasta i łykowata w smaku. Z tego powodu na samym początku warto poświęcić nieco „uwagi” mięsu. Karkówka składa się ze stosunkowo dużej ilości kolagenu, tłuszczu i mięśni, które pod wpływem temperatury mogą twardnieć. Dlatego też bardzo istotnym punktem jest marynowanie karkówki na grilla – dzięki temu prostemu zabiegowi karczek ma lepszą strukturę. 
  • Ważnym składnikiem marynaty do karkówki jest sól – osłabia ona strukturę mięsa, a także sprawia, że zachowuje ono większą ilość soków, dzięki czemu jest ono bardziej soczyste w środku. Podobnie do soli działają inne składniki, w tym m.in. ocet i sok z cytryny. 
  • Karkówka na grillu powinna piec się stosunkowo powoli na niezbyt niskim ruszcie – w przeciwnym razie możemy nadmiernie przesuszyć nasze mięso.
  • Ciekawym sposobem przygotowania karczku z grilla jest pieczenie z wędzeniem – w takim przypadku niezbędny jest grill z pokrywą oraz drewno do wędzenia. 
  • Karkówkę z grilla należy przygotowywać maksymalnie przez kilkanaście minut – zalecanym czasem jest grillowanie karkówki z każdej ze stron po 5  minuty. 
     

Notka redakcyjna

 

Marynata do karkówki z grilla 


Ważnym elementem w przygotowaniu dobrej karkówki z grilla jest marynata. Jedną z ciekawych propozycji jest marynata azjatycka, do której przygotowania potrzebujemy 50g cukru, 100ml gorącej wody, 5 cebuli dymek, trawę cytrynową, 3 ząbki czosnku, 50ml sosu rybnego oraz 30ml sosu sojowego, a także pieprz do smaku. 


Marynatę azjatycką zaczynamy od przygotowania karmelu: na suchą i mocno rozgrzaną patelnię wrzucamy cukier, mieszamy drewnianą łyżką, aż się rozpuści i zbrązowieje. Ostrożnie wlewamy wodę i gotujemy ok. 20 min. Potem mieszamy wszystkie pozostałe składniki, dolewając karmel. Doprawiamy pieprzem, wkładamy mięso, przykrywamy i zostawiamy na noc w lodówce. Grillujemy po 5 min z każdej strony. Podajemy w przekrojonej na pół, opieczonej bagietce, z majonezem, ogórkami zamarynowanymi jak w przepisie z łososiem, kolendrą, ew. pastą paprykową typu ajvar
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy