Pierogi à la pizza

Pizza to czy pierogi? Jedno i drugie! Łączymy kuchnię polską i włoską i przygotowujemy pieczone pierogi z pomidorowym farszem.

PierogiPizza

Czas przygotowania:
35 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.57 z 144 głosów)

Składniki:

  • opakowanie gotowego ciasta na pizzę
  • bakłażan
  • 6 polędwiczek z kurczaka
  • 6 suszonych pomidorów w oliwie, pokrojonych w paski
  • oliwa z suszonych pomidorów
  • garść czarnych oliwek bez pestek, pokrojonych w plasterki
  • dobry keczup
  • do smaku: sól, pieprz, mieszanka ziół włoskich, suszony czosnek tarta mozzarella (niekoniecznie)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Ciasto rozwijamy i lekko rozciągamy na blacie oprószonym mąką. Tniemy na 12 jednakowej wielkości prostokątów.
  • Bakłażana tniemy na prostokątne plasterki, oprószamy solą i odkładamy na 15 min. Osuszamy na papierowych ręcznikach, smarujemy oliwą z pomidorów i grillujemy na patelni. Polędwiczki z kurczaka także smarujemy oliwą z pomidorów, grillujemy na patelni z obu stron, na złoty kolor.
  • Kawałki ciasta smarujemy cieniutko keczupem, oprószamy ziołami i czosnkiem, kładziemy po kawałku bakłażana, kurczaka, posypujemy paskami pomidorów i oliwkami, oprószamy pieprzem (można dosypać po łyżeczce mozzarelli). Składamy trójkątne pierogi, zlepiamy widelcem. Układamy na blasze, na papierze do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. maksymalnej na ok. 12 min. Podajemy z sosem z jourtu, czosnku, ziół i soku z cytryny.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2018

Porady

Zobacz też: Domowa pizza z figami i serem kozim

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy