Ciasto Kinder country - bez pieczenia

Ciasto kinder country to pomysł na smaczny i szybki deser bez pieczenia, który smakiem do złudzenia przypomina popularny batonik. Przygotowuje się je niezwykle prosto – na bazie herbatników, śmietany kremówki i serka mascarpone. Ważnym składnikiem jest także ryż preparowany, który możemy zastąpić miodowymi chrupkami zbożowymi. Takie ciasto bez pieczenia z powodzeniem można serwować na przyjęciach, urodzinach, świętach, a także kinderbalach.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasta ciasta bez pieczenia kremówka Przekąski na zimno

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.15 z 281 głosów)

Ciasto kinder country - bez pieczenia - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie spodu: foremkę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie układamy na niej pierwszą warstwę herbatników.

  • 2.

    Przygotowanie masy z białej czekoladowej: białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Następnie zimną śmietanę kremówkę mascarpone ubijamy na sztywny krem. Połowę przekładamy do osobnej miski. Powoli wlewamy białą czekoladę i miksujemy do połączenia składników. Wsypujemy do masy ryż preparowany (zostawiając nieco do dekoracji) i mieszamy delikatnie szpatułą.

  • 3.

    Przygotowanie masy z mlecznej czekolady: roztapiamy w kąpieli wodnej mleczną czekoladę i po przestudzeniu miksujemy z drugą połową śmietanowej masy.

  • 4.

    Składanie ciasta: na herbatniki wykładamy masę z białą czekoladą, wyrównujemy, układamy drugą warstwę herbatników. Dodajemy masę z czekoladą mleczną. Wierzch posypujemy ryżem preparowanym lub płatkami.

Porady

  • Nasz przepis na ciasto kinder country rekomendujemy przygotować na formie o wymiarach 30 x 25 cm lub tortownicy 24-26 cm. 
  • Ważnym składnikiem naszej propozycję na kinder country są miodowe chrupki zbożowe, np. Kangus. Opcjonalnie możemy je zastąpić ryżem preparowanym lub płatkami owsianymi 
  • Wierzch ciasta kinder country bez pieczenia można udekorować świeżymi owocami, np. truskawkami, malinami czy porzeczkami.
  • Spód ciasta kinder country możemy przyrządzić z herbatników, ale także z pokruszonych ciasteczek kruchych. 
     

Notka redakcyjna

Ciasto kinder country fit 

Ciasto kinder country bez pieczenia to pyszny deser na przyjęciu, spotkaniu w gronie rodzinnym, kinderbalu czy też po prostu do kawy lub herbaty. Niestety, z uwagi na wykorzystane składniki jest on dość kaloryczny. Niemniej jednak możemy przygotować kinder country w wersji fit na bazie jogurtów naturalnych (400 g), ricotty (125 g), kakao (20 g), miodu (15 g), serka waniliowego bez cukru (150 g), żelatyny lub agar-agar (10 g), wody (75 ml) i ryżu preparowanego (100 g). Na początku przygotowujemy masę waniliową – jogurt grecki łączymy z serkiem wanilinowym i połową ricottą, a następnie wlewamy do foremki i wstawiamy do lodówki.  Dalej zabieramy się za przygotowanie masy czekoladowej: jogurt grecki mieszamy z kakao i drugą połową ricotty oraz z miodem i żelatyną rozpuszczoną wcześniej w wodzie. Następnie masę czekoladową wlewamy na masę waniliową, po czym całość posypujemy ryżem preparowanym i wstawiamy do lodówki (najlepiej na całą noc).
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy