Piernik z cukinii

Ocena:

4.5 (157)

  • 60 min.
  • dla 10 osób

Przepis na ciasto z cukinii

Składniki:

  • 1/4 szklanki oleju (+ ew. 1–2 łyżki)
  • 25 dag cukru
  • 2 jajka
  • łyżka olejku migdałowego
  • 25 dag mąki
  • 5 łyżek naturalnego kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • łyżka przyprawy do piernika
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 25 dag drobno startej cukinii (bez skórki)
  • 10 dag posiekanych orzechów włoskich
  • kilka posiekanych śliwek w czekoladzie
  • tabliczka gorzkiej czekolady + łyżka masła na polewę

Piernik z cukinii - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Średnią keksówkę natłuszczamy
  • oprószamy mąką. Ucieramy olej
  • cukier
  • jajka i olejek migdałowy. Mieszamy przesianą mąkę
  • kakao
  • sodę i przyprawę do piernika z pieprzem
  • małymi porcjami dodajemy do oleju z cukrem i cały czas miksujemy. Gdy ciasto będzie gładkie i lśniące (jeśli jest za gęste
  • można dolać nieco więcej oleju)
  • mieszamy z cukinią
  • orzechami i śliw-kami w czekoladzie
  • przekładamy do formy. Pieczemy ok. 45 min
  • do suchego patyczka. Pokruszoną czekoladę topimy na parze z masłem
  • ciepłą polewą smarujemy ciasto.

Porady

Zobacz przepis na: piernikowy sernik

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne