PIEROŻKI Z MIĘSEM W BARSZCZYKU.

Warto spróbować.Bardzo smaczna i sycąca odmiana podania pierogów.

Dodany przez:

PIEROŻKI Z MIĘSEM W BARSZCZYKU.

Pierogi, kluski i knedle

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • CIASTO NA PIEROGI.
  • 500 g mąki.
  • 300 ml mocno ciepłej przegotowanej wody.
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • FARSZ;
  • 500g mięsa wołowego
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1/2 pora
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka pieprzu
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1/4 kostki masła
  • DODATKOWO;
  • 500g buraczków czerwonych
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1łyżka przyprawy uniwersalnej
  • natka pietruszki
  • sól
  • mielony pierz
  • łyżka oleju

Przygotowanie

  1. 1.
  2. Mięso włóż do garnka, zalej około2l wody. Dodaj włoszczyznę i gotuj przez 30 minut.
  3. 2.
  4. Do gotującego wywaru , dodaj liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu, czosnek i gotuj jeszcze przez kolejne 30 minut.
  5. 3.
  6. Cebulę pokrój w drobną kostkę i smaż na maśle na złoty kolor.
  7. 4.
  8. Ugotowane mięso, zmiel na maszynce,dodaj usmażoną cebulę. Dopraw solą i pieprzem Całość wymieszaj.
  9. 5.
  10. Buraki obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki. Włóż do rondelka, zalej wodą. Gotuj przez 20 minut.
  11. 6.
  12. Powstały rosół z mięsa, przecedż przez durszlak. Do rosołu , wlej wywar buraczany. Dodaj majeranek, przyprawę uniwersalną.Zagotuj.
  13. 7.
  14. Mąkę wsyp do miski, dodaj olej, sól i stopniowo dodawaj , odpowiednią ilość wody, aby składniki się połączyły. Zagnieść ciasto tak, aby było gładkie i jednolite.
  15. 8.
  16. Ciasto podziel na 2 części i kolejno rozwałkuj każdą z nich na cienki placek, około 2-3 mm grubości. Za pomocą szklanki wykrój kółka.
  17. 9.
  18. Przygotowany farsz mięsny, umieść na środku każdego, wykrojonego kółka Dokładnie zlep boki, formując pierogi.
  19. 10.
  20. W garnku , zagotuj wodę z dodatkiem soli i 1 łyżką oleju. Pierogi wrzuć do gorącej wody. Gotuj jeszcze, przez 3 minuty po wypłynięciu pierogów na wierzch garnka. Pierogi wyciągaj za pomocą łyżki cedzakowej lub sitka.
  21. 11.
  22. Na talerzu ułóż pierogi, wlej barszczyk posyp natką pietruszki.

Wskazówki

A może jednak zupa grzybowa

mięso przyprawy obiad pierogi buraki tania kuchnia.
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy