Sałatka z wątróbkami i malinami

Drobiowe wątróbki często występują w towarzystwie owoców, bo słodkie smaki pasują do nich idealnie - oto sałatka z malinami.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

sałatki wątróbka

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 188 głosów)

Składniki:

  • 40 dag wątróbek drobiowych
  • 15 dag mieszanki sałat
  • 10 dag liści szpinaku
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 3 łyżki oleju
  • 10 dag szalotek
  • duży ząbek czosnku, posiekany
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki octu malinowego*
  • 15 dag malin

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

  • smażenie

Posiłek:

Sałatka z wątróbkami i malinami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Wątróbki oczyszczamy. Przecinamy na pół. Przekładamy na ręczniki papierowe.
  • Liście sałaty i szpinaku myjemy i osuszamy. Rozdzielamy je w głębokim naczyniu, posypujemy natką pietruszki i szczypiorkiem.
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy 3 min, na małym ogniu, posiekane szalotki i czosnek.
  • Dolewamy pozostały olej i obsmażamy wątróbki przez 5 min na średnim ogniu, obracając od czasu do czasu. Powinny pozostać lekko różowe w środku. Oprószamy solą i pieprzem.
  • Gdy lekko przestygną, rozkładamy je na sałacie. Na tłuszcz ze smażenia, na dużym ogniu, wlewamy ocet, dodajemy kilka malin i mieszamy szybko, zeskrobując z dna za pomocą szpachelki.
  • Rozprowadzamy zawartość patelni na wątróbkach i sałacie. Posypujemy świeżymi malinami i od razu podajemy.

Porady

W przypadku braku octu malinowego, użyjmy czerwonego octu winnego.

Zobacz też przepis na Policzki wołowe z sosem pieczeniowo-truskawkowym


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy