Chlebek piernikowy z suszonymi śliwkami

Chlebek piernikowy wspaniale komponuje się np. z serkiem waniliowym. Do tego nadaje się do podpiekania w tosterze czy w piecu - na ciepło jest jeszcze lepszy.

chlebpiernik

Czas przygotowania:
90 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.49 z 142 głosów)

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • łyżka przyprawy do pierników
  • starta gałka muszkatołowa (niekoniecznie)
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego lub muscovado
  • 1/2 szklanki oleju z pestek winogron
  • 2 duże jajka
  • szklanka prażonych jabłek, jak na szarlotkę, albo purée z pieczonej marchewki lub dyni, albo nawet kartoflanego
  • 2/3 szklanki naturalnego jogurtu
  • olejek migdałowy lub rumowy
  • 1/2 szklanki suszonych śliwek, posiekanych

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 185°C. Średnią keksówkę natłuszczamy i oprószamy mąką. W jednej misce mieszamy oba rodzaje mąki, sodę, sól i przyprawy, w drugiej – miksujemy cukier i olej, następnie wbijamy jajka, miksujemy, potem po kolei dodajemy: jabłka albo wybrane purée, jogurt i olejek.
  • Bardzo dokładnie miksujemy, mieszamy ze śliwkami, przekładamy do foremki. Pieczemy ok. 1 godz. i 15 min, do suchego patyczka. Chlebek najlepiej zostawić w formie do następnego dnia, dopiero wtedy wyjąć i kroić.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017

Porady

Zobacz też: ciasto piernikowe z buraków

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy