Sałatka z wątróbkami i malinami

Drobiowe wątróbki często występują w towarzystwie owoców, bo słodkie smaki pasują do nich idealnie - oto sałatka z malinami.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

sałatki wątróbka

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.46 z 188 głosów)

Sałatka z wątróbkami i malinami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Wątróbki oczyszczamy. Przecinamy na pół. Przekładamy na ręczniki papierowe.

  • 2.

    Liście sałaty i szpinaku myjemy i osuszamy. Rozdzielamy je w głębokim naczyniu, posypujemy natką pietruszki i szczypiorkiem.

  • 3.

    Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy 3 min, na małym ogniu, posiekane szalotki i czosnek.

  • 4.

    Dolewamy pozostały olej i obsmażamy wątróbki przez 5 min na średnim ogniu, obracając od czasu do czasu. Powinny pozostać lekko różowe w środku. Oprószamy solą i pieprzem.

  • 5.

    Gdy lekko przestygną, rozkładamy je na sałacie. Na tłuszcz ze smażenia, na dużym ogniu, wlewamy ocet, dodajemy kilka malin i mieszamy szybko, zeskrobując z dna za pomocą szpachelki.

  • 6.

    Rozprowadzamy zawartość patelni na wątróbkach i sałacie. Posypujemy świeżymi malinami i od razu podajemy.

Porady

W przypadku braku octu malinowego, użyjmy czerwonego octu winnego.

Zobacz też przepis na Policzki wołowe z sosem pieczeniowo-truskawkowym

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy