Wątróbka wieprzowa dla początkujących

Wątróbka tak zrobiona smakuje wybornie,polecam.

Dodany przez: Anullka

Wątróbka wieprzowa dla początkujących

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 3.47 z 34 głosów)

Składniki

  • 1 kg wątróbki wieprzowej
  • 6 dużych cebul
  • mąka pszenna do panierki
  • listek laurowy
  • sól
  • szczypta cukru
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • 1/2 szklanki wody

Przygotowanie

  1. Wątróbkę umyć odsączyć na sitku,wykroić ewentualną błonkę,wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem,pokroić w kawałki,posiekać leciutko nożem po wierzchu.
  2. Każdy kawałek posypać pieprzem ziołowym lub prawdziwym,obtoczyć w mące,smażyć po obu stronach na rozgrzanym oleju na złoty kolor.(nie solić)
  3. Następnie obrać cebulę,pokroić w talarki,lekko posolić,dodać cukier,usmażyć na patelni na odrobinie oleju.
  4. Do usmażonej cebuli,dodać listek laurowy,1/2 szklanki wody i wszystko wymieszać.
  5. Na wierzch ułożyć usmażoną wątróbkę,przykryć pokrywką i dusić na malutkim ogniu 8-10 min.
  6. Podawać z ziemniaczkami lub chlebem.solimy na talerzu.
wieprzowina obiad wątróbka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze