REKLAMA

Smażona Wątroba Wołowa / jak u Mamy

Ja lubię krwistą wątróbkę, ale oprócz mnie nikt w domu takiej nie lubi.

dodany przez: medon medon

dania mięsne

Czas przygotowania:
30min.
Ocena:

(średnia 4.36 z 193 głosów)


Składniki:

  • 700 gr. Wątroby wołowej
  • 4 Łyżki oleju
  • 1 Łyżka masła
  • Mąka pszenna
  • 2 Łyżki śmietany
  • 2 Średnie cebule
  • 2 Szklanki mleka lub maślanki
  • Przyprawy: Sól / Pieprz

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • ► Wątróbkę uzdatnić, mocząc ją około 60 minut w mleku z kilkoma kroplami cytryny, następnie pokroić w plastry, obtoczyć w mące i bez przyprawiania położyć płasko w patelni teflonowej na rozgrzany olej i smażyć z obu stron.
  • ► Po kilku munutach smażenia, gdy wątróbka się lekko przyrumieni dodać, masło, śmietanę, obraną i pokrojoną w piórka cebulę i smażyć aż cebula zmięknie. Wątróbka staje się twarda gdy zbyt wcześnie doda się sól, wątróbka twardnieje także od zbyt powolnego smażenia.
  • ► Usmażoną wątróbkę przełożyć na talerz i teraz dopiero posolić i popieprzyć.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy