Wątróbka wieprzowa dla początkujących

Wątróbka tak zrobiona smakuje wybornie,polecam.

dania mięsnewątróbka

Czas przygotowania:
35 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 3.98 z 330 głosów)

Składniki:

  • 1 kg wątróbki wieprzowej
  • 6 dużych cebul
  • mąka pszenna do panierki
  • listek laurowy
  • sól
  • szczypta cukru
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • 1/2 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Wątróbkę umyć odsączyć na sitku,wykroić ewentualną błonkę,wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem,pokroić w kawałki,posiekać leciutko nożem po wierzchu.
  • Każdy kawałek posypać pieprzem ziołowym lub prawdziwym,obtoczyć w mące,smażyć po obu stronach na rozgrzanym oleju na złoty kolor.(nie solić)
  • Następnie obrać cebulę,pokroić w talarki,lekko posolić,dodać cukier,usmażyć na patelni na odrobinie oleju.
  • Do usmażonej cebuli,dodać listek laurowy,1/2 szklanki wody i wszystko wymieszać.
  • Na wierzch ułożyć usmażoną wątróbkę,przykryć pokrywką i dusić na malutkim ogniu 8-10 min.
  • Podawać z ziemniaczkami lub chlebem.solimy na talerzu.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy