Wiele osób uważa potrawy z pieczarek za pospolite, w porównaniu do tych z borowików, kurek, czy innych leśnych grzybów. Twierdzi też, że nie da się przygotować z nich żadnego wykwintnego dania. Aczkolwiek, tylko nieliczni wiedzą, że kiedyś pieczarki były produktem luksusowym. Rzadko kto mógł sobie na pozwolić na ich zakup. Ten artykuł pokaże ci, co zrobić z pieczarek, aby było szybko, smacznie i nieprzeciętnie.

Co zrobić z pieczarek na obiad?

Dania z pieczarkami cieszą się ogromną popularnością w naszych kuchniach. Zapewne jest to kwestia tego, że pieczarki są ogólnodostępne przez cały rok, są niedrogie i niesamowicie proste do przyrządzenia. Nie będą stanowiły wyzwania, nawet dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Poza tym, ich spożywanie wpływa bardzo korzystnie na nasz organizm – są niskokaloryczne, zawierają wiele witamin z gruby B, podnoszą odporność, a nawet działają przeciwnowotworowo. Wspomagają też normowanie cukru we krwi i pracę jelit.

Przygotowując obiad z pieczarek, zauważ, że nie zawsze muszą one występować jako dodatek. W diecie wegetariańskiej, idealnie sprawdzają się w roli mięsnego zamiennika, a według badań, są równie sycące jak wołowina. Obróbka pieczarek jest łatwa i bardzo szybka, dlatego większość dań, w których występują w roli głównej, przygotujesz w maksymalnie 30 minut. Jeśli chodzi o ich doprawienie, to najlepiej łączą się z zeszkloną cebulą i czosnkiem. Natomiast ich intensywny aromat, doskonale podkreśli odrobina oregano, majeranku, czy gałki muszkatołowej.

Ale co można zrobić z pieczarek na obiad? W tej części przedstawimy ci kilka naszych inspiracji na potrawy, z wykorzystaniem tych grzybów. Polacy kochają spożywać kotlety z ziemniakami i surówką, ale jakby tak oderwać się na chwilę od tradycji i spróbować czegoś nowego? Lekkie, sycące i niezwykle aromatyczne kotlety z pieczarek, to ciekawa alternatywa dla niedzielnych mielonych. Wystarczy pokroić grzyby, doprawić wedle uznania i utrwalić mąką. Następnie postępujemy już jak z klasycznymi kotletami – lepimy, panierujemy bułką tartą, na patelnie i gotowe! Podane z ziemniakami i sałatą ze śmietaną, zrobią furorę. Inne danie imitujące klasyk w wersji mięsnej, ale z pieczarkami jako zamienniki - polecamy szaszłyki z pieczarek.

Jeśli wciąż mało wam pieczarek, zawsze na pierwsze danie można ugotować z nich zupę, dodając je, wcześniej podsmażone, do bulionu. Jeśli lubisz, możesz na koniec zabielić zupę śmietaną. Dla tych, którzy nie mają czasu na gotowanie kartofli i wolą postawić na coś prostszego – makaron z sosem pieczarkowym. Mogą to być też kluski śląskie, kopytka, a nawet pyzy. To danie nie może się nie udać. Jedyne co trzeba zrobić, to usmażone grzyby połączyć na patelni ze śmietaną, doprawić i zagotować. Następnie tylko podać z wybranym dodatkiem skrobiowym.

Co zrobić z pieczarek na kolację?

Szybki obiad z pieczarkami już gotowy, więc najwyższy czas pomyśleć o kolacji. Co powiesz na smażone placki? Są bardzo podobne do tych z cukinii, czy z ziemniaków, które wszyscy znają, ale te będą jeszcze lepsze. Główna różnica polega na tym, że nasze pieczarki nie będą ścierane na tarce, tylko zwyczajnie krojone. Jeśli zastanawiasz się co zrobić z mini pieczarek – do tego przepisu sprawdzą się świetnie, a ty będziesz miał jeszcze mniej pracy z krojeniem.

Zacznij od przygotowania sobie ciasta – podobnego jak na racuszki lub naleśniki, tylko oczywiście bez dodatku cukru. Dobrze sprawdzi się też solidna ilość posiekanego, świeżego szczypiorku i to właściwie tyle. „Tradycyjne” pieczarki pokrój na plastry, natomiast ich „mini” wersję, wystarczy pokroić na ćwiartki, czy nawet połówki. Następnie mieszamy z ciastem i smażymy. Uwierz, że zapach, jaki będzie wydobywał się z twojej kuchni, będzie nie do podrobienia! Najlepiej smakują jeszcze gorące, polane jogurtem naturalnym.

W internecie znajdziemy przeróżne przepisy z pieczarkami, jednak czasem warto powrócić do smaków znanych nam z dzieciństwa i w ramach miłych wspomnień, zrobić sobie klasyczne, pieczarkowe zapiekanki. Chyba nikomu nie trzeba tłumaczyć jak się je przyrządza, ale jeśli ktoś jeszcze, jakimś cudem, ich nie zna, to spokojnie – są banalne w przygotowaniu. Należy wyłącznie usmażyć na patelni starte wcześniej pieczarki i ułożyć je na bułkach. Na wierzchu ser, ewentualnie jakaś dobra wędlina, do piekarnika i voilà! Inny sposób to zapiekanka z pieczarkami na cieście francuskim.

Co zrobić z pieczarek na szybko?

Pieczarki z patelni, są podstawą wielu dań. W obecnych czasach, kiedy żyjemy w ciągłym pośpiechu, najchętniej wybieramy potrawy, które możemy przygotować w możliwie najkrótszym czasie. Warto czasem ułatwić sobie życie i przyrządzić coś na zapas, żeby później mieć już spokojną głowę i nie martwić się gotowaniem. Starte i usmażone pieczarki, nie muszą być koniecznie wykorzystane od razu. Równie dobrze możesz, zaraz po zdjęciu z patelni, umieścić je w słoikach, które następnie włożysz do lodówki, albo nawet zamrażarki.

iStock

Tak przygotowane grzyby, nadają się idealnie do zapiekanek, pierogów, krokietów, jako dodatek do mięs, czy różnego rodzaju farszów. Trzeba wiedzieć, że dania z wykorzystaniem pieczarek, zazwyczaj są dość ciężkostrawne. Zadbaj więc o to, aby przy smażeniu dodawać do nich minimalną ilość tłuszczu, żeby nadprogramowo ich nie obciążać. Jeśli masz dobrą patelnię, która nie ma skłonności do przypalania, a produkty do niej nie przywierają – może nawet pozostać sucha. Pamiętaj też, żeby posolić pieczarki dopiero na sam koniec obróbki, żeby pozostały miękkie i soczyste.

Co zrobić z pieczarek i papryki?

Co zrobić z pieczarek i jak można połączyć je z papryką, to często bardzo ważna kwestia, ponieważ zestawione razem, smakują wybornie, a takie zestawienie nie jest zbyt popularne. Naszą propozycją będzie sałatka konserwowa, czyli coś sprawdzonego na imprezy, jako przegryzka do zwykłych kanapek. Kroisz warzywa (pieczarki, paprykę i cebulę, po 1 kg), uzupełniasz zalewą i to wszystko – masz do dyspozycji ok. 10 słoików. Nie musisz się martwić o jej przygotowanie na ostatnią chwilę, ponieważ sięgniesz tylko do domowej spiżarni i gotowe!

Co zrobić z pieczarek i sera?

Pyszne potrawy z pieczarek, chyba na dobre rozgościły się w naszych kuchniach. Na koniec, przedstawimy wam przekąskę, która idealnie „doprawi” wasze imprezy. Będą to faszerowane pieczarki, z dodatkiem sera. Do ich wykonania można użyć zarówno mielonego mięsa, jak i dowolnej mieszanki pokrojonych warzyw. Wystarczy odkroić pieczarkom „nóżki”, które potem siekamy w drobną kostkę i dodajemy do farszu. Nadziewamy kapelusze, na wierzchu układamy kawałek plasterka sera i do piekarnika! Jeśli decydujesz się na mięso, oczywiście trzeba je przedtem podsmażyć. I zrobione!