Wątróbka wieprzowa dla początkujących

Ocena:

3.87 (397)

  • 35 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Wątróbka wieprzowa z cebulką, to klasyczny obiad z podrobami. Wątroba wieprzowa jest bardzo zdrowa, dlatego warto ją dodać do swojego menu. Przepis na wątróbkę wieprzową jest prosty, zatem zobacz jak zrobić wątróbkę wieprzową z cebulką. 

Składniki:

  • wątróbka wieprzowa  1 kg

  • cebula  1 kg

  • mąka pszenna  2 łyżki stołowe

  • liść laurowy  1 szt.

  • cukier  3 g

  • woda  125 ml

  • olej  30 ml

  • sól  3 g

  • pieprz  3 g

Wątróbka wieprzowa dla początkujących - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie wątróbki wieprzowej z cebulą jest bardzo proste. Mięso myjemy w zimnej wodzie, oczyszczamy z ewentualnych błonek oraz zrostów, następnie osuszamy dokładnie ręcznikiem papierowym. Tak przygotowaną wątrobę wieprzową kroimy w mniejsze kawałki. Wątróbkę oprószamy pieprzem. Jak usmażyć wątróbkę wieprzową z cebulką? Na patelnie wlewamy olej i rozgrzewamy. Na płaski talerz wsypujemy mąkę, następnie obtaczamy w niej mięso. Wątróbkę smażymy z obu stron po około 2 minuty z każdej strony (czas smażenia uzależniony jest od wielkości kawałków, ogólnie mięso powinno złapać złoty kolor). Po usmażeniu wątróbkę zdejmujemy z patelni. 

    Wątróbka wieprzowa
  • Krok 2:

    Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki lub piórka, przesypujemy cukrem i szczyptą soli. Smażymy na patelni po wątróbce, na małym ogniu, a kiedy cebula się zeszkli, dodajemy wodę i liść laurowy. Po pierwszym zabulgotaniu mieszamy, dodajemy wątróbkę, oprószamy solą i dusimy na małym ogniu przez około 10 minut pod przykryciem. Wątróbka wieprzowa z cebulką może być podana z pieczywem, tłuczonymi ziemniakami lub ziemniaczanymi kluseczkami (gnocchi albo kopytka).

    Cebula

Porady

  • Wątróbka wieprzowa z cebulką, to klasyczne danie kuchni polskiej, ale nie trzeba kurczowo trzymać się wieprzowiny. Możesz wybrać wątróbkę drobiową, wołową lub cielęcą. 
  • Jeśli chcesz, aby wątróbka była miękka oczyść ją z błonek i włóż do mleka na około 20 minut, wyjmij,  osusz i dopiero pokrój ostrym nożem. 
  • Nie dodawaj do wątroby zbyt wcześnie soli (zrób to dopiero pod koniec duszenia). Wątróbka wieprzowa posolona zbyt wcześniej robi się twarda. 
     
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Wątróbka wieprzowa z jabłkiem 


Nie ma jednego przepisu na wątróbkę. Poszczególne elementy tego dania można wymieniać zgodnie ze swoimi preferencjami smakowymi. Możesz użyć innego rodzaju mięsa niż wieprzowe np. z indyka albo wymieniać lub dodać ulubione dodatki. Klasyczną wątróbkę z cebulką możesz urozmaicić dodają do niej jabłka. Jak zrobić wątróbkę z jabłkiem? To proste. Myjemy i oczyszczamy wątróbkę wieprzową. Następnie kroimy na mniejsze kawałki i poprószamy pieprzem. Obieramy cebulę i kroimy w piórka. Jabłka myjemy i usuwamy gniazda nasienne, kroimy w ósemki. Rozgrzewamy patelnie, dodajemy oliwę i podgrzewamy. W międzyczasie oprószamy wątrobę mąką pszenną. Smażymy mięso z obu stron. Po tym czasie zdejmujemy wątróbkę z patelni. Podsmażamy cebulę i jabłka, wlewamy odrobinę wody i wkładamy wątróbkę, solimy i dusimy.  
 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne