Tort czekoladowo - orzechowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Przygotowanie ciasta:
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym jajku. Ucieramy na puszystą masę, dodajemy po trochu płynnej czekolady, esencji pomarańczowej i likieru, cały czas miksujemy. Następnie naprzemiennie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą oraz mleko. Całość miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Tortownicę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Wykładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C ok 1 godziny. Przed wyciągnięciem ciasta sprawdzamy patyczkiem czy jest w środku suche.
Po wystygnięciu kroimy na trzy części.
Teraz czas na krem:
W mleku gotujemy budynie. Jeśli mamy budynie bez cukru to dodajemy odpowiednią jego ilość. Ugotowany budyń odkładamy do przestudzenia.
Teraz przechodzimy do miksowania masła. Musimy uzyskać puszystą masę. Gdy już to się stanie dodajemy po jednej łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodajemy orzechy.
Tak przygotowanym kremem przekładamy nasz tort. Zostawiamy trochę kremy do dekoracji.
Ja boki tortu wysmarowałam kremem i obłożyłam orzechami ( ok. pół szklanki ). Na górę wylałam polewę czekoladową i jeszcze dodatkowo udekorowałam kremem.
Przygotowanie polewy czekoladowej:
W wodzie rozpuszczamy żelatynę.
Cukier, kakao, margarynę i żelatynę dobrze wymieszać i podgrzewać na małym ogniu do połączenia wszystkich składników. Nie dopuścić do zagotowania.
Po przestudzeniu ( ma być lekko ciepła ) dodajemy po łyżce śmietanę i dość intensywnie mieszamy.
Komentarze