Przekładany piernik dojrzewający

Przekładany piernik dojrzewający to tradycyjny wypiek kuszący korzennym, słodkim smakiem i zapachem. Przygotujcie nie tylko na świąteczny stół. 

piernik

Czas przygotowania:
45 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.52 z 189 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Miód, cukier i masło podgrzewamy w garnku, aż wszystko się połączy i rozpuści. Gorącą, płynną mieszaninę wylewamy na mąkę, czyli „zaparzamy ją”. Lekko studzimy i wyrabiamy za pomocą miksera lub ręcznie.
  • 2.W zimnym mleku rozpuszczamy sodę, dodajemy do ciasta wraz z solą i zmielonymi przyprawami korzennymi. Mieszamy. Wbijamy jajka. Ponownie zagniatamy gładkie ciasto. Przekładamy do ceramicznej misy. Wrzucamy bakalie i raz jeszcze dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i obwiązujemy. Wkładamy do lodówki (może być też chłodna piwnica lub garaż) na 4–8 tygodni (minimalnie na 3 tygodnie).
  • 3.Dojrzałe ciasto wyjmujemy z lodówki i odstawiamy na kilka godzin, by się ogrzało. Dzielimy je na trzy części. Każdą rozwałkowujemy między arkuszami pergaminu na placek grubości 5 mm i wymiarach równych blasze 30 x 36 cm Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do wypieków. Pieczemy ok. 15 min, do „suchego patyczka” w temp. 170–180°C. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
  • 4.Pierwszy blat smarujemy powidłami, przykrywamy drugim, smarujemy i układamy 3 blat. Piernik przecinamy wzdłuż na pół lub na mniejsze kawałki. Na polewę: w rondlu rozpuszczamy masło, kremówkę wraz z połamaną czekoladą, stale mieszając. Kiedy nieco ostygnie, smarujemy nią wierzch i boki pierników. Wierzch ciasta posypujemy pokrojonymi orzechami włoskimi (można też użyć połówek orzechów). Zostawiamy do całkowitego zastygnięcia na 1–2 godz. (można włożyć do lodówki, by proces przyspieszyć).

Porady

Masło w przepisie można zastąpić smalcem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy