Pyszna wątróbka cielęca

Wątróbka jest przepyszna, mięciutka a zarazem krucha i aromatyczna-z pewnością polecam.

dania mięsnewątróbka

Czas przygotowania:
45 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.35 z 216 głosów)

Składniki:

  • 60 dag-wątróbki cielęcej
  • mąka
  • 2 średnie cebule
  • 2 średnie marchewki
  • szklanka mleka
  • masło do smażenia
  • pół szklanki białego wina
  • sól,pieprz majeranek
  • bulion

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • 1.Wątróbkę kroimy w plastry o grubości ok.1 cm.wrzucamy do miski, zalewamy mlekiem i odstawiamy na 30 min. Zlewamy mleko i osączamy wątrobę ręcznikiem papierowym z nadmiaru mleka.Każdy kawałek wątróbki z osobna obtaczać w mące i smażyć na maśle z obu stron.Na koniec posolić i posypać majerankiem.Usmażoną wątróbkę przekładamy do garnka. Cebule i marchewkę kroimy i kółka-Smażymy na maśle.Następnie przekładamy do garnka z wątróbka.Posypujemy majerankiem, podlewamy bulionem i dusimy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Po 20 minutach wlewamy wino i nadal dusimy.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy