Wątróbka w sosie

Puściutki garnek po obiadku gwarantowany!!!

dania mięsneSosy

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.31 z 227 głosów)

Składniki:

  • 0,5 kg wątróbki drobiowej
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • troszke maki do posypania wątróbki
  • 1 łyżka maki
  • 3 łyżki śmietany
  • sól
  • zoele angielskie
  • liść laurowy
  • kostka rosołowa
  • pieprz czarny
  • maggi

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Wątróbkę opłukać na sitku. Gdy obcieknie układamy na rozgrzanej patelni.
  • Wczrśniej rozpuszczamy na niej tłuszcz. Smazymy 5 minut obracając.
  • Wkrajamy cebulkę, czosnek. Solimy, dodajemy pieprz, ziele angielskie i liść laurowy.
  • Smażymy ok. 10 minut. Następnie posypujemy maką, mieszamy.
  • Wszystko przekładamy go garnka. Patelnię po smżeniu polewamy wodą i wlewamy ją do wątróbki.
  • ( wtedy jest bardzo aromatyczny smak sosu).
  • Dodajemy kostkę rosołową i dusimy 10 minut.
  • Mąkę ze śmietana i odrobinka soli mieszamy i wlewamy do gotującej się już wątróbki.
  • Wlewamy maggi, doprawiamy wg własnego gustu.
  • Wątróbka pasuje nietylko do ziemniaków, dodatkiem mągą być kopytka, kluski śląskie,
  • makaron, ryż, frytki.
  • PALCE  LIZAĆ!!!!!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy