REKLAMA

Ptasie mleczko

Ptasie mleczko to pyszny, puszysty i rozpływający się w ustach deser, który z powodzeniem możemy przygotować samodzielnie w swojej kuchni. Przyrządza się go na bazie słodkiej śmietanki lub mleka skondensowanego. Wbrew pozorom przepis na ptasie mleczko nie jest zbyt skomplikowany  - cały sekret lekkości tego deseru tkwi w dobrze ubitym mleczku skondensowanym. Nasza propozycja ciasta ptasie mleczko to jedna z możliwych wariacji – za sprawą galaretek nasz deser jest nie tylko niezwykle atrakcyjny pod względem wizualnym, ale również ma pyszny, owocowy smak.  To trójkolorowe ptasie mleczko to idealny deser dla dzieci! Poniżej podpowiadamy, jak zrobić ptasie mleczko. 

dodany przez: weronika8624 weronika8624

ciasto z galaretka ptasie mleczko Desery biszkopty

Czas przygotowania:
50min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.31 z 213 głosów)


Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przepis na ptasie mleczko zaczynamy od przygotowania miseczek, do których wkładamy kolejno galaretki (1 miseczka = 1 galaretka) i każdą z nich zalewamy 125 ml wrzątku, a następnie całość dobrze mieszamy, aż proszek się rozpuści. W dalszej kolejności odstawiamy galaretki do czasu aż zaczną gęstnieć.  W między czasie dobrze schłodzone mleko skondensowane dzielimy na trzy równe części, a następnie ubijamy każde z nich na puszystą masę, po czym wlewamy po jednej galaretce. 

  • 2.

    Ubite mleczko skondensowane z galaretkami wlewamy do podłużnej formy wyłożonej uprzednio biszkoptami. Trzymamy się przy tym kolejności – najpierw wlewamy pomarańczową, następnie wiśniową, a na końcu cytrynową. Na koniec wstawiamy nasze ptasie mleczko do lodówki. 

Porady

  • Jeśli chcemy wzbogacić smak naszego ptasiego mleczka, to do masy z ubitego mleczka skondensowanego i galaretek, możemy dodać również wiórki kokosowe, płatki czekoladowe, drobno pokrojone owoce czy też mocno posiekane orzechy. 
  • Wierzch ptasiego mleczka możemy udekorować polewą z białej lub ciemniej czekolady (w zależności od preferencji). 
  • Nasza propozycja to ptasie mleczko z galaretką na biszkopcie, ale z powodzeniem możemy również przygotować ptasie mleczko z białek, które nieco bardziej przypomina wedlowski deser. 
     

Notka redakcyjna

Przepis na ptasie mleczko 


Nasz przepis na ptasie mleczko na bazie mleczka skondensowanego i galaretek jest tylko jednym z możliwych wariantów. To trójkolorowe ptasie mleczko jest niezwykle puszyste i przyjemnie owocowe w smaku. Niemniej jednak z powodzeniem możemy spróbować również odtworzyć wedlowskie ptasie mleczko, które składa się z dwóch elementów lekkiej i puszystej pianki oraz grubej warstwy polewy czekoladowej. Piankę przygotowuje się z surowych białek (150 g), cukru do wypieków bądź cukru pudru (125 g), soku z cytryny (15 ml), aromatu śmietankowego bądź waniliowego (w zależności od smaku, który chcemy uzyskać), żelatyny (30 g) oraz wrzącej wody (100 ml). Bezową piankę do ptasiego mleczka przygotowuje się bardzo łatwo – wystarczy dobrze ubić białka (maksymalnie przez kilka minut), a następnie dodać do nich cukier, sok z cytryny, aromat oraz przestudzoną żelatynę (wcześniej należy rozpuścić ją we wrzącej wodzie). Wszystkie składniki należy delikatnie ze sobą połączyć (warto zachować ostrożność, by piana z białek nam nie opadła). Całość wlewamy do foremki oraz zalewamy czekoladową polewą. Na końcu wstawiamy do lodówki na przynajmniej 2-3 godziny i voilà deser jest już gotowy!  
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy