Wątróbka wieprzowa z cebulką, to klasyczny obiad z podrobami. Wątroba wieprzowa jest bardzo zdrowa, dlatego warto ją dodać do swojego menu. Przepis na wątróbkę wieprzową jest prosty, zatem zobacz jak zrobić wątróbkę wieprzową z cebulką.
iStock
(średnia 3.89 z 392 głosów)
Przygotowanie wątróbki wieprzowej z cebulą jest bardzo proste. Mięso myjemy w zimnej wodzie, oczyszczamy z ewentualnych błonek oraz zrostów, następnie osuszamy dokładnie ręcznikiem papierowym. Tak przygotowaną wątrobę wieprzową kroimy w mniejsze kawałki. Wątróbkę oprószamy pieprzem. Jak usmażyć wątróbkę wieprzową z cebulką? Na patelnie wlewamy olej i rozgrzewamy. Na płaski talerz wsypujemy mąkę, następnie obtaczamy w niej mięso. Wątróbkę smażymy z obu stron po około 2 minuty z każdej strony (czas smażenia uzależniony jest od wielkości kawałków, ogólnie mięso powinno złapać złoty kolor). Po usmażeniu wątróbkę zdejmujemy z patelni.
Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki lub piórka, przesypujemy cukrem i szczyptą soli. Smażymy na patelni po wątróbce, na małym ogniu, a kiedy cebula się zeszkli, dodajemy wodę i liść laurowy. Po pierwszym zabulgotaniu mieszamy, dodajemy wątróbkę, oprószamy solą i dusimy na małym ogniu przez około 10 minut pod przykryciem. Wątróbka wieprzowa z cebulką może być podana z pieczywem, tłuczonymi ziemniakami lub ziemniaczanymi kluseczkami (gnocchi albo kopytka).
Porady
- Wątróbka wieprzowa z cebulką, to klasyczne danie kuchni polskiej, ale nie trzeba kurczowo trzymać się wieprzowiny. Możesz wybrać wątróbkę drobiową, wołową lub cielęcą.
- Jeśli chcesz, aby wątróbka była miękka oczyść ją z błonek i włóż do mleka na około 20 minut, wyjmij, osusz i dopiero pokrój ostrym nożem.
- Nie dodawaj do wątroby zbyt wcześnie soli (zrób to dopiero pod koniec duszenia). Wątróbka wieprzowa posolona zbyt wcześniej robi się twarda.
Nie ma jednego przepisu na wątróbkę. Poszczególne elementy tego dania można wymieniać zgodnie ze swoimi preferencjami smakowymi. Możesz użyć innego rodzaju mięsa niż wieprzowe np. z indyka albo wymieniać lub dodać ulubione dodatki. Klasyczną wątróbkę z cebulką możesz urozmaicić dodają do niej jabłka. Jak zrobić wątróbkę z jabłkiem? To proste. Myjemy i oczyszczamy wątróbkę wieprzową. Następnie kroimy na mniejsze kawałki i poprószamy pieprzem. Obieramy cebulę i kroimy w piórka. Jabłka myjemy i usuwamy gniazda nasienne, kroimy w ósemki. Rozgrzewamy patelnie, dodajemy oliwę i podgrzewamy. W międzyczasie oprószamy wątrobę mąką pszenną. Smażymy mięso z obu stron. Po tym czasie zdejmujemy wątróbkę z patelni. Podsmażamy cebulę i jabłka, wlewamy odrobinę wody i wkładamy wątróbkę, solimy i dusimy.
Komentarze