Deser lodowy z sorbetu porzeczkowego i truskawkowo-malinowego, a także lodów wafelkowych z ajerkoniakiem to obowiązkowa propozycja na ciepłe dni. To to słodki król wielu letnich imprez, a także świetny pomysł na pyszną, chociaż nieco kaloryczną słodycz, która stanowi dobrą alternatywę dla ciężkich wypieków z masą. Poniżej podajemy przepis na orzeźwiający deser lodowy z owocami.
FOT. STUDIO MIÓD MALINA
(średnia 4.43 z 183 głosów)
Sorbet porzeczkowy: odszypułkowane porzeczki skrapiamy 5 łyżkami wody, przykrywamy i dusimy ok. 10 min. Przecieramy przez sito, mieszamy z cukrem pudrem, gotujemy na małym ogniu 5 min. Dorzucamy rozgniecione w dłoniach gałązki mięty, przykrywamy i zostawiamy do ostygnięcia. Wyjmujemy miętę, syrop przelewamy do pojemnika, zamrażamy przez 4 godz.
Lody wafelkowe: zimną kremówkę mieszamy z ajerkoniakiem, ubijamy na sztywno, mieszamy z pokruszonymi wafelkami i skórką pomarańczową. Zamrażamy przez 4 godz.
Sorbet truskawkowo-malinowy: oczyszczone owoce miksujemy przez 3 minuty z cukrem i z sokiem cytryny, przekładamy do pojemnika, zamrażamy przez min. 8 godz. Nakładamy do schłodzonych pucharków, dekorujemy deser lodowy owocami.
Porady
- Do dekoracji deseru lodowego w pucharkach możemy wykorzystać świeże owoce: truskawki, maliny, porzeczki, borówki. Jeśli ich nie mamy, to opcjonalnie możemy użyć owoce z puszki – brzoskwie lub ananasy.
- Deser lodowy możemy podać również bitą śmietaną i polewą czekoladową lub owocową.
- Do nakładania lodów do pucharków przyda się specjalna łyżka do lodów, dzięki której można tworzyć estetyczne i równe gałki.
- Jeśli przygotowujemy deser lodowy z myślą o ważnej okazji, to warto wyposażyć się w pucharki do lodów, dzięki którym będzie on efektownie się prezentował.
- Przepis na deser lodowy jest prosty, jednak warto zaplanować jego przygotowanie nieco wcześniej, gdyż wymaga on kilkugodzinnego zamrażania.
Samodzielne przygotowanie domowych lodów dla wielu z nas wydaje się trudnym wyzwaniem. Wbrew pozorom desery lodowe są bardzo proste – nie musimy też posiadać specjalistycznego sprzętu (tj. maszynki do lodów), który co prawda nieco ułatwia nam zadanie, ale nie jest obowiązkowy.
Najprościej przygotowuje się lody śmietankowe: wystarczy śmietankę 36% (250 ml) podgrzać w garnku z cukrem pudrem (5 g), a, gdy się on rozpuści, dodać drugą część słodkiej śmietanki (250 ml). W kolejnym kroku całość miksujemy aż masa uzyska pożądaną – gęstą konsystencję. Całość przelewamy do pojemnika i wkładamy do zamrażalki na ok. 4 godziny.
Lody śmietankowe są świetną bazą do tworzenia innych wariantów. Wystarczy dołożyć inny dominujący składnik. I tak na przykład, żeby zrobić waniliowe dodajemy laskę wanilii, cukier wanilinowy lub ekstrakt z wanilii. One również mogą być podstawą innych, bardziej zdecydowanych smaków.
Lody truskawkowe zrobimy poprzez dodanie zmiksowanych, świeżych lub mrożonych owoców. Z kolei do czekoladowych potrzebna jest czekolada: mleczna, deserowa lub gorzka. Trzeba ją najpierw rozpuścić w kąpieli wodnej i po przestudzeniu dodać do masy lodowej.
W ten sposób można stworzyć praktycznie dowolny smak lodów. Ciekawą propozycją z pewnością są lody z pikantną nutą (z imbirem, z chili lub pieprzem), a także warzywne, np. z groszkiem i bazylią lub szparagowo–miętowe.
Komentarze