Ciasto Kinder country- bez pieczenia

Lubicie batoniki Kinder country ? Polecam domową wersję ciasta bez pieczenia na bazie czekolady i śmietany kremówki z serkiem mascarpone, a wszystko połączone z płatkami Nastle Kangus.

Ciastakremówka

Ocena:

(średnia 4.27 z 230 głosów)

Składniki:

  • Składniki na formę o wymiarach 30 x 25 cm lub tortownica 24-26 cm śmietana kremówka 350 ml serek mascarpone 250 g herbatniki około 200 g czekolada biała 200 g czekolada mleczna 200 g chrupki typu Kangus około 3 szklanki

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Przygotowanie Białe czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mocno schłodzoną kremówkę i serek mascarpone miksujemy na najwyższych obrotach miksera do momentu uzyskania sztywnego kremu ( odlewamy 200 ml z całości śmietanki kremówki + 250 g mascarpone ). Następnie partiami dodajemy wystudzoną, ale jeszcze płynną białą czekoladę i miksujemy na najniższych obrotach. Wsypujemy 2-2,5 szklanki płatków kangusów, mieszamy łopatką. Formę lub tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i układamy pierwszą warstwę herbatników. Białą masę przekładamy na warstwę herbatników, wyrównujemy. Następnie wykładamy drugą warstwę herbatników. Mleczne czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ubijamy resztę śmietanki kremówki ( 150 ml ) na sztywno, dodajemy wystudzoną czekoladę, mieszamy. Na warstwę herbatników przekładamy ciemną masę, wyrównujemy. Wierzch dekorujemy pozostałą ilością kangusów. Ciasto chłodzimy w lodówce przez 2 godziny. Smacznego.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy