REKLAMA

Deser lodowy

Deser lodowy w pucharkach to słodki król wielu letnich imprez, a także świetny pomysł na pyszną, chociaż nieco kaloryczną słodycz, która stanowi dobrą alternatywę dla ciężkich wypieków z masą. Nasza propozycja jest niezwykle orzeźwiająca, dlatego też nie może jej zabraknąć na wszelkiego rodzaju garden party. Składa się ona z sorbetu porzeczkowego, truskawkowo-malinowego, a także pysznych lodów wafelkowych z ajerkoniakiem. Przepis na deser lodowy jest prosty, jednak warto zaplanować jego przygotowanie nieco wcześniej, gdyż wymaga on kilkugodzinnego zamrażania. Wierzch  w pucharkach warto udekorować świeżymi owocami. Poniżej podajemy przepis na deser lodowy, który warto przygotować latem, kiedy mamy świeże owoce pod ręką. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Desery lody lody domowe lody śmietankowe

Czas przygotowania:
50min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.43 z 183 głosów)


Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przepis na deser lodowy zaczynamy od przygotowania sorbetu porzeczkowego: odszypułkowane porzeczki skrapiamy 5 łyżkami wody, przykrywamy i dusimy ok. 10 min. Przecieramy przez sito, mieszamy z cukrem, gotujemy na małym ogniu 5 min. Dorzucamy pogniecione w dłoniach gałązki mięty, przykrywamy i zostawiamy do ostygnięcia. Wyjmujemy miętę, syrop przelewamy do pojemnika, zamrażamy przez 4 godz.

  • 2.

    Dalej przygotowujemy lody wafelkowe: zimną kremówkę mieszamy z ajerkoniakiem, ubijamy na sztywno, mieszamy z pokruszonymi wafelkami i skórką pomarańczową. Zamrażamy przez 4 godz.

  • 3.

    Ostatnim krokiem w przepisie na deser lodowy jest sorbet truskawkowo-malinowy: oczyszczone owoce miksujemy przez 3 min z resztą składników, przekładamy do pojemnika, zamrażamy przez min. 8 godz. Lody nakładamy do schłodzonych pucharków, dekorujemy owocami.

Porady

  • Do dekoracji deseru lodowego w pucharkach możemy wykorzystać świeże owoce: truskawki, maliny, porzeczki, borówki, etc. Jeśli ich nie mamy, to opcjonalnie możemy użyć owoców z puszki - brzoskwiń czy ananasów. Do dekoracji deseru lodowego możemy wykorzystać także bitą śmietanę i polewę czekoladową. 
  • Do nakładania lodów do pucharków pomocna będzie specjalna łyżka do lodów, dzięki której można tworzyć estetyczne i równe gałki. 
  • Jeśli przygotowujemy deser lodowy z myślą o ważnej okazji, to warto wyposażyć się w  pucharki do lodów, dzięki którym będzie on efektownie się prezentował. 
     

Notka redakcyjna

Jak zrobić domowe lody? 

Samodzielne przygotowanie domowych lodów dla wielu z nas wydaje się trudnym wyzwaniem. Wbrew pozorom desery lodowe są bardzo proste – nie musimy też posiadać specjalistycznego sprzętu (tj. maszynki do lodów), który co prawda nieco ułatwia nam zadanie, ale nie jest obligatoryjny. Najprościej przygotowuje się lody śmietankowe: wystarczy śmietankę 36% (250 ml) podgrzać w garnku z cukrem pudrem (5 g), a wówczas, gdy się on rozpuści, dodać drugą część słodkiej śmietanki (250 ml). W kolejnym kroku całość miksujemy aż masa uzyska pożądaną – gęstą konsystencję  i całość przelać do pojemnika i włożyć do zamrażalki na ok. 4 godziny. Domowe lody możemy przygotować w różnych smakach np. waniliowym (poprzez dodanie laski wanilii, cukru wanilinowego lub ekstraktu z wanilii), truskawkowym (poprzez dodanie zmiksowanych, świeżych lub mrożonych owoców) czy też czekoladowym (poprzez dodanie czekolady – mlecznej lub deserowej). 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy