Pierogi z kaszanką

Pierogi z kaszanką to pyszna propozycja dla wszystkich mięsożerców. Ten przepis świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny, więc warto od razu przygotować większą porcję pierożków i zamrozić je na zapas. Jak zrobić ten smakołyk? Zobaczcie tradycyjną babciną recepturę!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

pierogi pierogi z mięsem

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.5 z 208 głosów)

Pierogi z kaszanką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Olej cebula 1.

    Farsz: Cebulę obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy ją na patelni z odrobiną oleju. Kaszankę obieramy z błonki i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie dorzucamy ją na patelnię z cebulą i smażymy wszystko razem jeszcze przez kilka minut. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem do smaku. Na koniec zagęszczamy masę rozkłóconymi dwoma jajkami i wszystko energicznie mieszamy. Odstawiamy z palnika do ostygnięcia. 

  • Pierogi ruskie - lepienie 2.

    Ciasto: W tym czasie przygotowujemy ciasto na pierogi. Przesiewamy mąkę i dodajemy do niej jedno jajko, szklankę bardzo ciepłej wody i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne, a następnie wałkujemy je na cienki placek i wykrajamy kółeczka przy pomocy szklanki.  Na każde kółko nakładamy łyżeczkę farszu, składamy na pół i sklejamy brzegi. 

  • gotowanie-pierogów 3.

    Gotowanie pierogów: Gotowe pierogi wrzucamy na gotującą się wodę z dodatkiem soli i gotujemy przez 4-5 minut od momentu wypłynięcia. W tym czasie kroimy boczek w kostkę i podsmażamy do na suchej patelni, aż tłuszcz się wytopi, a skwarki nabiorą pięknego koloru. Ugotowane pierogi wyławiamy łyżką cedzakową i podajemy posypane z okrasą z boczku.

Porady

  • Pierogi z kaszanką można przygotować również w wersji bezglutenowej. Wystarczy zamienić mąkę pszenną na dowolną mąkę bez glutenu (na przykład kukurydzianą, gryczaną, jaglaną lub ryżową).
  • Aby pierogi z kaszaną były smaczne, muszą dobrze doprawione, dlatego warto dodać do farszu sporą ilość pieprzu, majeranku, czosnku i odrobinę gałki muszkatołowej.
  • Z czym podać pierogi z kaszanką? Najlepiej pasuje do nich podsmażona na maśle cebulka lub okrasa z boczku. Możemy też posypać je odrobiną posiekanego koperku lub natki pietruszki.
  • Innymi ciekawymi pomysłami na pierogi z przetworami mięsnymi są pierogi z pasztetem oraz pierogi z pasztetową. Polecamy również klasyczne pierogi z mięsem i cebulką.

Notka redakcyjna

Jak zrobić ciasto na pierogi?

Podstawowy przepis na ciasto na pierogi składa się tylko z trzech prostych składników: mąki, soli i ciepłej wody. Do tego można dodać jeszcze jajko oraz olej lub masło, ale wtedy ciasto stanie się nieco twardsze, choć przy tym również bardziej elastyczne. Jaka mąka na pierogi? Najlepsza będzie mąka pszenna typu 650 lub 500. Możemy też wybrać mąkę orkiszową. Nie tylko sprawi ona, że ciasto będzie dobrze się formowało, ale także nada mu ciekawy smak. Jeśli chcecie przygotować zdrowszą wersję tego dania, możecie użyć też mąki pełnoziarnistej, jednak należy pamiętać, że wtedy trzeba dodać do ciasta dużo więcej ciepłej wody. 

Ile gotować pierogi?

Pierogi z kaszanką gotuje się około 4-5 minut od momentu wypłynięcia. Po tym czasie wyławiamy je łyżką cedzakową i układamy na talerzu z odrobiną masła lub oliwy, aby się nie posklejały.

Pierogi z kaszanką - przepis w wielu wersjach

Pierogi z kaszanką doczekały się już wielu wersji. Choć nie są aż tak popularne jak pierogi z mięsem, ruskie czy ze szpinakiem, mają one wielu zwolenników, którzy wciąż testują coraz to nowsze połączenia smakowe. Najczęściej spotykane warianty to pierogi z kaszanką i kapustą, z dodatkiem ziemniaków, czy z wątróbką. Ciekawym połączeniem jest też przełamanie kaszanki słodkim dodatkiem, dlatego warto wypróbować pierogi z kaszanką i jabłkiem bądź z suszoną śliwką. Choć może brzmieć to dziwnie, doskonale smakują też pierogi z kaszanką i cynamonem.

Jak mrozić pierogi?

Pierogi z kaszanką można przygotować w od razu w większej ilości i zamrozić. Wystarczy ugotować je, wystudzić, a następnie lekko skropić olejem. Tak przygotowane pierogi układamy na desce lub tacce i wkładamy do zamrażalnika. Po kilku godzinach, kiedy zamarzną i całkowicie stwardnieją, możemy przesypać je do woreczka lub pojemnika, aby zajmowały mniej miejsca. Można je też zamrozić na surowo. Wtedy nie gotujemy ich, a tylko obsypujemy mąką i dalej postępujemy analogicznie jak w pierwszym przypadku.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy