Ciasto kinder country to pomysł na smaczny i szybki deser bez pieczenia, który smakiem do złudzenia przypomina popularny batonik. Przygotowuje się je niezwykle prosto – na bazie herbatników, śmietany kremówki i serka mascarpone. Ważnym składnikiem jest także ryż preparowany, który możemy zastąpić miodowymi chrupkami zbożowymi. Takie ciasto bez pieczenia z powodzeniem można serwować na przyjęciach, urodzinach, świętach, a także kinderbalach.
fot. A. Rogalski
(średnia 4.15 z 281 głosów)
Przygotowanie spodu: foremkę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie układamy na niej pierwszą warstwę herbatników.
Przygotowanie masy z białej czekoladowej: białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Następnie zimną śmietanę kremówkę mascarpone ubijamy na sztywny krem. Połowę przekładamy do osobnej miski. Powoli wlewamy białą czekoladę i miksujemy do połączenia składników. Wsypujemy do masy ryż preparowany (zostawiając nieco do dekoracji) i mieszamy delikatnie szpatułą.
Przygotowanie masy z mlecznej czekolady: roztapiamy w kąpieli wodnej mleczną czekoladę i po przestudzeniu miksujemy z drugą połową śmietanowej masy.
Składanie ciasta: na herbatniki wykładamy masę z białą czekoladą, wyrównujemy, układamy drugą warstwę herbatników. Dodajemy masę z czekoladą mleczną. Wierzch posypujemy ryżem preparowanym lub płatkami.
Porady
- Nasz przepis na ciasto kinder country rekomendujemy przygotować na formie o wymiarach 30 x 25 cm lub tortownicy 24-26 cm.
- Ważnym składnikiem naszej propozycję na kinder country są miodowe chrupki zbożowe, np. Kangus. Opcjonalnie możemy je zastąpić ryżem preparowanym lub płatkami owsianymi
- Wierzch ciasta kinder country bez pieczenia można udekorować świeżymi owocami, np. truskawkami, malinami czy porzeczkami.
- Spód ciasta kinder country możemy przyrządzić z herbatników, ale także z pokruszonych ciasteczek kruchych.
Ciasto kinder country bez pieczenia to pyszny deser na przyjęciu, spotkaniu w gronie rodzinnym, kinderbalu czy też po prostu do kawy lub herbaty. Niestety, z uwagi na wykorzystane składniki jest on dość kaloryczny. Niemniej jednak możemy przygotować kinder country w wersji fit na bazie jogurtów naturalnych (400 g), ricotty (125 g), kakao (20 g), miodu (15 g), serka waniliowego bez cukru (150 g), żelatyny lub agar-agar (10 g), wody (75 ml) i ryżu preparowanego (100 g). Na początku przygotowujemy masę waniliową – jogurt grecki łączymy z serkiem wanilinowym i połową ricottą, a następnie wlewamy do foremki i wstawiamy do lodówki. Dalej zabieramy się za przygotowanie masy czekoladowej: jogurt grecki mieszamy z kakao i drugą połową ricotty oraz z miodem i żelatyną rozpuszczoną wcześniej w wodzie. Następnie masę czekoladową wlewamy na masę waniliową, po czym całość posypujemy ryżem preparowanym i wstawiamy do lodówki (najlepiej na całą noc).
Komentarze