Wątróbka wołowa

Wątróbka wołowa, podana w towarzystwie podsmażonej na patelni cebulki, smakuje wprost wyśmienicie. Wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad, by gotowe mięso zachwycało delikatną, miękką konsystencją. Smażone podroby sprawdzą się zarówno na co dzień, jak i od święta – jako element wykwintnej kolacji. Jeśli jeszcze ich nie próbowaliście, koniecznie sprawdźcie nasz przepis.  

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

wątróbka z cebulką

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.35 z 194 głosów)

Wątróbka wołowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie wątróbki: Mięso dokładnie płuczemy i osuszamy. Wycinamy z niego zewnętrzną błonkę oraz wszelkie żyłki, a następnie kroimy je w plastry. Przekładamy je do miski wypełnionej mlekiem z dodatkiem kilku kropel cytryny na około 60–80 minut.

  • 2.

    Wątróbka wołowa: Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Mięso odsączamy z mleka i obtaczamy je w mące. Tak przygotowaną wątróbkę, przekładamy na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oleju. Smażymy ją przez około 2 minuty na każdą ze stron. Następnie dodajemy do niej masło, śmietanę, oraz cebulę. Całość przykrywamy pokrywką. Kontynuujemy smażenie, aż do momentu, gdy cebulka zmięknie. Gotową wątróbkę z cebulką doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy w towarzystwie ulubionych dodatków. 

Porady

  • Jak usmażyć wątróbkę wołową żeby była miękka? Przede wszystkim, należy pamiętać, by solić ją dopiero po usmażeniu. W przeciwnym wypadku mięso stwardnieje.
  • Jako, że wątroba wołowa nie nadaje się do dłuższego przechowywania, najlepiej przyrządzić ją w tym samym dniu, w którym została zakupiona. 
  • Wątróbkę wołową można także moczyć w maślance. Dzięki temu mięso nabierze bardziej delikatnego smaku.
  • Jeśli chcecie delikatnie urozmaić powyższy przepis, możecie przyrządzić wątrobę wołową z cebulą i jabłkiem. Obrane i pokrojone w cienkie plasterki owoce należy dodać na patelnię wraz z cebulką i pozostałymi dodatkami. Smak dania świetnie podkreśli odrobina majeranku. 
  • Po usmażeniu wątróbkę wołową z cebulką można przechowywać w lodówce przez około 2 dni. 
  • Zastanawiacie się jak smażyć wątróbkę wołową? Przede wszystkim, mięso należy przełożyć na dobrze rozgrzaną patelnię. Podczas smażenia nie należy go nakłuwać czy rozcinać. Masło, cebulkę oraz śmietanę dodaje się do niego dopiero, gdy jest ono widocznie zarumienione. 
  • Jeśli wolcie smak mięsa duszonego, możecie pokusić się o przygotowanie wątróbki wołowej w sosie własnym.

Notka redakcyjna

Jak wybrać dobrą wątrobę wołową?

By gotowe danie smakowało naprawdę dobrze, należy zaopatrzyć się w odpowiednie składniki. Wątróbka szybko traci swą świeżość. Po kilku dniach spędzonych na sklepowej półce może już nie nadawać się do jedzenia. Przed zakupem powinniśmy zatem zwrócić uwagę na kilka istotnych kwestii. 

Jak sprawdzić, czy wątróbka jest świeża? Przede wszystkim, powinna mieć jednorodny, czerwono-purpurowy, krwisty kolor. Warto upewnić się także, czy ma ona śliską i lśniącą strukturę. Im mięso jest starsze, tym bardziej staje się podatne na wysuszanie i tworzenie przebarwień. Istotny jest również jego zapach. Świeża wątróbka ma delikatną, neutralną woń. Mięso, które jest przechowywane zbyt długo pachnie ostro i nieprzyjemnie – można w nim wyraźnie wyczuć kwaśne i gorzkie nuty.

Z czym podawać wątróbkę wołową?

Wątróbka wołowa z cebulką najczęściej serwowana w towarzystwie kremowego puree ziemniaczanego lub pieczonych czy gotowanych ziemniaków. By całość smakowała jeszcze lepiej, warto pokusić się również o dodatek lekkiej sałatki, np. na bazie sałaty masłowej i dressingu jogurtowego. Innym, równie smacznym uzupełnieniem dania będzie prosta surówka z selera czy marchewki i jabłka. 

Smażona wątróbka świetnie komponuje się także ze smakiem kaszy gryczanej czy jęczmiennej. Można ją także serwować w towarzystwie domowych klusek – kładzionych, żelaznych lub śląskich – i aksamitnego sosu pieczeniowego. Fanom bardziej niecodziennych połączeń, polecamy dodanie do mięsa odrobiny śliwkowego chutney lub wykwintnej konfitury z cebuli czerwonej.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy