Przygotowanie: 30 minut Oczekiwanie: 3 godziny Porcja: 380 kcal
Składniki:
1/2 l śmietanki kremówki
1/2 szklanki (10 dag) cukru pudru
opakowanie cukru waniliowego
3 łyżki żelatyny
4 łyżki syropu malinowego lub truskawkowego
po szklance malin i borówek amerykańskich
świeża mięta lub melisa do dekoracji
Pianka owocowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
■ Borówki opłukać, maliny przebrać. Żelatynę wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzać, by się dobrze rozpuściła, ostudzić.
■ Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Połączyć z syropem i schłodzoną żelatyną.
■ Szklaną salaterkę wyłożyć folią spożywczą. Nałożyć do niej połowę masy śmietanowej, wstawić na 15 minut do lodówki. Gdy lekko stężeje, wyłożyć borówki, przykryć 1/2 pozostałej masy, lekko zastudzić. Wyłożyć maliny, zalać resztą masy śmietanowej, zastudzić.
■ Wyjąć z formy, zdjąć folię, kroić na porcje, ozdobić listkami ziół.